*Nettavisen* Sport.

Juks sørget for grasrotmillioner

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB / Scanpix

Knyttes opp mot korrupsjonsskandalen i norsk fotball.

09.09.12 10:06

Fokus Bordtennisklubb er i hardt vær, etter at de skal ha latt en storgambler samle inn spillekort fra klubben for å sikre klubben grasrotmillioner.

Grasrotavtalen er et tilbud fra Norsk Tipping, som gjør at personer kan registrere en «favorittklubb», som gjør at fem prosent av spillerens innsats blir overført til denne klubben.

I Fokus Bordtennisklubb sitt tilfelle har dette betydd 2,2 millioner kroner inn i klubbkassa, kan VG avsløre.

Lever av tipping
Bordtennisklubben er en av klubbene som tjener mest per spillekort. 2,2 millioner inn, betyr at det er spilt for mer enn 45 millioner kroner på spillere som har registrert deres klubb som sin «favoritt».

Styreleder i Fokus Bordtennisklubb Erik Lindholm forteller til VG at det i millionene som har kommet inn til klubben stort sett stammer fra én enkelt spiller.

Når denne spilleren har sørget for 95 prosent av innsatsen, betyr det at han har spilt for 40 millioner kroner.

Tipperen selv forklarer at han har utviklet et system for høye innsatser, som gjør at han kan leve av tippingen. Personen, som er anonymisert, spiller kun når potten for tolv rette er på det høyeste nivået, noe som tilsvarer fem millioner kroner. Da setter han spill i hundretusenkronersklassen.

Unngått restriksjoner
Grunnet restriksjoner innført av Norsk Tipping skal det egentlig ikke gå an å spille for så mye, men det har spilleren og klubben sørget for å ordne.

Etter å registrere spillekort på flere medlemmer i Fokus Bordtennisklubb, inkludert styrelederen, har storgambleren kunnet spille for betydelig mer enn de 40 000 kronene man egentlig har lov til å satse hvert døgn.

- For noen år siden fikk jeg låne spillekortene til flere i klubben. Dermed får klubben mer grasrotpenger, samtidig som jeg får spille mer. Bra for alle parter, sier gambleren til VG.

For spilleren selv, har ikke dette noe å si, da det kun er prosentene av innsatsen - og ikke gevinsten - som overføres til grasrotklubben.

Knyttet til kampfiksing
VG opplyser videre at denne tipperen har tilknytning til korrupsjonsskandalen som rammet fotball-Norge tidligere i år, gjennom at mannen både har jobbet og spilt i tippekiosken som står i sentrum for etterforskningen av den ulovlige gamblingen.

Kortene gambleren er i besittelse av, skal ha blitt brukt for å spre innsatsen på de to kampene fra juni som er under etterforskning for kampfiksing. Dette spillet skal ha foregått uten at kortets rettmessige eier visste om det.

- Vi ante ingenting om mulig kampfiksing. Stortipperen ga oss grasrotstøtte også før maksgrensene. Da begrensningene ble innført kom han til oss, og jeg og noen andre i klubben registrerte spillekort som vi ga ham, forteller Lindholm.

- Vi visste at det ikke var helt etter regelboka, men følte at det ikke rammet noen. Dette er en person som uansett hadde spilt stort i årevis og som levde av det, fortsetter styreformannen.

Heleri
Når politiadvokat Ragnvald Brekke får opplysninger om saken, forteller han at det kan ha blitt begått uaktsomt heleri, ved å overføre gevinster som kan være knyttet til korrupsjon og bedrageri.

Direktør for kommunikasjon i Norsk Tipping Einar Busterud, er klar på at man ikke skal låne ut identiteten sin og la andre benytte seg av spillekortet.

- Departementet vurderer nå flere nye tiltak for å kunne forvalte og kontrollere grasrotordningen på en bedre måte, opplyser kulturminister Anniken Huitfeldt til VG.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.