Gå til sidens hovedinnhold

Kaggestad misliker overgangshysteri

Rankingpoeng gjør iranske sykkelryttere hete på overgangsmarkedet.

Det nye rankingsystemet i sykkelsporten er utskjelt av mange. Det skaper ville tilstander på overgangsmarkedet der rytternes poeng er langt viktigere enn om de passer inn i de enkelte lagene.

Nå har enkelte lag begynt å snuse på enda en løsning i jakten på de verdifulle rankingpoengene. Geox ryktes nå å ha signert to iranske syklister, Ghader Mizbani (35) og Mahdi Sohrabi (29).

Sistnevnte har tidligere blitt rapportert til Ag2r.

Felles for begge er at de har sikret verdifulle rankingpoeng på den asiatiske kalenderen, og kan dermed spille en viktig rolle i å sikre Geox en plass i sykkelsportens ypperste selskap.

Ikke det at noen av de er dårlige syklister, men de hadde neppe vært aktuelle for sykkelsportens ypperste selskap uten dagens rankingregler.

Les mer om rankingreglene i faktaboksen til høyre!

Kritisk Kaggestad
Sykkelekspert Mads Kaggestad er kritisk til utviklingen som nå kommer for en dag.

- Dette blir helt vill kjøping. Jeg har ikke sansen for det, de bare kjøper opp ryttere her og der, forteller han til procycling.no.

For å illustrere hva han mener gir han et eksempel fra fotballen.

- Se på Nils Arne Eggen. Han bygget opp Rosenborg til et lag som passet sammen over tid. Nå kjøper sykkellagene opp ryttere på grunn av poeng, ikke for hvem de er – som syklist eller person, forklarer TV2-kommentatoren.

Samtidig ser han også noen positive sider ved utviklingen.

- Det gir jo sjanser til ryttere som ellers aldri hadde fått sjansen i Europa, men disse to iranerne burde kanskje startet sine europeiske karrierer på et litt lavere nivå.

Bedre før
Det er kanskje et slitt uttrykk, men Kaggestad mener at ting var bedre før. Til og med 2004 rykket sykkellagene opp og ned i divisjoner på bakgrunn av en verdensomspennende ranking, på alle nivåer.

Denne hadde også sine mangler, men lagene ble belønnet for egne prestasjoner – ikke innkjøpte prestasjoner fra andre lag.

- Det var litt mer fortjent for lagene den gangen. Unge ryttere ble bygget opp og tok masse poeng som kom lagene til gode. Da ble det en bonus for lagene med sportslig suksess som skåret mange rankingpoeng.

Vaughters mellomting
En av de som har uttalt seg mest rundt dagens rankingsystem er Garmin-sjef Jonathan Vaughters. Amerikaneren er ikke den mest populære mannen i sykkelnorge etter behandlingen av Thor Hushovd, men han har like fullt mange gode tanker.

Hans løsning er at rytterne som melder overgang til et annet lag kun får med seg halvparten av poengene. Resten forblir hos laget han faktisk kjørte for da han plukket opp poengene.

Kaggestad synes forslaget til Vaughters er bra.

- Vaughters er en snåling, men han er en viktig mann som har mange tanker om nye regler i sykkelsporten. Man bør lytte til han. Jeg synes forslaget hans høres fornuftig ut. Lagene må få noe tilbake for at de har vært der for rytterne. Det er laget som gir rytterne ressurser til sportslig suksess. Det blir helt feil at et lag står ribbet tilbake fordi ryttere bytter lag.

Kommentarer til denne saken