RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jubelår for norsk hockey

(EPA/Scanpix)
Norge rykket opp til A-VM og viste fram sin beste eliteserie noensinne. Vi har tatt et tilbakeblikk på hockeyåret 2005.

La oss ta det viktigste i hockey-året 2005 først: Norge rykket opp fra B-VM etter fire seirer og en uavgjort i Ungarn - inkludert rekordseieren 25-1 over Kina. Endelig skal vi spise kirsebær med de store igjen!

Kaptein Tommy Jakobsen ble kåret til turneringens beste back, mens Morten Ask ble beste poengplukker med imponerende 12 poeng (6 mål, 6 assists) - over to poeng per kamp - foran Anders Bastiansen (10 poeng) og Lars Erik Spets (9).

Alle gode ting ble dermed fire for landslagssjef Roy Johansen, som endelig klarte å lede Norge til opprykk etter å ha vært så nær, så nær de foregående årene.

Denne sesongen spiller faktisk Norge i A-puljen i tre klasser: Senior, U20 og U18. Det tyder på at Norge faktisk er en hockey-nasjon, noe tv-dekningen her hjemme på ingen måte reflekterer.

Tidenes beste eliteserie?
Den hjemlige serien var ekstra interessant forrige sesong, ettersom lockouten i NHL sørget for at vi fikk se flere NHL-spillere i Norge. Scott Hartnell (Vålerenga), Marc Chouinard (Frisk) og Mark Bell (Trondheim) dominerte tidvis i norsk hockey, men kanskje ikke så mye som man på forhånd skulle tro. Poengligaen var det nemlig TIK-trioen Ilya Dubkov, Nick Smith og Lars Erik Spets som toppet.

Det er et tydelig tegn på hvor god den norske serien tross alt er.

Den eneste NHL-importen vi la ordentlig merke til, var Chris Mason. Han er en keeper i verdensklasse, som alle NHL-keepere er, og Norge har ikke tradisjon for å utvikle keepere. Derfor er det kanskje ikke så rart at nettopp Mason utmerket seg sterkest av de NHL-importene vi fikk gleden av å se.

Mason var også en vesentlig grunn til at Vålerenga stakk av med NM-tittelen. I sluttspillet markerte også Hartnell seg sterkt, med sine 12 mål og 7 assists på 11 kamper for oslolaget.

- Nivået i eliteserien har aldri vært bedre, konstaterte Vålerengas trener Knut Jørgen Stubdal etter at oslolaget vant sin 23. NM-pokal.

Tsjekkia vant VM
Hockeygigantene Tsjekkia og Canada møttes i finalen i A-VM, som ble avviklet i Østerrike på vårparten. Rick Nash (9-9-6-15) og Joe Thornton (9-6-10-16) var toneangivende for kanadierne, men ble stoppet av Tomas Vokoun, VMs beste keeper, i finalen.

Tsjekkia vant 3-0 etter scoringer av Vaclav Prospal, Martin Rucinsky og Josef Vasicek, og tok dermed sitt 11. VM-gull.

Utpå sommeren ble det mer og mer klart at lockouten i NHL gikk mot sin slutt. I juli ble spillerne og eierne endelig enige. Enige var også hockeyekspertene: Denne konflikten gikk eierne seirende ut av.

NHL benyttet anledningen til å innføre en rekke regelendringer. Mindre keeperutstyr, større offensive soner og nulltoleranse overfor hekting er tre av endringene som gledeligvis har ført til morsommere hockey i verdens beste liga.

Her hjemme har Storhamar tatt over tronen. Hamarlaget forlater 2005 som soleklar serieleder, anført av hjemvendte Mads Hansen, poengkongen etter 28 runder av eliteserien.

Det er vanskelig å spå hva som vil skje i hockeyåret 2006, men det er vel ikke unaturlig å tippe Storhamar som NM-vinner, Ottawa Senators som Stanley Cup-mester og Canada som VM-vinner. Men viktigst av alt er det at Norge slår Danmark og beholder plassen i A-VM.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere