Den store snakkisen etter Tour de France-etappen til Alpe d'Huez var den ulovlige langingen som Team Sky gjorde til Richie Porte og Chris Froome.

Froome var tydelig i trøbbel og vinket på følgebilen. Richie Porte gikk ned og hentet gel og energibarer til kapteinen.

Debatten på Twitter var livlig i etterkant. Mange mente det var juks, mens mange ikke syntes det gjorde så mye. Spesielt de som har syklet selv virket å ta lett på dette.

Derfor tok procycling.no en liten ringerunde i morgentimene fredag. Vi har snakket med tidligere sykkelproff og nåværende TV2-ekspert Mads Kaggestad, en av Norgest mest lovende syklister Vegard Breen (Joker Merida) og tidligere sykkelproff og nåværende sportssjef i Team Øster Hus-Ridley Morten Hegreberg.

- Er det greit å bryte reglene bevisst, slik som Richie Porte og Chris Froome gjorde?

Mads Kaggestad: - Nei, og han fikk også straff for det.

Vegard Breen: - Jeg hadde sikkert gjort det samme selv. Man vet vel straffen. Jeg tror 20 sekunder er ganske vanlig for slike ting. Henger du på en bil eller får ekstra pes etter et uhell, får du ofte 20 sekunder i straff. Sånn er det i de rittene jeg har syklet. Jeg vet ikke hvor sulten du har vært, men når man blir skikkelig sulten så er det tunnelsyn.

Morten Hergeberg: - Ja, når det gjelder næring som det. Alle vet man får bot. Måten de gjorde det på var greit. De prøvde vel å snike seg unna, siden Froome sendte Porte ned. Dette vet alle ledere og ryttere at man ryker på en bot og tidsstraff.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Hvor mye tror du han tjente på det?

MK: - Det er umulig å si. Det viktigste for Froome er at han ikke gikk fullstendig tom. Han er litt mindre sliten i det han passerer målstreken, men det er snakk om veldig lite. Det var uansett ikke langt igjen til mål. Det er positivt med tanke på restitusjonen. I dag skal de rett inn i et fjell og det er flere høydemeter i dag enn i går. Hva skal jeg gjøre i dag, for å være best mulig i morgen. Det var ikke amfetamin han fikk. Sukker kan gjøre at du får litt mer energi på slutten. Jeg tipper han tjente maks 30 sekunder. Det viktigste er effekten på restitusjonen.

VB: - Si det. Jeg tror nok han tjente mer enn 20 sekunder. Det var et stykke igjen til toppen. Når man er tom så hjelper et sånt sukkerkick ganske mye.

MH: - Det er vanskelig å si. Jeg vet ikke hvor tom han var, men det så litt prekært ut. Når du får den stikkende følelsen over at du snart er hel tom. Det er vanskelig å si hva han tjente på det. Men det kunne fort blitt ett minutt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Med tanke på troverdighetsproblemet sporten har, er det ikke uheldig at utøvere bryter reglene så åpenlyst uten å virke å ha problemer med det?

MK: - Det var seks kilometer før mål. Gutten var sulten, tom, sliten og desperat. Jeg tror folk må sette seg inn i situasjonen til rytterne der og da. I forhold til hvordan de har det og med en etappe med så mye stress og mas. Når man blir desperat i en sånn situasjon, så slutter du å tenke konsekvenser. Sult er et primærbehov hos menneskene, og da tenker du litt kort. Jeg føler ikke dette rokker ved troverdigheten til sporten. Jeg synes det blir tatt ut av proporsjoner.

VB: - Nei, det vil jeg ikke si er noe problem. Det er så lite. Det blir som å holde i trøya i fotball, eller takle litt stygt. Det er ofte at man ligger alene foran og har igjen en kilometer. Kommer motorsykkelen nærme da, så utnytter du det. Tilskuere dytter jo folk i gruppettoen også.

MH: - Dette er ikke regler som er juks for idretten selv. Det er regler som er til for at man ikke skal henge på biler og gjør sånne ting. Jeg vil ikke si at dette er juks, men man skal ikke skape fordeler for folk som er i brudd og lignende. Det skal være likt for alle i finalen. Har du bil og andre hjelpemidler i finalen er det lett å gi hjelp som gir fordeler. De får en bot og 20 sekunder, men det er ikke vits å lage noe mer ut av det. Dette er ikke alvorlig juks. Hadde vi hatt en rytter som kjørte for seier eller sammenlagtplassering så hadde jeg gitt en flaske uten å nøle.

Vi følger Tour de France LIVE:

HTML EMBED