Avgjørelsen ble bekreftet på et møte for hopp i Det internasjonale skiforbundet (FIS) onsdag kveld.

Den norske leiren har lenge kjempet hardt for at også kvinnene skal få lov til å konkurrere i skiflygning. Nå kan Maren Lundby og resten slippe jubelen løs.

- Det blir ikke så mye bedre. Det var på tide, og det er veldig deilig at det endelig skulle gå veien, sier Lundby til Nettavisen om den historiske avgjørelsen.

Skal hoppe i Vikersund

Kvinnenes første konkurranse i skiflygning blir i Vikersund under neste sesongs Raw Air-turnering. FIS har et krav om maks 15 deltakere, der alle må være over 18 år.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen er svært fornøyd med at kvinnene får slippe til i skiflygingsbakken. Han var Norges representant på FIS-møtet.

- I dag fikk vi alle nasjonene med på at jentene endelig skal få prøve seg i verdens største hoppbakke. Kanskje den viktigste milepælen i vår idrettshistorie, dette er på lik linje med at jentene fikk være med i OL. Nå kan vi fortsette å utvikle denne fantastiske idretten mot nye høyder, skriver han i en SMS til blant annet Nettavisen.

Senest for ett år siden ble Norges forslag om skiflygning for kvinner nedstemt. Da stemte ni av 16 stemmeberettigede imot. Onsdag ble forslaget stemt frem med 14 - 0.

- Jeg hadde ikke troa

Lundby har lenge vært en aktiv stemme i kampen om at kvinnene skal få konkurrere i skiflygning, og det har vært mange tunge beskjeder de siste årene. Hun forteller at hun ikke hadde troa før onsdagens møte.

- Fra 2017 har vi håpet på å få lov hvert år, men det har vært negative beskjeder hele veien. Jeg hadde ikke troa i år heller, men så gikk det visst, sier hun.

Kommentatorlegende Arne Scheie har fulgt hoppsporten tett i en mannsalder, og jubler over at kvinnene endelig får slippe til i skiflygingsbakken.

- Det er på høy tid at de beste jentene får lov til å være med. Det er ingen tvil om at de som er på nivået med Maren Lundby og de aller beste fortjener det. Det er et fantastisk trekk at FIS også slipper dem til i skiflygingsbakken, sier han til Nettavisen.

Maren Lundby har som nevnt kjempet hardt for at kvinnene skal få konkurrere i skiflygning. Denne sesongen har hun imidlertid måtte stå over på grunn av vektproblemer, men Scheie ønsker henne hjertelig velkommen til skiflygingsbakken.

Han håper onsdagens historiske beslutning kan gi henne motivasjon til å komme tilbake.

- Det må hun nesten svare på selv, men det håper jeg selvfølgelig. Det hadde vært veldig morsomt å få med henne og fått henne til å hoppe godt over 200 meter, men jeg kjenner ikke hennes situasjon godt nok, sier Scheie.

- Jeg er mer i rute i år enn i fjor, og motivasjonen blir ikke akkurat mindre av denne avgjørelsen, svarer Lundby.