Kalte Northug «ubrukelig»

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Landslagstreneren måtte beklage etter ny Northug-oppvisning.

13.03.09 00:28

GRANÅSEN (Nettavisen): Petter Northug hadde gått inn til sitt tredje VM-gull i Liberec, og landslagstrener Morten Aa Djupvik ble spurt om 23-åringen egentlig har noen svakheter lenger.

- I klassisk sprint er han ubrukelig, repliserte Djupvik. Riktig nok med et smil om munnen som røpte at det var en spissformulering, men budskapet var klart: Northug er ikke god i klassisk sprint.

Torsdag måtte Djupvik krype til korset. I sin første klassiske sprint i verdenscupen på to år, ble Northug først nummer to i prologen. Så fortsatte han å imponere i både kvart- og semifinale. Før han satte et verdig punktum med å bli nummer to også i finalen, kun slått av verdens desidert beste sprinter, Ola Vigen Hattestad.

- Et sterkt ord
- Det er bare å beklage, sier en pinlig berørt Djupvik når han blir konfrontert med VM-uttalelsen.

- Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Det Petter gjør i dag, er helt utrolig. Jeg var spent på om han kom til å gå videre fra prologen. Hadde han kommet til semifinalen, hadde han gjort jobben sin. Dette er virkelig over all forventning, medgir en lykkelig landslagstrener.

- Ubrukelig var et sterkt ord, sier Petter Northug når han får høre om trenerens karakteristikk.

Selv har han nemlig lenge vært overbevist om at han er bedre i klassisk sprint enn det omgivelsene har trodd.

Skjønner ikke vraking
- Kjempeoverrasket er det nok bare folk rundt som blir. Jeg har trent veldig mye på staking de siste årene og visste at jeg kunne gjøre det bra. Jeg har bare ikke fått så mange sjanser til å vise det.

- Burde du fått flere sjanser?

- Jeg var litt overrasket over at jeg ikke engang fikk gå på nasjonal kvote i Drammen i fjor. Det skjønner jeg fortsatt ikke, erkjenner Northug – som for øvrig også ble vraket på det norske sprintlaget i VM, for så å vinne den første fristilsprinten etter VM, i Lahti sist helg.

Med torsdagens andreplass, kan han plusse på ytterligere 80 poeng i sammenlagt. Dermed fortsetter luka opp til verdenscupleder Dario Cologna å krympe.

Tent av Cologna-hell
Men også sveitseren imponerte i Granåsen. Han kom til A-finale og ble nummer fem. Dermed ligger Northug fortsatt 54 poeng bak – med fem renn og 575 poeng igjen å kjempe om.

Cologna gikk videre til finalen som«lucky loser» semifinalen der Northug kvalifiserte seg direkte.

- Da jeg hørte at han gikk videre på tid, angret jeg på at jeg ikke bremset mer på tempoet underveis, for jeg tror jeg uansett hadde hatt bra kontroll på oppløpet. Men når han kom videre, ga det meg ekstra tenning, forteller Northug.

- Hadde du tatt det med ro i finalen hvis Cologna ikke hadde kommet dit?

- Nei, i finalen er det uansett bare å gi full gass, for når man kommer dit er det veldig mange ekstra poeng å hente for hver plassering.

Lørdag fortsetter bikkjeslagsmålet om den største krystallkula. Da er det klassisk femmil i Granåsen. En Petter Northug i knallform går selvfølgelig for en god plassering.

Tyst om taktikken
Men på spørsmål om han vil røpe taktikken, er han like urokkelig som da Nettavisen snakket med ham tidligere i uka:

- Nei, er det eneste svaret.

Det som er sikkert, er at Northug går. Nesten sikkert, i hvert fall.

- Petter går hvis ikke andre bestemmer at andre ikke skal gå, sier Morten Aa Djupvik.

Med andre ord: Går ikke Dario Cologna, går neppe Petter Northug. Til det er det for mange poeng å hente i verdenscupfinalen i Sverige neste uke.

PS. John Kristian Dahl ble nummer tre og sørget for helnorsk seierspall i torsdagens sprint.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag