For første gang siden 2007 skal Thor Hushovd sykle Giro d’Italia. Den gangen brøt han rittet på den 12. etappen, før han senere fullførte Tour de France med én etappeseier.

Nå skal han igjen kjøre begge rittene og TV2s sykkelekspert Johan Kaggestad er bekymret for at Hushovd skal slite seg ut før OL i London, seks dager etter tour-avslutningen.

Sammen med klassikeren Paris-Roubaix, er OL det store målet for 34-åringen i 2012.

- Jeg synes det blir altfor mange konkurransedager dersom han skal fullføre giroen og touren. Da blir det nesten 80 rittdager før OL. Det synes jeg er i meste laget. Du trenger tid til restitusjon og trening. Han kan bruke etapper i giroen og touren til trening, men det er uansett i meste laget, forteller Kaggestad til procycling.no.

- Min filosofi er at du trenger tid til restitusjon og trening før en ny formtopp. For mye konkurranser gir kun en middels form, legger han til.

Egne ambisjoner, kombinert med jobben som vil kreves av Cadel Evans, er også noe som bekymrer Kaggestad. Frykten er rett og slett at Hushovd skal gape over for mye på tre uker langs franske landeveier.

- Han er sterk nok til å gjøre jobben for Evans, men hvis han skal kombinere den med å gå i brudd for å vinne etapper, så kommer han til å være helt gåen etter Tour de France. Og da er han ikke i toppform når OL kommer, kun en liten uke etter målgang i Paris, mener Kaggestad.

Bli venn med procycling.no på Facebook!

Ikke bekymret for klassikerne
Den første delen av sesongen ligner mye på hvordan den pleier å være for Hushovd. Det er klassikerne som står i fokus, og da spesielt Paris-Roubaix.

Johan Kaggestad understreker at han ikke er bekymret for klassikersatsingen.

- Planen fram til Paris-Roubaix er grei. Der blir det ingen problemer.

Det er altså først og fremst det som skjer etter dronningen av alle klassikere som bekymrer den karismatiske sykkeleksperten.

Les også: Kan vrake Hushovd på grunn av fødsel

- Vi mener planen er god
Thor Hushovs personlige trener, Atle Kvålsvoll, er ikke like bekymret som Johan Kaggestad.

- Vi har lagt opp en plan med tanke på klassikerne først. Deretter kommer Tour de France og OL. Vi mener planen er god. Men vi må vurdere underveis i giroen hvordan utviklingen er.

I sykkelsammenheng er dette et kjent fenomen. Spesielt når det kommer til store stjerner og Giro d’Italia. Mang en stjerne har stått av det italienske storrittet, for ikke å slite seg ut før Tour de France.

Det utgangspunktet har ikke «Team Hushovd».

- Utgangspunktet er å kjøre gjennom alle etappene. Men dette er noe Thor må diskutere med laget underveis. Han må ta det på feeling og overskuddet, sier Kvålsvoll til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Thor vet når han skal spare
Kvålsvoll er heller ikke bekymret for at Tour de France skal gjøre Hushovd for sliten. Det Kaggestad frykter er at egne ambisjoner kombinert med hjelperytterjobben for Evans skal knekke Hushovd.

Mange år i verdens største sykkelritt har båret frukter i form av god erfaring, ifølge Kvålsvoll.

- Det kan godt hende Thor blir utkjørt av Tour de France. Men heldigvis har han kjørt rittet så mange ganger at han vet når han skal spare krefter. Han går også bedre i fjellene nå enn før, så han kan spare krefter der. Før måtte han slite seg gjennom for å klare tidslimiten. Derfor er utgangspunktet et litt annet, forklarer Kvålsvoll.

Det Hushovd satser på er at han skal få en skikkelig opptur formmessig rett etter touren. Det er et relativt vanlig fenomen, at ryttere som har kjørt seg ned gjennom tre uker, kan få en opptur ved å slippe opp på treningen etter touren.

- Alle som kommer ut av touren er slitne. Det er mulig å få en superform når du slipper opp treningen etter touren. Det er planen vår, så får vi se i etterkant om det fungerer. Thor kjenner seg selv veldig godt og er en mester i å justere seg selv, avslutter Kvålsvoll.