RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: EPA/Scanpix

Kaggestad: - Helt tragisk

Sist oppdatert:
TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad synes det er tragisk at Tour de France-vinner Floyd Landis er tatt i doping.

Phonaks Floyd Landis gjorde en fenomenal prestasjon da han reiste seg på den 17. etappen av årets Tour de France, etter at han hadde kollapset fullstendig dagen før.

Juks
Nå viser det seg at Landis kan ha jukset seg til seier ved bruk av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Landis skal ha testet positivt etter sin eneste etappeseier i Touren noensinne.

- Dette er helt tragisk. Landis har latterligjort den gule trøya ved å dope seg. Selv om det er bra at han blir tatt, er dette en trist dag. Han må jo være helt tjukk i hodet når han tar testosteron, og vet at alle etappevinnere automatisk blir testet, sier TV 2-ekspert Johan Kaggestad til TV 2 Nettavisen.

Sykkelinteresserte lot seg imponere da amerikaneren knuste all motstand på den knallharde 17.etappen av Tour de France.

- Jeg syntes det var helt rått, det han gjorde på den 17.etappen. Det var en fantastisk prestasjon, som han altså har jukset seg til, sier en oppgitt Kaggestad.

Mange skandaler
Dopingskandalene tårner seg opp i sykkelsporten. Ivan Basso og Jan Ullrich ble utestengt på mistanke allerede før Tour de France, mens sammenlagtvinner Landis testet positivt som vinner av den gule trøya. Kaggestad mener det er vanskelig å stoppe den utbredte dopingbruken i syklingens verden.

- Man kan jo ikke gjøre så mye annet enn å ta og straffe dem. Når idioter ser en kort vei til suksess, griper de den. Det er lagene og ryttere som doper seg som må ta ansvaret, sier sykkeleksperten.

Nå blir trolig Illes Balears' Oscar Pereiro Sio kåret som vinner av Tour de France. Spanjolen ble nummer to i rittet, drøye minuttet bak det som når ser ut som en dopet vinner.

- Sio var lur på den 13. etappen da han gikk i brudd. Nå tar han en fortjent seier, og så kan de tullingene som doper seg bare ha det så godt, avslutter Kaggestad.

FAKTA OM TESTOSTERON/ EPITESTOSTERON:

- Kroppen produserer selv testosteron og epitestosteron i ett cirka 1 til 1 forhold.

- En som vil bedre prestasjonene sine ved å ta testosteron kan da også ta epitestosteron for å opprettholde kroppens normalbalanse mellom testosteron og epitestosteron. (T/E ratio).

- Epitestosteron brukes da som ett maskeringsmiddel for å skjule bruk av testosteron. Høye verdier av begge stoffene kan tyde på bruk av testosteron som er forsøkt skjult gjennom tilførsel av epitestosteron.

- Testosteron er det normale mannlige kjønnshormonet og er også utgangspunkt for de anabole steroidene. Effekten man har av å bruke testosteron er å få en rask oppbygging av muskler.

(kilde: antidoping.no/Dr. Per Wiik Johansen, medisinsk ansvarlig i Antidoping Norge)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere