Gå til sidens hovedinnhold

Kaggestad: - Det er nådeløst

Mener forbundets påstand om tiårig utestengelse er for tøff.

Fredag avslørte procycling.no at Norges sykkelforbund ønsker å utestenge Steffen Kjærgaard fra norsk idrett de neste ti årene.

Det har forbundet lagt ned påstand om i en påtalebegjæring de har sendt domsutvalget i NIF (Norges Idrettsforbund).

Forbundet mener Kjærgaard, som i oktober innrømmet doping mellom 1998 til 2003, med sin opptreden har «skadet idrettsarbeidet og idrettens anseelse».

- Bør brukes i kampen mot doping
Anmeldelsen fra NCF vekker naturlig nok oppsikt i sykkel-Norge. Mads Kaggestad er ikke udelt positiv når procycling.no overbringer ham nyheten.

- Det er en nyhet jeg fikk av deg nå. Det høres ut til å være en ganske streng straff. Strengere enn jeg forventet. En tiårig utestengelse vil sette en strek over mannen med tanke på se ham i norsk idrett igjen. Det er et veldig tydelig signal på at man ønsker å bygge opp en sykkelsport her hjemme som er mest mulig troverdig, og der færrest mulig er innblandet i doping, sier Kaggestad til procycling.no.

Grunnen til at han er litt flakkende når det gjelder å støtte seg bak påstanden i påtalebegjæringen, er sykkelsportens moderne historie.

Skys nulltoleranse
I England har man Team Sky, som har lagt seg på en linje av nulltoleranse mot doperne, men man har også et lag som Garmin-Sharp som – foreløpig med suksess – har gitt juksemakerne en ny sjanse.

- NCF følger her linjen til Team Sky. Det krasjer helt med holdningen til Jonathan Vaughters (sjef i Garmin-laget). Han ville sagt at dette var helt feil. I sykkelsporten har man sett tidligere syndere som har blitt omvendt, selv om de tidligere har vært en del av ukulturer i diverse miljøer. David Millar er et eksempel på dette.

- Man skal huske på at noen også er ofre for omstendighetene. Man er ung, lett påvirkelig og omgås med dårlige ledere. Da kan man trå feil uten at man er et dårlig menneske av den grunnen.

- Så du mener reaksjonen mot Kjærgaard er for streng?

- Det er nesten litt for strengt, ja. Men årsaken er nok at man ønsker å bygge mest mulig troverdighet for norsk sykkelsport. Man ønsker å gjøre det mest mulig spiselig for sponsorer, publikum og pressen.

Annen taktikk i Nederland
I disse dager foregår det en storstilt dopingoppvask i Nederland. Her vurderer myndighetene å innføre amnesti. Det gir tidligere juksemakere en symbolsk straff om de bekjenner sine synder.

- Basert på dette, synes jeg påstanden mot Kjærgaard er nådeløs. Vi er midt oppi en prosess i sporten der vi rydder opp, Da skal man kanskje la folk komme tilbake igjen etter at de har sonet sin straff. I Nederland blir man oppfordret til å innrømme, og det gir mer åpenhet. Det er en strategi jeg har tro på. Derfor er jeg usikker på om det er riktig å gi Steffen en så streng straff, sier Kaggestad.

Gino Van Oudenhove er helt enig i at Kjærgaard bør straffes, men mener samtidig at sanksjoneringen kunne foregått på en annen måte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Han fortjener sin straff, om den er på to, fem eller ti år er ikke det viktigste for meg. Men jeg mener han også bør brukes i kampen mot doping.

- Det er en straff å stå fram å fortelle alt man har gjort foran unge sykkelryttere. Det blir en slags samfunnstjeneste. Dersom man stenger ham ute fra norsk idrett de neste ti årene, kommer Steffen til å trekke seg tilbake i stedet, sier Van Oudenhove til procycling.no.

Dopet seg i Armstrongs lag
Kjærgaard brukte EPO og kortison da han konkurrerte for det danske laget Chicky World på slutten av 90-tallet.

Resultatene han kjørte inn bidro til en lukrativ mulighet i Lance Armstrongs US Postal-mannskap. Der fortsatte også dopingbruket.

Van Oudenhove mener likevel Kjærgaards historie er viktig og at den kunne blitt brukt til noe positivt for norsk sykkelsport.

- Jeg synes de kunne gitt ham en annen straff og noe som hadde hjulpet idretten fra å gå i samme felle. Han har latt seg intervjue av Antidoping Norge, men vi har ikke fått innsyn i det han forklarte der. Jeg mener vi burde fått mer ut av denne saken. Det hjelper ikke å stenge ham ute i en lang periode.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Antidoping Norge vil neppe reise sak mot Kjærgaard for dopingbruk, ettersom forholdene er foreldet.

Det er doms- og sanksjonsutvalget i NIF som skal behandle påtalen fra sykkelforbundet i Kjærgaard-saken.

Det skjer først etter at partene er ferdige med å uttale seg i saken anledning.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken