Avgjørelsen ble bekreftet på et møte for hopp i Det internasjonale skiforbundet (FIS) onsdag kveld.
Den norske leiren har lenge kjempet hardt for at også kvinnene skal få lov til å konkurrere i skiflygning. Nå kan Maren Lundby og resten slippe jubelen løs.
- Det blir ikke så mye bedre. Det var på tide, og det er veldig deilig at det endelig skulle gå veien, sier Lundby til Nettavisen om den historiske avgjørelsen.
Skal hoppe i Vikersund
Kvinnenes første konkurranse i skiflygning blir i Vikersund under neste sesongs Raw Air-turnering. FIS har et krav om maks 15 deltakere, der alle må være over 18 år.
Hoppsjef Clas Brede Bråthen er svært fornøyd med at kvinnene får slippe til i skiflygingsbakken. Han var Norges representant på FIS-møtet.
- I dag fikk vi alle nasjonene med på at jentene endelig skal få prøve seg i verdens største hoppbakke. Kanskje den viktigste milepælen i vår idrettshistorie, dette er på lik linje med at jentene fikk være med i OL. Nå kan vi fortsette å utvikle denne fantastiske idretten mot nye høyder, skriver han i en SMS til blant annet Nettavisen.
Senest for ett år siden ble Norges forslag om skiflygning for kvinner nedstemt. Da stemte ni av 16 stemmeberettigede imot. Onsdag ble forslaget stemt frem med 14 - 0.
Tidslinje over kampen for skiflyging for kvinner
Kampen for at kvinnene skal få hoppe skiflyging har vært årelang. Her er noen av skrittene på veien:
* 17. februar 1998 er østerrikske Eva Ganster (18) prøvehopper i forkant av mennenes verdenscuprenn i skiflygingsbakken i Vikersund. Med samme fart som i konkurransen gjorde Ganster tre hopp.
* I 2003 setter østerrikske Daniela Iraschko utfor skiflygingsbakken i Kulm. Hun hopper 200 meter.
* I 2004 nås en ny milepæl i kvinnenes kamp for innpass i skiflygingsbakkene. Da oppstår en opphetet debatt om hvorvidt en håndfull kvinner skal få muligheten til å delta i trenings- og prøveomgangene under kontinentalcuprennene for menn i Vikersund. Norges Skiforbund, arrangøren, trenerne og juryen sier alle ja. Lensmannen i Modum engasjerer seg også på kvinnenes side. Rennsjef i Det internasjonale skiforbundet, Sepp Gratzer, sier derimot nei. Det samme gjør lederen for hoppkomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Torbjørn Yggeseth. FIS-toppene når imidlertid ikke fram. Anette Sagen, Line Jahr, amerikanske Lindsay Van og svenske Helena Olsson setter utfor i Vikersund-bakken. Sagen lander på 174,5 meter.
* Debatten fortsetter å rase i tiden som følger. Den skaper engasjement også på politisk hold. Arbeiderpartiets kvinnebevegelse rykker blant annet ut mot Torbjørn Yggeseth.
* I 2007 får Anette Sagen og Line Jahr igjen prøvehoppe i Vikersund. Den norske duoen lander på henholdsvis 149 og 127 meter.
* I 2017 blusser debatten opp på ny. Maren Lundby lanserer at hun vil forsøke å få innpass som prøvehopper under skiflygingsrennene i Raw Air. Det skaper storm i Hopp-Norge. Landslagssjef Christian Meyer sitter med den endelige avgjørelsen om Lundby skal gis grønt lys. I samråd med hovedpersonen besluttes det til slutt at hoppdronningen fra Bøverbru utsetter Vikersund-drømmen. Lundby sier det er hennes eget valg.
* I mai 2018 fjerner FIS regelen om at kvinner ikke får hoppe lenger enn 118 meter.
* I 2019, 2020 og 2021 er det aldri aktuelt for kvinnene å sette utfor i Vikersund. Verdenscupfinalen i Russland legges til samme helg som mennene hopper i mammutbakken i Modum.
* På kalendermøtet til verdenscupkomiteen våren 2021 stemmes det over et norsk forslag om at kvinnene skal få slippe til i skiflyging. Det blir nedstemt med 9 av 16 stemmeberettigede som sier nei. Blant dem er store hoppnasjoner som Østerrike, Tyskland, Slovenia og Japan.
* 13. april 2022 ender avstemningen med enstemmig ja til skiflyging for kvinner.
(©NTB)
- Jeg hadde ikke troa
Lundby har lenge vært en aktiv stemme i kampen om at kvinnene skal få konkurrere i skiflygning, og det har vært mange tunge beskjeder de siste årene. Hun forteller at hun ikke hadde troa før onsdagens møte.
- Fra 2017 har vi håpet på å få lov hvert år, men det har vært negative beskjeder hele veien. Jeg hadde ikke troa i år heller, men så gikk det visst, sier hun.
Kommentatorlegende Arne Scheie har fulgt hoppsporten tett i en mannsalder, og jubler over at kvinnene endelig får slippe til i skiflygingsbakken.
- Det er på høy tid at de beste jentene får lov til å være med. Det er ingen tvil om at de som er på nivået med Maren Lundby og de aller beste fortjener det. Det er et fantastisk trekk at FIS også slipper dem til i skiflygingsbakken, sier han til Nettavisen.
Maren Lundby har som nevnt kjempet hardt for at kvinnene skal få konkurrere i skiflygning. Denne sesongen har hun imidlertid måtte stå over på grunn av vektproblemer, men Scheie ønsker henne hjertelig velkommen til skiflygingsbakken.
Han håper onsdagens historiske beslutning kan gi henne motivasjon til å komme tilbake.
- Det må hun nesten svare på selv, men det håper jeg selvfølgelig. Det hadde vært veldig morsomt å få med henne og fått henne til å hoppe godt over 200 meter, men jeg kjenner ikke hennes situasjon godt nok, sier Scheie.
- Jeg er mer i rute i år enn i fjor, og motivasjonen blir ikke akkurat mindre av denne avgjørelsen, svarer Lundby.