Årets Tour de France sendte Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug til verdens største sykkelritt.

Fellenevneren for de tre er bakgrunnen i Joker Merida, eller i Edvalds tilfelle – forløperen med navnet Maxbo Bianchi.

Et poeng lagets ledere selvsagt gjorde et nummer ut av i sosiale medier.

Legger man til Gabriel Rasch, Frederik Wilmann og Vegard Stake Laengen har de siste seks utenlandsproffene opphav i samme lag.

«Talentfabrikken» har hatt arbeidsforhold som ligner hegemoniet Rosenborg hadde i norsk fotball på 90-tallet.

De har vært best organisert, rikest og har hentet de beste rytterne uansett geografisk tilhørighet.

Det er ikke det langsiktige talentarbeidet i Joker Merida som skapte Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Det skjedde i rekrutteringssystemet i Lillehammer CK og Stavanger SK – men siste stoppested før profflivet, var Birger Hungerholdts eget sykkellag.

Blant dem som ønsket å gjøre noe med dette var Thor Hushovd, Atle Kvålsvoll og Morten Hegreberg.

I sør ville Hushovd starte sitt eget sykkellag og skumme fløten av talentgrunnlaget som har oppstått mye takket være hans egen suksess som rytter.

Dessuten så han sin egen status som en mulighet for å hjelpe andre nordmenn utenfor landegrensene.

I vest var Morten Hegreberg lei av det faktum at den tidligere Stavanger SK-duoen Christer Rake og Kristoff var nødt til å dra til Østlandet for å bli proffaktuelle.

Med seg på laget fikk han etter hvert den velstående boligbyggeren Njål Øster Hus – og slik klarte man å demme opp talentflukten i retning hovedstaden.

Joker Merida er fremdeles enerådende i Lillehammer-regionen. Altså i Boasson Hagens nedslagsfelt. Her han man – med suksess – hentet gode talenter i juniorverdensmester Oskar Svendsen, Martin Olsen og terrengsyklisten Truls Engen Korsæt.

Men kampen om de øvrige talentene har blitt langt tøffere.

Sondre Holst Enger hørte ikke engang tilbudet fra sportsdirektør Gino Van Oudenhove, før han skrev under for Hushovd, Kvålsvoll og Team Plussbank.

- Jeg ønsket å konkurrere mot de antatt beste, ikke sykle på lag med dem, uttalte Holst Enger til VG nylig.

Flørtingen med stortalent og lagkamerat av Holst Enger, Frithjof Røinås, har foreløpig også status som ubesvart. 19-åringen er naboen til Hushovd hjemme i Grimstad.

Det er en kjent sak at Joker Merida ønsker seg Sven Erik Bystrøm, men haugesunderen har foreløpig alt han trenger i Hegrebergs rekker.

Talentgrunnlaget har dermed blitt snevret inn ettersom satsingen i Team Plussbank og Øster Hus-Ridley har nærmet seg kvaliteten man tidligere kun fant i øst.

Det later også til at disse to lagene har forbannet seg på at det nettopp er de som skal eksportere den neste norske syklisten til et av de utenlandske profflagene.

I Katjusja forsøker Kristoff nå å snakke inn enten Bystrøm eller Fredrik Strand Galta for ledelsen i hans russiske arbeidsgiver.

Team Plussbank har omtrent virket desperate etter å få enten Bjørn Tore Hoem eller Lorents Ola Aasvold i Hushovds internasjonale fotspor.

Nå har de endelig funnet talentet som kan gjøre at drømmen går i oppfyllelse. I løpet av sommeren har Kvålsvoll snakket varmt om Holst Enger til sportsdirektører i flere profflag.

På VG Nett ble det til en sak om «minst fem profflag ønsker seg 20-åringen» og TV 2 høynet budet ved å skrive «profflag i kø for Holst Enger».

Selv kaster jeg meg ikke på det hallelujakoret på første forsøk, men det er sikkert riktig at Kvålsvoll forsøker å benytte sine kontakter for å lykkes – og det er riktig at Holst Enger er en potensiell proffeksport.

Det Holst Enger ikke har, er et internasjonalt navn. Og han har ikke resultatene for eksempel Vegard Breen har kjørt inn i internasjonale sykkelritt (La Côte Picarde i 2012 og sammenlagtseier i Ronde de l’Oise i år).

I tillegg har Breen vært toneangivende i omtrent hvert eneste ritt han har kjørt i utlandet så langt denne sesongen.

Sammenlagtseieren i Nations Cup-rittet i Canada i juni var riktignok et stort skritt i riktig retning for Holst Enger.

De siste to årenes innsats i Glava Tour har lært det norske folket navnet hans å kjenne. Spesielt imponerende var klatringen mot Lillehammer i år, da han kun ble slått av Boasson Hagen, Sergio Paulinho og Bauke Mollema. Ryttere som senere var selvskrevne i Tour de France for sine respektive arbeidsgivere.

Derfra og til at han blir tilbudt en lukrativ kontrakt i et av de store profflagene, er veien likevel lang.

Breen har også en helt annen modenhet og et langt mer utviklet «sykkelhode» enn sin tre år yngre landsmann.

Holst Enger kommer uansett til å vinne mange sykkelritt, og det et moment som ligger høyt oppe på ønskelisten, også hos profflagene. Han har også en giftig kombinasjon av bakkestyrke og en god avslutning.

Viatcheslav Jekimov fortalte meg under touren at Katjusja neppe henter en landsmann av Kristoff før tidligst i 2015.

Bystrøm er riktignok nære, men noe sier meg at Øster Hus-duoen må vente nok et år før de har resultatene som kan sende dem utenfor landegrensene.

Kanskje kan U23-VM i Firenze gi Strand Galta resultatet han trenger for å bli langt merke til i enda større grad?

Dit skal også Holst Enger. I utgangspunktet tippet jeg at avslutningen opp Cauberg under fjorårets VM hadde passet ham enda bedre, men prestasjonen under Glava Tour bærer bud om muligheter også i Italia.

Hortenseren må fremdeles vise seg fram i utlandet om Kvålsvolls våte drøm skal gå i oppfinnelse.

Status i Norge per i dag er fremdeles at Joker Merida har den beste bredden og det beste løpsopplegget, mens Plussbank og Øster Hus flyter på bedre avsluttere, noe som gjør at de av og til sikrer seg resultater som er utenfor Van Oudenhoves rekkevidde.

Når det gjelder kampen om å produsere den neste, norske utenlandsproffen, er det lite nytt.

Fortsatt er Joker Merida som lever opp til økenavnet «talentfabrikken». Den neste sykkelproffen heter nemlig Vegard Breen. Han har så godt som funnet seg en ny arbeidsgiver. Etter ønske fra det nye laget, lar offentliggjøringen fremdeles vente på seg.

Fordelen for Joker Merida er at de har eksponert fullverdige sykkelproffer tidligere. Det vet Van Oudenhove å utnytte til lagets fordel.

For norsk sykkelsport er det likevel gledelig at navn som Holst Enger og Bystrøm også kun er noen sterke prestasjoner unna å følge i samme retning. Neste sjanse får de to under Arctic Race of Norway i slutten av denne uka.

Jarle Fredagsvik
Redaktør, procycling.no