RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Journalist utfordrer NFF

Sist oppdatert:
Andrew Jennings har skrevet om korrupsjonen i FIFA. Nå utfordrer han Norges Fotballforbund til å ta opp kampen mot det han mener er Sepp Blatters korrupsjonsregime.

Jennings, journalist og forfatter, var torsdag i Oslo for å promotere sin nye bok, "Rått Spill". Tidligere har Jennings tatt for seg korrupsjon og uregelmessigheter i den internasjonale olympiske komité i bestselger "Ringenes herrer". Nå har han skrevet en bok om korrupsjonen og maktkampen innad i FIFA.

Boken er så eksplosiv at en dommer i Sepp Blatters hjemland, Sveits, la ned forbud mot boka i Sveits - uten å ha lest den.

I boka handler det mye om skurker, men det finnes også noen få helter. Karen Espelund er én av få. På en større kongress i Seoul i 2002 tok hun som eneste person til motmæle mot Sepp Blatters styre. Espelund tok mikrofonen, og ba om å få høre alle innspill om FIFAs økonomiske situasjon.

Blatter overhørte henne.

Etterpå har det vært stille. Torsdag utfordret Jennings Norges Fotballforbund til å si hva de virkelig mener om Blatters styre.

- Ingen tør
- Man tør ikke kritisere Blatter. Jeg ønsker at NFF sier at de ikke vil være med på det spillet Sepp Blatter bedriver, men de er kanskje redd for å miste noen av sine som sitter i ubetydelige FIFA-komiteer, spør Jennings undrende.

- Kan Norge tape noe mer enn komité-plasser på å trosse Blatter?

- Nei, sier Jennings til TV 2 Nettavisen.

- Kenya og Antigua har tidligere blitt suspendert som medlemsland, men det ville aldri skjedd med Norge. Jeg kan ikke se hvordan dere ville tapt på å si fra hva dere mener om Blatters regime. Det dere ville oppnådd var kanskje at dere slapp å ta en dusj når dere stod opp morgenen. Dere ville nemlig vært "rene" allerede, fortsatte forfatteren.

Tar ting internt
Karen Espelund vil ikke ta debatten i media.

- Fotballens ulike organer må definitivt tåle et kritisk lys utenfra, men vi er en del av en konstitusjon. Først så er vi medlem av UEFA, så medlem i FIFA. Har vi eventuelle synspunkter på ting så må det tas innenfor organisasjonen. Innenfor de fora vi har. Slik må organisasjonssystem fungere. På samme måte ønsker vi at våre klubber tar ting direkte med oss, sier Espelund til TV 2 Nettavisen.

- Men hvorfor er det ingen som er kritiske til Sepp Blatters styre av FIFA?

- Det reises jo en del spørsmål om ulike ting da, selv om fortsatt er ting i FIFA som også kan utvikles videre. Det som er sikkert er uansett at det defintivt er mer åpenhet i FIFA nå enn det var. Den kongressen i Seoul ga Sepp Blatter et veldig tydelig signal, sier hun.

- Skal du lese boka?

Tydelig signal
- Det kan nok godt hende. Jeg prøver å lese det meste om disse emnene.

- Tror du Jennings kan være inne på noe?

- He he...du prøver deg....

- Kanskje du kunne skrive en bok om alt du har opplevd selv?

- Nei. Jeg leser heller, jeg...

Boka Rått Spill er gitt ut i Norge på Press Forlag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere