RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images/All over Press

Kampen som forandret boksingen

Sist oppdatert:
Nå er det 30 år siden den tragiske dagen.

Boksesporten markerer et dystert 30 årsminne i disse dager. Det er minnet om en tragisk VM-kamp med dødelig utfall som forandret boksesporten for alltid.

Koreaneren Kim Duk-koo møtte sluggeren Ray «Boom Boom» Mancini i Las Vegas. Det sto om VM-tittelen i lettvekt. 23 år gamle Kim ble levnet små sjanser mot den amerikanske storfavoritten, men slo godt fra seg.

De to bokserne dundret løs på hverandre i 13 runder. Begge hadde blåveiser, opphovnede ansikter og sårmerker. Ingen ville gi seg i den svært brutale kampen.

- Før den 14. runden sa jeg til Kim at Mancini var utkjørt. Jeg ba ham gå ut og sette en stopper for amerikaneren. Han gnisset tennene mot hverandre, nikket og sa at det skulle han gjøre. Dette var de siste ordene jeg hørte fra ham, sier trener Kim Yoon-gu.

Mancini hadde mer på lager. Han sendte Kim i kanvasen med en rett høyre i begynnelsen av den 14. runden, og dermed var det over. Kim kom seg opp i knestående, men kollapset i ringhjørnet sitt og ble sendt til sykehus. Der døde han fire dager senere.

Store forandringer
Det tragiske dødsfallet førte til store forandringer innen boksesporten. Den største forandringen var at internasjonale tittelkamper for profesjonelle ble redusert fra 15 til 12 runder. I tillegg ble stående telling til åtte innført også i profesjonell boksing. Slik hadde det vært i amatørboksen lenge, men i proffboksingen var regelen at det ble slått og kjempet til den ene bokseren nærmest lå flat.

Etter det tragiske dødsfallet til Kim ble det også innført obligatoriske medisinske undersøkelser før bokserne gikk i ringen, i alle fall i tittelkamper.

Kampen i Caesar's Palace i Las Vegas ble en av de mest brutale i moderne tid, og ingen som var til stede kommer noensinne til å glemme det som så ut som en gammeldags gladiatorkamp.

I månedene og årene etter kampen, fikk oppgjøret også stor betydning for mange av dem som var involverte på en eller annen måte.

Selvmord
Kims mor tok livet av seg fire måneder etter det tragiske dødsfallet i Las Vegas. Kampens dommer, Richard Green, ble også et offer for selvmord, selv om han aldri ble gitt noen skyld i det som skjedde i ringen den gangen i 1982.

Mancini selv var dypt ulykkelig etter kampen. Han slet med store depresjoner og vurderte karrierestopp, men fortsatte likevel å bokse. Han kom imidlertid aldri tilbake på det nivået han en gang hadde vært.

- Jeg gråt hele veien fra Las Vegas til Seoul etter dødsfallet, og da jeg kom hjem tenkte jeg å gi meg som boksetrener. Jeg ville rett og slett ikke ha noen mer med boksesporten å gjøre.

- Men jeg fortsatte likevel, selv om jeg fortsatt synes det kan være tungt og vanskelig iblant. Jeg kommer aldri helt over den tragiske kampen og dødsfallet til Kim, sier trener Kim Yoon-gu. (©NTB)

Her er kampen som forandret boksesporten:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere