*Nettavisen* Sport.

Kampene Liverpool by aldri glemmer

Foto: EPA/Scanpix

Et byderby rager over alle andre i England. Se video og les hvorfor her!

FA Cupens femte runde står på menyen denne helga. Det selve indrefileten er klokelig nok spart til sist: Merseyside-derbyet mellom Liverpool og Everton.

LIVE: Følg kampene på Nettavisen!

Flere peker på at den gode stemningen de to klubbene i mellom, er på vei til å fordufte. Andre mener vennskapet ikke er mer enn en myte.

At alle midler tas i bruk mellom visse supportergrupperinger, er det ingen tvil. Det synges om farskapet til Steven Gerrard, det synges om funksjonshemninger hos barn av Everton-spillere og innimellom rippes det opp i vonde sår både fra Hillsbrough i 1989 og Heysel-tragedien.

«The Friendly Derby»
Samtidig har Liverpool-Everton hatt ord på seg for å være «The Friendly Derby». I en by på størrelse med Oslo, har tilhørigheten blitt delt ut med rund hånd i scouserfamiliene. Dermed kan den ene halvdelen av familien sitte med Everton-trøye på Anfield, mens resten av rekka holder med de røde.

Under finalen i Milk Cup i 1984 - den første på Wembley mellom de to tradisjonsrike klubbene - fant ikke arrangøren bryet verdt å dele inn tribunen i forskjellige supporterseksjoner en gang. Men mye har da også forandret seg etter at Premier League så dagens lys.

Hva husker du best? Ta del i debatten i kommentarfeltet under saken!

Vår uhøytidelige og urangerte kåring starter med et de mest følelsesladde byderbyet fotballverdenen har sett:

FA Cup-finalen i 1989: (Liverpool-Everton 3-2)

* Oppgjøret ble spilt fem uker etter den forferdelige tragedien på Hillsbrough. Da ble 96 fotballfans klemt og trampet til døde etter folkemassen kom ut av kontroll foran semifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest.

Finalen mot Everton ble innledet med et minutts stillhet og Gerry and The Pacemakers egen fremførelse av hymnen «You’ll never walk alone». Kampen ble også en av Wembleys mest dramatiske finaler, med to mål av innbytter Stuart McCall og avgjørelsen av Ian Rush i ekstraomgangene.

For de to klubbene ble kampen en sjanse til å forene byen i etterkant av den største, britiske fotballtragedien i moderne tid.

- Jeg var i Istanbul også da Liverpool vant Champions League. Men for meg personlig er det den kampen med størst følelsesmessig betydning jeg har vært på. 92.000 mennesker sto hånd i hånd og støttet hverandre etter en hendelse som selvsagt rammet hele byen hardt, sier leder Pål Christian Møller i Liverpools skandinaviske supporterklubb til Nettavisen.

FA Cupens 5. runde i 1991: (2. omkamp, Everton-Liverpool 4-4)

* Oppgjøret på Anfield endte 0-0. Under returen på Goodison Park ledet de helrøde fire ganger, men Everton slo tilbake hver gang. En tydelig frustrert Kenny Dalglish gremmet seg over gjestenes svake forsvarsspill fra sin posisjon ved sidelinjen. To dager senere trakk han seg som manager i Liverpool. Omkampen – også den på Goodison Park – vant Everton til slutt 1-0 etter scoring av Dave Watson.

- Vi hadde nettopp hatt denne utrolige kampen mot Everton og spilt 4-4. Vi var foran fire ganger, men Everton fortsatte å komme tilbake. Det må ha vært en fantastisk kamp å se på. Kenny viste ingen tegn til det den kvelden, men to dager senere sa han opp, har Ian Rush skrevet om kampen i The Guardian.

Se video fra oppgjøret her (saken fortsetter under):

HTML EMBED

FA Cupens 5. runde: (Everton-Liverpool 1-0, 1967) 64.318 fans var innenfor portene på Goodison Park og fikk se Alan Ball avgjøre kampen for hjemmelaget. På utsiden så over 40.000 supportere oppgjøret på storskjerm, noe som førte tilskuertallet på denne byfesten opp i utrolige 104,487 personer totalt.

Oppgjøret må regnes som et av Evertons største høydepunkter under en brokete FA Cup-historikk mot de helrøde fra Anfield.

FA Cup-finalen i 1986: (Liverpool-Everton 3-1)

* Kun syv dager etter at Liverpool tok hjem sitt 16. seriemesterskap, møtte de byrivalene fra Everton i de to klubbens første FA Cup-finale mot hverandre. Gary Lineker sendte de blå i føringen, men anført av tomålsscorer Ian Rush og Craig Johnston, slo Liverpool tilbake og vant kampen 3-1.

