Ryktene om at neste års Tour de France dropper den tradisjonsrike avslutningen på Champs-Élysées, til fordel for ikoniske Alpe d’Huez, har vekket reaksjoner blant norske sykkeleksperter.

Dag Otto Lauritzen har syklet Tour de France åtte ganger og vant fjelletappen til Luz Ardiden i 1987. Han er ikke positiv til at Tour de France-arrangøren ASO nå kanskje endrer finalen på rittet.

- Jeg synes en slik forandring hadde vært svært trist. Alle digger selvfølgelig Alpe d’Huez, det er alltid fantastisk stemning der oppe, men Champs-Élysées hører med til Tour de France, sier Lauritzen

Rittet ble arrangert for første gang i 1903 og skal neste år markere sin 100. utgave. Derfor er det ventet at løypekartet skal være prydet med flere fjellstigninger enn hva som har vært vanlig de siste årene.

- 2013 blir den 100. utgaven av Tour de France, det blir sikkert spesielt. Derfor er det viktig at Paris står på programmet når historien til rittet skal markeres. Jeg håper disse ryktene ikke stemmer, sier Lauritzen.

Entusiastisk
Sykkelekspert Mads Kaggestad er ikke enig med sin TV2-kollega. Han er positiv til en eventuell omlegging av den avsluttende uken.

- Jeg trodde først at en avsluttende etappe på Alpe d’Huez i stedet for Champs-Élysées hørtes urealistisk ut, men hvis dette stemmer, er jeg faktisk positiv til ideen, sier Kaggestad.

Helt siden 1975 har Champs-Élysées vært punktum for tre uker med hard kjøring i Tour de France. Tradisjonen tro en etappe hvor spurterne kjemper til siste tråkk, men hvor kampen om gul trøye og seieren sammenlagt allerede er avgjort.

- Hvis endringen medfører at kampen om gul trøye holder helt til siste dag, tror jeg at en avslutning på Alpe d’Huez kan være bra for touren, sier den tidligere proffsyklisten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Christian Prudhomme er konkurransedirektør i ASO, arrangøren av Tour de France, og vil offentliggjøre den endelige løypen 24. oktober i Paris. Fra før er det kjent at Corsica åpner ballet 29. juni 2013. Tre etapper skal avholdes på ferieøyen, før en lagtempo venter på fastlandet i Sør-Frankrike. Dette blir første gang tour-feltet besøker Corsica.

- Jeg synes Prudhomme og hans mannskap har gjort mange lure grep de siste årene. De har vært svært innovative og kreative med å skape interessante etappeprofiler. En sisteetappe på Alpe d’Huez er kanskje en dristig løsning, men hvis det blir spenning helt inn, aksepterer nok nostalgikerne også en slik innovasjon. avslutter Kaggestad.