*Nettavisen* Sport.

Jublet som idioter

Foto: Reuters/Scanpix

Så kom sjokkbeskjeden.

09.10.11 20:36

Etter at Sør-Afrikas fotballandslag hadde spilt 0-0 mot Sierra Leone fredag, trodde spillerne de hadde kvalifisert seg til afrikamesterskapet, og jublet med det vilt.

Landslagssjef Pitso Mosimane hadde bedt troppen om å trygge uavgjortresultat, i den tro at det ville være nok til å vinne gruppen.

Det angrer han bittert på nå.

Sør-Afrika, som endte opp med like mange poeng som Sierra Leone og Niger, måtte i virkeligheten vinne kampen fordi laget taper på innbyrdes oppgjør.

Dermed er Niger gruppevinner, mens Sør-Afrika, som arrangerte fotball-VM så sent som forrige sommer, ikke klarte å kvalifisere seg til sluttspillet i januar.

- Det er veldig trist for Sør-Afrika, for dette landet fortjener å være med i sluttspillet. Jeg føler at jeg har mislykkes, sa Mosimane da sannheten gikk opp for ham og omgivelsene, ifølge Dagbladet.

Mosiamane var av den oppfatning at det var målforskjellen, ikke innbyrdes oppgjør, som ble avgjørende ved poenglikhet. Da han fikk beskjed om at Niger lå under mot Egypt ba han spillerne om å spille for ett poeng.

- Dere tror vel ikke jeg ville latt spissene bli sittende på benken og satt inn en midtbanespiller om jeg visste at vi trengte et mål, sa Mosimane, som trolig mister jobben etter skandaleregningen.

Og Mosimane var ikke den eneste som hadde tastet feil på kalkulatoren. Statlig TV rapporterte om Sør-Afrikas antatte avansement, og presidenten i fotballforbundet hyllet laget før bomben traff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.