*Nettavisen* Sport.

- Da blir det fritt fram for alle mulige slåsskamper

Foto: Paul Weaver (Nettavisen) / NTB Scanpix

Idrettspresident tror ikke på endringer i knockoutloven.

Idrettspresident Børre Rognlien tror ikke det er flertall på Stortinget for å gjøre endringer i knockoutloven.

Dersom løftene fra Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg om å tillate Cecilia Brækhus-kamper på norsk jord skal innfris, må knockoutloven enten forandres eller oppheves. Det samme må skje med loven som forbyr proffboksing.

- Jeg tviler på det er flertall på Stortinget for å gjøre endringer i knockoutloven. Det er nemlig slik at dersom den skal endres eller oppheves, så er det en sak som må behandles i Stortinget, sier Rognlien til NTB. Han minner om at dagens regjering ikke har flertall på Stortinget alene.

Han slår samtidig fast at idrettsforbundet helst ser at knockoutloven blir beholdt. Det begrunner han med hensynet til utøvernes sikkerhet også innenfor kampsportene.

- Det er et enstemmig idrettsstyre som går inn for å beholde knockoutloven, for uten den vil det jo bli fritt fram for alt mulig av kampsporter og slåsskamper her i landet, sier idrettspresidenten.

Skapte reaksjoner
Tidligere i år uttalte Rognlien følgende om den stadig mer populære idretten Mixed Martial Arts:

- Det er en rekke ting som reguleres, og hvis vi opphever loven, vil man ha burfighting med bare never, og det tror jeg ingen vil ha.

Dette førte til sterke reaksjoner i MMA-miljøet i Norge.

- Jeg synes det er veldig overraskende at en idrettspresident kan ytre seg på en såpass trangsynt og uutdannet måte om en sport som allerede er større enn boksing i Norge. Det han kaller «burfighting» er en sport som har hatt en enorm utvikling de siste 20 årene og reguleres strengt, sa MMA-Norway-redaktør Tarjei Nymark Mørkve til ABC Nyheter.

- Det vitner om at han overhodet ikke vet hva han snakker om når det gjelder MMA som sport, og jeg synes det er trist at en person som tydeligvis er helt kunnskapsløs om temaet skal kunne ta avgjørelser som rammer tusenvis av utøvere i Norge, fulgte han opp med.

Hjelm-problem
I profesjonell boksing brukes det ikke hjelm verken for kvinner eller menn. Det gjør at norske myndigheter må gå lenger enn både Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) og Norges Bokseforbund i en hjelmsak med motsatt fortegn.

Det er ikke kommet noe krav fra verken AIBA eller det norske bokseforbundet om å fjerne hjelmen i kvinneboksingen, men hvis Brækhus skal få bokse på norsk jord, må det gis tillatelse til å fjerne hjelmen også for kvinnene.

- Dersom regjeringen skal stå ved løftene sine når det gjelder Brækhus-kamper i Norge, må forskriften i knockoutloven forandres slik at kvinner gis tillatelse til å bokse uten hjelm.

- I så fall vil det være en politisk beslutning som verken idrettsforbundet, bokseforbundet eller AIBA vil støtte, sier Rognlien.

Forvirrende
Han er enig at det som skjer med boksesporten, både blant amatører og proffer, er temmelig forvirrende. Amatørbokserne kjemper for berettigelsen sin, men tilhengerne av proffboksing kjemper for å få se Brækhus gå kamper i Norge.

I utgangspunktet er ikke Brækhus og proffboksingen en del av norsk idrett.

- Verken bokseforbundet eller vi i idrettsforbundet er opptatt av om kvinner bokser uten hjelm, for det er et spørsmål utenfor vårt område. Årsaken er at AIBA ikke har kommet med noen nye krav når det gjelder hjelmbruk for kvinnebokserne.

- Den proffboksingen Cecilia Brækhus driver med, er ikke noe som har noe med AIBA å gjøre, sier Rognlien til NTB.

Foreløpig gjelder loven som forbyr proffboksing. Den er ennå ikke opphevet, selv om alt tyder på at den blir det, noe også idrettsstyret støtter. Når det gjelder knockoutloven, som også forbyr tradisjonell proffboksing, ønsker idrettsstyret at den loven skal leve videre. Men departementet og politikerne kan endre forskriftene slik at amatørboksingen kan fortsette under AIBAs nye regelverk, men med fortsatt forbud mot tradisjonell proffboksing. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.