Se video fra oppgjøret her (saken fortsetter under):

HTML EMBED

Andre legendariske derbymatcher:

Liverpool-Everton 1-0 (omkamp i ligacupen, 1984) Finale nummer 1 var den første mellom Liverpool og Everton på Wembley. Den ble en målløs og heller kjedelig affære. Returmøtet var ikke stort bedre, Graeme Souness ble matchvinner på Main Road med sin scoring etter 21 minutter. Finalen huskes kanskje best for de to lagenes heiarop som «Merseyside, Merseyside» og «Are you watching, Manchester?».

Se video fra oppgjøret her (saken fortsetter under):

HTML EMBED

Everton-Liverpool 1-0, (seriekamp, desember 2004) Lee Carsley ble matchvinner i dette oppgjøret, som også var Evertons første triumf mot Liverpool i serien siden 1999.

Se video fra oppgjøret her (saken fortsetter under)

HTML EMBED

Liverpool-Everton 0-1, (seriekamp 1984) Everton vant seriemesterskapet dette året med klar margin i forhold til Liverpool. Seieren på Anfield smakte nok ekstremt godt, ettersom klubben ikke hadde vunnet foran The Kop på 20 år.

Everton-Liverpool 0-5 (seriekamp 1982) Dette er vel et av Liverpool-fansens største minner gjennom tidene. Ian Rush ble historisk etter å ha scoret fire mål i et merseysidederby. På Anfield synges det fortsatt om denne bragden den dag i dag: «Rush scored one, Rush scored two, Rush scored three and Rush scored four. All you need is Rush (...)»

Se video av oppgjøret her (saken fortsetter under)

HTML EMBED

Ingen vinner mer enn Everton
FA Cupen har imidlertid en helt spesiell posisjon i engelsk fotball. For Evertons del er det kanskje verdt å merke seg at ingen andre klubber har vunnet flere FA Cup-kamper enn Everton.

Ingen har heller vært i kvartfinalene oftere, men trolig gir ikke det noen umiddelbar trøst for «The Toffeemen». De har tapt 7 FA Cup-finaler, noe som er rekord med negativt fortegn på de britiske øyene.

Mot Liverpool har det heller ikke vært noen jubelmarsj. Av 20 oppgjør har de røde vunnet 9, 5 har endt uavgjort og 6 har endt med Everton-seier. Liverpool har vunnet to finaler og fire semifinaler mot Everton – de har dog aldri vunnet turneringen etter å ha slått klubben fra Goodison Park i semifinalen.

Phil Neville vs. Steven Gerrard
Dramatikken ser ikke ut til å ha noen ende i disse oppgjørene, enten det er snakk om serie eller cup.

Foran det 210. merseysidederbyet søndag ettermiddag, har det blitt delt ut totalt 17 røde kort. Evertons Phil Neville og Liverpools Steven Gerrard har sikret seg to hver, uten at det har dempet spillernes popularitet i sine respektive klubber.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: EPA/Scanpix

På puben vil uansett rivaleriet mellom de blå og de røde aldri dø ut. Det kommer heller ikke Liverpools norske supportersjef til å bidra til med det første.

- Jeg var nede på Merseyside-derbyet forrige helg og hørte i hvert fall en sang jeg synes var skikkelig patetisk: «Phil Neville - superstar – he’s got more medals than Steve Gerrard!» At de hyller for hans prestasjoner i Manchester United – FØR han kom til klubben – sier vel det aller meste, sier Møller.

- Klubbene står tett sammen
Han mener likevel at byderbyet i utgangspunktet er en vennlig affære, selv om det slenges dritt mellom supportergrupperingene.

- Når det gjelder viktige ting, som virkelig betyr noe - så står de to klubbene tett sammen. Et eksempel er drapet på 11 år gamle Everton-supporteren Rhys Jones. I den neste Premier League-runden ble hans pårørende geleidet ut på Anfield og mottok applaus og dyp sympati fra hjemmefansen, forteller han.

Like mye sympati fikk nok ikke Tim Cahill etter at han utliknet Liverpools ledelse for en snau uke siden. Av bortefansen ble han derimot hyllet som om Everton skulle ha vunnet Champions League-finalen.

Feiring blir nok ikke mindre dersom noe lignende skjer søndag. Everton har blitt tildelt 7000 billetter til cupoppgjøret og kommer til å yte legendarisk The Kop god kamp. Sulten etter å sette sine langt mer velstående naboer fra den andre siden av Stanley Park, har sjelden vært større enn den er akkurat nå.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag