*Nettavisen* Sport.

Kampen om Klitschko

Foto: (FOTO: Sauerland Event)

Tungvektshåp kjemper om retten til å utfordre Wladimir Klitschko.

25.01.08 14:13

Ingen tittel står på spill under helgens tungvektsmatch i Berlin, men oppgjøret mellom russiske Alexander Povetkin (28) og amerikanske Eddie Chambers (25) er likevel en av årets mest betydningsfulle boksekamper. Vinneren blir nemlig offisielt den nye stjernen i tungvekt - og førsteutfordrer til Wladimir Klitschkos IBF-tittel.

En ny generasjon
Flere i proffbransjen kaller lørdagens kamp for et slag mellom den amerikanske og den russiske bokseskolen. «Fast» Eddie Chambers og Alexander «White Lion» Povetkin er nemlig de to nasjonenes fremste tungvektshåp - unge, ubeseirede og sultne på å overta tronen. Matching av to boksere som begge er på vei opp, har vært en sjeldenhet i vektklassen det siste tiåret.

- Når var forrige gang du så to unge tungvektere kjempe mot hverandre?, spør Chambers' far og trener, Eddie Sr. Spørsmålet har klar adresse til vektklassens eldre garde som fremdeles befinner seg i tittelbildet - ofte mer som følge av å ha etablert navn enn av å ha nylige resultater å vise til.

- Dette er en svært viktig kamp fordi Chambers og Povetkin er fremtidens tungvektere, sier promotor Joe Goosen.

Elimineringsprosess
Helgens toppkamp er ikke et resultat av bevisst matchmaking og markedsføring, men finalen i en treledds-elimineringsprosess som begynte sist oktober. Povetkin og Chambers måtte beseire hver sin høyere rangerte motstander - henholdsvis Chris Byrd og Calvin Brock - for å komme dit de er i dag.

Manglende evner og talent ville ha blitt avdekket på et tidlig tidspunkt i prosessen, og mye interesse knytter seg derfor rundt det som beskrives som en kamp mellom tungvektklassens fremtidige konger. TV-kanaler fra i alt 44 forskjellige nasjoner skal kringkaste oppgjøret, inkludert den amerikanske TV-giganten HBO. Kanalen har aldri tidligere overført kamper fra Tyskland uten at Wladimir Klitschko har vært hovedattraksjon.

Beskjeden supermann
Alexander Povetkin har vært tipset som en fremtidig verdensmester allerede siden amatørdagene. 28-åringen vant 125 av sine 132 amatørkamper, revansjerte samtlige tap, og høstet gullmedaljer i både OL, VM og EM. Den imponerende seieren over tidligere IBF og WBO-mester Chris Byrd sist oktober var russerens 11. knockoutseier i løpet av 14 kamper og et kvalitetstegn godt nok til å få innpass på topp ti rankingen til det anerkjente Ring Magazine.

Forventningene til Povetkin har vokst seg så store at alt annet enn en imponerende seier vil møtes med kritikk og skuffelse.

- Jeg er bare glad for å ha fått kampen og håper at fansen ikke blir skuffet, sier Povetkin i håp om å dempe forventningene.

Amerikansk underdog
Eddie Chambers er derimot russerens rake motsetning når det gjelder å piske opp forventningene. Men i tråd med hva status for amerikansk tungvektsboksing har vært i de senere år, henger det spørsmål i luften rundt 25-åringen fra Philadelphia. De spørsmålene lover Chambers å besvare i ringen:

- Povetkin sine meritter er som amatørbokser. Dette er en proffkamp, uttaler Chambers, som selv vant 60 av sine 80 amatørkamper. Amerikaneren har 30 strake seire som profesjonell, hvorav 16 på knockout, men har så langt vært svakere matchet enn russeren.

Det største spørsmålet rundt Chambers omhandler størrelsen - en tungvekter som måler 185 cm og veier 97 kilo er anses nemlig som liten i dag, men det er i følge manager Rob Murray et salgs hemmelig våpen:

- Povetkin kommer til å begå samme feilen som alle andre har gjort. Han tar en titt på Eddie og undervurderer ham, så får han sitt livs overraskelse når kampen er i gang. Husk, Chambers har flere seire på knockout en Povetkin har kamper totalt, sier Murray.

Se Alexander Povetkin vs. Eddie Chambers på TV 2 Sport, lørdag kl. 21.00.

Les flere saker i Nettavisens boksemagasin
Sjekk de siste sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.