Gå til sidens hovedinnhold

Jørgen Horn blir forsvarssjef i nabobyen

Jørgen Horn (25) hater å tape. Enten det gjelder fotballkamper, bondebridge, sjakk eller stigespill.

SPANIA: Se for deg en klissvåt 13-åring med fotballsko og Vålerenga-drakt spasere ved siden av motorveien mellom Økern og Etterstad på Oslos østkant. Han er sint og lar seg ikke affisere av bilene som blåser forbi. Han er sint fordi laget har tapt en fotballkamp de burde vunnet. Og han har nettopp skjelt ut treneren sin etter noter.

– Det der er så typisk Jørgen

Adam Larsen Kwarasey ler når han forteller historien om guttungen i striregnet. Guttene spilte på samme lag den gangen. Og har vært bestevenner siden. Nå gjenforenes duoen fra Oslos østkant i Strømsgodset.

– Jørgen kommer til å få sitt beste år noensinne i Godset. Det er nå han virkelig vil få fram egenskapene sine, sier Larsen Kwarasey til Drammens Tidende.

Han omtaler Horn som en svært målbevisst person. En som alltid får til det han bestemmer seg for å gjøre.

– Jørgen er en sterk personlighet. En sjef.

SE VIDEO: Ti raske for sju ferske

Arvelig belastet

Det er derfor Oslo-gutten er hentet til Strømsgodset. For å være forsvarssjef. Trener Ronny Deila ser mye av seg selv i Jørgen Horn. En som setter tøffe krav til de rundt seg. En som sier fra når ting går galt.

– Jeg har en veldig trang etter å vinne. Og jeg hater å tape. Noen ganger kan det kanskje gå mer ut over andre enn det burde, forteller Horn.

Han har alltid vært sånn, og er sannsynligvis arvelig belastet. Familien til Horn konkurrerer om det meste. Fra quiz til fysiske aktiviteter.

– Mamma har fortalt om da vi spilte Stigespillet som små. Hvis jeg raste nedover i spillet lå alle brikkene plutselig ut over bordet, sier han med et gutteaktig smil.

Sjakkpartiene med faren kunne også få samme utfall. Og opp gjennom oppveksten har han knivet mye med sin to år yngre bror, Joakim.

Konkurranseinstinktet ligger i ryggmargen til Jørgen Horn. Det er slik han er. Og da må man også akseptere det som følger med i totalpakka.

Innpisker

– I en tropp trenger du noen som vil vinne for enhver pris , i hvert fall hvis du skal komme noen vei videre. Har du bare nikkedukker, sånne som synes alt er greit, ja da er det ikke noe utviklingsmiljø lenger.

Kommunikasjon er en av Jørgen Horns beste egenskaper ute på banen, ifølge de som kjenner fyren. En innpisker, om du vil.

– Hvis jeg drøyde for lenge kunne Godset fort hente et annet alternativ

BI-studenten valgte Godset fordi han mener det er her han kan utvikle seg best som spiller. Derfor vraket stopperkjempen et langt bedre tilbud fra Lillestrøm. Han så heller ingen grunn til å vente på at moderklubben Vålerenga skulle få plass trenerspørsmålet og konkretisere sin interesse.

– Det er noe som heter å spare seg til fant. Hvis jeg drøyde for lenge kunne Godset fort hente et annet alternativ. Men jeg tror jeg hadde valgt Godset uansett. Det åpenbarte seg som ganske naturlig. I miljøet og i trenerteamet er det litt av den Vålerenga-sjargongen som jeg er vant til fra jeg var yngre, forteller Horn, som er oppvokst på Etterstad og spilte sin første Vålerenga-kamp som 4-åring.

LES OGSÅ: Ble tatt på senga av Drillo

En bohem

Mjøndalens Mads Hansen ble god venn av Horn i Fredrikstad. Han beskriver en meget smart og reflektert fyr og trekker også fram Horns ekstreme konkurranseinstinkt.

– Jørgen er en veldig dyktig kortspiller, men han kan bli veldig usaklig. I bondebridge blir han rett og slett forbannet hvis andre ikke spiller som han. Og det er helt umulig å spille Playstation hvis han taper.

– Han er verdens mest utilgjengelig mann. Det kan gå dagevis før han svarer på mobil

Hansen tegner også bilde av en bohem, en gåtefull type. En som har et avslappet forhold til mye av hverdagens trivialiteter. Ikke minst mobiler.

– Han er verdens mest utilgjengelig mann. Det kan gå dagevis før han svarer på mobil.

Jørgen Horn er i besittelse av en gammel Nokia, av typen du ringer og sender meldinger med. Sosiale medier interesserer ham ikke. I Fredrikstad ble Horn kalt «retro» av lagkameratene, nettopp av den grunn.

– Folk som sitter mye med mobil og surfer på nettet hele tiden kan irritere meg voldsomt. Det er litt slitsomt. Derfor prøver jeg ikke å gjøre meg avhengig av det selv, sier 25-åringen.

Sparken i Viking

Jørgen Horn har også en kontroversiell forhistorie. I 2010 lå karrieren hans i ruiner. Han fikk sparken i Viking etter å ha blitt kastet på glattcelle to ganger på like mange måneder. Horn ble hengt til tørk i media, uten å få komme med sin egentlige versjon av det som skjedde. Han måtte bare legge seg paddeflat, og gå under jorden. Det tæret på mentalt, og en stund vurderte Horn å legge opp som toppfotballspiller.

– Det var i tankene mine, ja. Men jeg er et sinnssykt konkurransemenneske og veldig revansjelysten. Jeg ville motbevise kritikerne og vise folk at det som skjedde var en glipp og at jeg hadde noe iboende i meg som spiller, sier Horn.

– Var det tungt å stå der i offentlighetens lys uten å kunne forsvare seg?

– Det var ikke noe gøy, det skal jeg ærlig innrømme. Men sett i ettertid er det greit å ha med seg den erfaringen, selv om jeg angrer på noe av det jeg gjorde. Jeg står litt bedre rustet etter å ha kommet gjennom det der.

Jørgen Horn svarer når vi spør om et tema han helst ikke vil prate om. Høflig. Tydelig. Balansert. Men som han sier:

– Folk får mene hva de vil om den saken. Jeg er ferdig med det.

Fredrikstad ga ham muligheten da ingen andre torde. Horn grep den begjærlig. Og tre år senere er Horn en spiller som skaper overskrifter for gode prestasjoner på banen – ikke utenfor.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka