*Nettavisen* Sport.

Jukset hjemmelaget i Tour Down Under?

Wiliam Clarke under Tour Down Under Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Kan ha brutt UCI-reglene med laguttaket sitt.

25.01.12 16:47

Som procycling.no tidligere har omtalt gjorde «de australske amatørene» i UNISA-laget en sterk figur i Tour Down Under.

De kom riktignok noe i skyggen av det nyetablerte GreenEdge-laget, men flere av ungdommene som fikk prøve seg for laget som fungerte omtrent som et australsk landslag, grep muligheten og viste seg frem.

Etappeseieren til Wiliam Clarke og en femteplass i sammendraget ved unggutten Rohan Dennis var lagets høydepunkt. Sistnevnte kapret også klatretrøyen.

Nå er spørsmålet om laget jukset eller ikke.

Von Hoff til besvær
Steele Van Hoff er rytteren som skaper trøbbel. Han var en del av UNISA-laget under Tour Down Under, men ungguten som ble nummer seks i det australske mesterskapet representerer til vanlig Chipotle Development Team.

Dette er Garmin-Barracudas rekruttlag. Von Hoffs deltakelse kan skape trøbbel fordi ryttere fra et rekruttlag (som Chipotle) vanligvis ikke kan konkurrere sammen med elitelaget (Garmin-Barracuda).

UCIs paragraf nummer 2.2.011 sier følgende:

«Ryttere som tilhører lag med samme betalingsagent eller hovedpartner kan ikke delta i samme ritt.»

Garmins World Tour-lag og deres kontinentallag er svært nært tilknyttet. Ifølge UCIs hjemmeside har de to lagene samme kontaktadresse og telefonnummer. Lageier Jonathan Vaughters har på twitter sagt at da BigMat valgte å droppe Garmin som samarbeidspartner (de to var nære en avtale) gikk ikke det bare utover budsjettet til elitelaget, men også damelaget og rekruttlaget.

Tilknyttingen er med andre ord så sterk at det ville vært merkelig om ikke de to lagene blir ansett for i det minste å ha samme hovedpartner.

Garmins «ekstra rytter» hjalp ikke stort
Dermed kan det virke som at UNISA-laget brøt loven. Garmin er som World Tour-lag nødt til å delta i alle World Tour-ritt. Dermed burde det australske laget innsett at Steele Von Hoff var utilgjengelig til dette rittet, i henhold til den ovenfor nevnte paragrafen.

Logikken bak regelen er at ingen lag skal ha et flertall i antall ryttere. Selv om Steele Von Hoff ikke representerte det amerikanske laget i Tour Down Under kan andre lag spekulere i at Garmin i kraft av unggutten hadde en ekstra mann på startstreken.

Nå virker det ikke som at den «ekstra rytteren» hjalp Garmin nevneverdig i rittet, all den tid en sjuendeplass til Heinrich Haussler ble lagets beste etappeplassering. Garmin fikk heller ikke med seg noen World Tour-poeng fra rittet.

UNISA derimot hadde som sagt et flott ritt, blant annet takket være hjelpen Von Hoff utførte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.