HOLMENKOLLEN (Nettavisen): – Sånne ting er skummelt, sier landslagstrener Sverre Huber Kaas til Nettavisen om det som nå venter.

Tirsdag sprakk nyheten om at Marte Olsbu Røiseland gir seg som skiskytter etter verdenscupavslutningen i Holmenkollen denne helgen.

Onsdag kveld fulgte Tiril Eckhoff etter.

– Det er trist, men vi er sikre på at de begge har tatt den riktige avgjørelsen. For laget og for norsk skiskyting er det selvfølgelig en æra som er over med to av de største gjennom tidene som begge gir seg samtidig. Det blir en utfordring for både forbundet og laget å ta opp arven etter dem. Vi får brette opp ermene og kjøre på, men det er vemodig. Man har aldri lyst til å høre det. Vi visste at det var en stor sjanse for at det kom til å skje, men det er alltid trist når det blir en realitet, forteller Kaas.

Den norske landslagstreneren synes det er spennende å skulle få opp nye stjerner som kan ta opp arven etter Eckhoff og Røiseland, men erkjenner samtidig at det oppleves som skummelt å miste den tryggheten de har hatt med verdens beste utøvere på laget.

Han opplever også at laget mister nøkkelspillere og viser til hva blant andre Røiseland har betydd for de andres utvikling.

– Hun har betydd utrolig mye. Ikke bare fordi hun har vært god, men hun er så dedikert i alt hun gjør. Det synes veldig godt for alle de andre. Alle valgene hun tar smitter over på andre og det gjør at de andre skjønner hvorfor hun er best. Da må de lære av det og forstå det selv. Hun har betydd utrolig mye, sier Kaas.

Lunde: – En kjempejobb

Ola Lunde, NRKs mangeårige skiskytterekspert, er ikke i tvil om at det kan gå mot langt krevende tider for kvinnelandslaget.

Han mener Kaas og resten av landslagsledelsen har en stor jobb foran seg.

– Det er en kjempejobb. Vi har mange talenter i Norge, men vi har problemer med å få dem opp. Det er ikke mange som har flere kvinnelige 15-16-åringer som driver med skiskyting enn Norge, men det har vært vanskelig for Norge å få dem opp på et høyt seniornivå.

– Hva tror du det skyldes?

– Vi må se på den treningen som er gjort. Trener man jentene riktig? spør Lunde som viser til at det samme problemet ikke gjelder for de norske herrene.

Røiseland: – Verste man kan oppleve som utøver

Men det er ikke hvem som helst som nå skal erstattes på landslaget.

Lunde rangerer Olsbu Røiseland som den største skiskytteren på kvinnesiden gjennom tidene.

Hun har imidlertid ikke lenger motivasjonen som trengs for å fortsette etter å ha oppfylt sine drømmer med både VM- og OL-gull, samt seier i verdenscupen sammenlagt.

– Jeg følte meg veldig fornøyd med hva jeg har fått til. Å være fornøyd er noe av det verste man kan oppleve som idrettsutøver. Man skal ha den driven og lysten til å bli bedre hver dag. Hvis man ikke har den så klarer ikke jeg gå gjøre den jobben som kreves, sier Olsbu Røiseland til Nettavisen.

– Jeg har klart å mobilisere i år og fått det til likevel, men jeg kjenner at det ikke fungerer i flere år. Da føler jeg det er riktig å si at «nok får være nok». Det finnes mye annet godt i livet. Jeg gleder meg veldig til det, sier skiskytteren.

Selv er ikke Røiseland like bekymret for tomrommet hun etterlater seg.

– Det tror jeg de kommer til å takle veldig fint. De er et sterkt lag. Jeg og Tiril har holdt på utrolig lenge. Jeg føler at det laget som nå er består av mange oppadgående og gode utøvere. Så er det alltid sånn at når noen slutter så kan det virke som det blir et tomrom, men det tomrommet blir veldig fort fylt opp. Jeg tror at dette kommer til å gå helt fint, sier Olsbu Røiseland til Nettavisen.

Fokus på Tandrevold

Med Røiseland og Eckhoff ute, pekes det nå på Ingrid Landmark Tandrevold som landslagets nye hovedperson.

– Det er hun som står som den neste, sier NRK-ekspert Lunde.

Han mener det ikke nødvendigvis er noen enkel oppgave.

– Jeg husker da Tora Berger la opp, at Tiril Eckhoff ble pekt ut som den neste store. Det er ikke bare å fylle skoene og være en ny stjerne som alle skal følge med på. Men noen må ta det. Sånn er det, forteller eksperten.

Også landslagstrener Kaas trekker frem Tandrevold, men håper at også flere skal ta nye steg inn mot neste sesong.

– Vi visste at en eller annen gang så er det slutt og da må nye komme opp. Det er skummelt, men også gøy. Vi er et land, der det er så mange som holder på, at vi er ganske sikre på at det kommer opp noen nye. Men hvor fort det går er alltid spennende.

– Vi vet at Ingrid er her og at hun skal fortsette, sier Kaas.

Før en ny sesong skal imidlertid den inneværende avsluttes. Det skjer allerede denne uken med verdenscup i Holmenkollen fra førstkommende torsdag.

Arrangøren melder om rekordsalg av billetter og det er duket for en verdig avslutning på sesongen og karrieren til Olsbu Røiseland.