OSLO / PLANICA (Nettavisen): Etter en tredel av rennet sa Ebba Andersson takk og farvel til rivalene, og satte opp farten betraktelig.

Derfra og ut var det aldri noen tvil om at nettopp Andersson kom til å ta gullet på tremila i VM.

Men bak i feltet var det full dramatikk, og på sisterunden rykket Anne Kjersti Kalvå fra sin gruppe. Frida Karlsson klarte nesten på hente Kalvå, men måtte gi tapt på oppløpet.

Dermed tok Kalvå sin første individuelle VM-medalje, mens Karlsson ble nummer tre.

– Jeg har sett så fram til den dagen her. At jeg klarte å ta medalje i dag. Det er stort, sier en gråtkvalt sølvvinner til NRK og forteller om løpet:

– Det er helt uvirkelig. Jeg klarte å beholde roen. Jeg frykta litt at jeg gikk litt tidlig. Men det gikk akkurat. Det er så stort, sier hun.

Stusset på skibytte

Suverene Andersson ledet klart allerede ved halvgått løp. Men da gjorde hun noe som fikk NRK-ekspert Torgeir Bjørn til å stusse.

For etter 15 kilometer gikk alle løperne inn og byttet ski. Det inkluderte Andersson i tet.

– Hvorfor i all verden gjør hun det?, undret Torgeir Bjørn da svensken gikk inn og byttet ski etter 15 kilometer.

Andersson hadde nemlig hatt spikerfeste hele den første halvdelen av rennet, og Bjørn mener hun heller skulle gått videre på samme ski.

Etter å ha fått nye ski virket svensken litt mer stresset i gangen, men hun økte likevel til konkurrentene og sikret et suverent gull.

Kvintettkamp

Bak i feltet skilte deg seg ut en gruppe på fem som kjempet om sølv- og bronseplass.

Kvintetten besto av Frida Karlsson, Linn Svahn, Rosie Brennan, Kerttu Niskanen og Anne Kjersti Kalvå.

Der viste Kalvå seg sterkest, og tok sølvet foran Karlsson på bronseplass.

Astrid Øyre Slind, Ingvild Flugstad Østberg og Tiril Udnes Weng måtte tidlig innse at medaljen var utenfor rekkevidde. De havnet langt bak teten.