Jakob Ingebrigtsen stiller til start under Diamond League-stevnet i engelske Gateshead søndag. 20-åringen er påmeldt 1500-meteren under stevnet.

Dette blir Ingebrigtsens utendørsdebut for sesongen, etter at han har imponert stort under flere løp innendørs tidligere i vinter og vår. I februar satte han blant annet europarekord innendørs på 1500 meter under et stevne i Frankrike med tiden 3,31.80.

Kaggestad: - Tatt et langt steg

Under innendørs-EM i polske Turan i mars løp nordmannen også inn til gull. Han ble først disket etter en protest, men fikk senere medhold på en motprotest og fikk beholde gullet på 1500 meter. Under samme mesterskap vant han også gull på 3000 meter.

LES OGSÅ: Ingebrigtsen fortviler over norske karanteneregler: - Nei, nei, nei!

Johan Kaggestad er én av Norges fremste eksperter på friidrett og har blant annet jobbet tett med Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. Han var også landslagstrener for langdistanseløp i ni sesonger og har vært en viktig ressurs for Olympiatoppen.

77-åringen er mektig imponert over det Ingebrigtsen har vist i vinter.

- Han ligger veldig bra an. Det baserer jeg blant annet på det løpet han gjorde i Frankrike. Jeg er heller ikke så opptatt av når i sesongen det er han presterer slik. Jeg tror han har fysikken til å løpe fort gjennom hele, sier han til Nettavisen.

- Det er alltids noe som kan forbedres fram mot et OL, men jeg synes han har tatt et langt steg sammenlignet med i fjor. Han løper teknisk veldig bra og har en flott arbeidsøkonomi. Han har rett og slett blitt en bedre løper, sier Kaggestad.

LES OGSÅ: Mener det Johaug gjør her er usportslig. Norsk ekspert fnyser av kritikken

Ingebrigtsen: - Må være raskere

I et intervju med Athletic Weekly i april sa Ingebrigtsen selv at han nå har et fokus på å løpe så fort som mulig, slik at han kan ta konkurrentene på kapasiteten.

- Målet mitt er å være raskere enn alle de andre, slik at jeg kan gjøre som jeg vil og likevel vinne. Jeg ønsker ikke å bruke tid på taktikk og alt annet, sier 20-åringen.

- Er du for eksempel fem sekunder raskere enn nestemann i et VM, så kan du gjøre akkurat som du vil og vinne uansett. Det var slik jeg gjorde det i Turan. Jeg trengte aldri å komme meg opp i maks intensitet for å vinne, forteller Ingebrigtsen.

LES OGSÅ: Grøvdal stusser over det Johaug sa etter at hun misset OL-kravet

I det samme intervjuet medgir imidlertid den norske løpestjernen at han er usikker på om han kan lykkes med den mentaliteten i det kommende Tokyo-OL.

- Jeg må være mye raskere enn jeg er nå for å kunne gjøre de samme tingene i OL og VM, men det er målet mitt å være så rask at jeg kan gjøre det i disse mesterskapene.

- Men det er nok fortsatt et par år til med hardt arbeid før jeg kan klare det. Så jeg må kanskje være smartere i de løpene om jeg skal slå Timothy Cheruiyot om vi er på samme nivå fysisk. Da må jeg trolig tenke litt mer taktikk, mener Ingebrigtsen.

Cheruiyot er regjerende verdensmester på 1500 meter og regnet som en av de store gullfavorittene på distansen under sommerens OL.

- Spill for galleriet

Kaggestad tror imidlertid at Ingebrigtsen bløffer litt når han sier at han ikke kan matche de aller beste på høy fart i et OL allerede nå.

- Det tror jeg er et spill for galleriet, sier Kaggestad til Nettavisen.

LES OGSÅ: Full forvirring etter rekordløp

- Jeg er ikke så sikker på om Cheruiyot kan matchen kapasiteten til Ingebrigtsen. Han er veldig bra gjennomtrent nå, mener den tidligere løpetreneren.

- Så du tror Jakob kan løpe fra ham i OL til sommeren?

- Ja, det tror jeg. Han holder blant annet høyere toppfart nå enn før og kan holde på lenger uten å kjøre seg stiv. Det er et typisk tegn på at du er en bedre løper.

Kaggestad tror ikke 20-åringen er tjent med å tenke noe mer taktikk enn det han gjør til vanlig og at Ingebrigtsen bør fokusere på det han er best på - å løpe fort.

- Han har ikke taktikken som sin største styrke. Det er det jevne, harde kjøret underveis som Ingebrigtsen er god på. Han kan løpe lenge, uten å gå i surstoffgjeld. Det virker som han har hevet seg et par hakk også der, sammenlignet med i fjor.

LES OGSÅ: Jakob Ingebrigtsen er forlovet

- Medalje i OL

Søndagens 1500-meter i Gateshead blir altså 20-åringens første løp utendørs denne sesongen. Kaggestad tror det er smart å få en del konkurranser i kroppen før OL.

Selv om det innebærer karantene. I Ingebrigtsens tilfelle slipper han imidlertid karantenehotell etter løpet i Storbritannia. Selv om England ligger utenfor Schengen, har det blitt gjort et unntak, noe som betyr sju dagers karantene i eget hjem.

- Skal han løpe løp så må han uansett sitte i karantene. Jeg synes det er et fornuftig valg å løpe nå og det er fortsatt lenge til OL, mener nestoren.

LES OGSÅ: I flere år har det pågått en opphetet diskusjon om Jakob Ingebrigtsen (20)

- Han er i solid form og såpass sterk. Han løper også veldig økonomisk, så det bekymrer meg ikke noe at han konkurrerer nå. Det er lurt å ha en konkurransefrekvens som er ganske hyppig, men ikke for mange konkurranser.

77-åringen er ikke i tvil om at han ser konturene av noe stort denne sesongen.

- Jeg tror vi skal ha klare medaljeforhåpninger til ham i OL. Det er ganske tett mellom de som tar medalje, men hans alder tatt i betraktning så vil en medalje i OL være usedvanlig bra. Men da må han ikke doble. Han må satse på 1500 og ikke løpe 5000.

OL i Tokyo starter 23. juli og varer fram til 8. august.