- For mye fokus på UFC

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Lørdag skal MMA-pioneren Thomas Hytten vise hva han er god for.

04.05.12 11:23

MAJORSTUA (Nettavisen): En av Norges pionerer innen Mixed Martial Arts, Thomas «Moon Lee» Hytten, er igjen klar for å gå inn i ringen når svenske Niklas Bäckström står i motsatt hjørnet i Karlstad lørdag.

Kampen går under organisasjonen Vision Fighting Championship og er nordmannens første kamp på over et halvt år.

Hytten fighter i fjærvektklassen og skal ned til 65,8 kilo på fredagens innveiing. MMA-veteranen mener han sjelden har vært i så god form som nå.

- Jeg kan med hånda på hjertet si at det er først nå at jeg føler at jeg er tilbake i den formen jeg var i før – kanskje til og med bedre, sier Thomas Hytten til Nettavisen.

Møter ubeseiret svenske
39-åringen har nettopp gjennomført den siste treningsøkta før avreise Sverige med kickboksing- og fysisk trener Aristo Manzouri. Hytten innrømmer at han er spent på hva som venter i Karlstad.

Egentlig var det Sergej Grecicho som skulle være motstander, men en skade på litaueren gjorde at Niklas Bäckström, som beseiret Grecicho i sin forrige kamp, stepper inn. Svensken står med fire seiere og ingen tap så langt i sin karriere.

- Det er aldri godt å si hvor nivået ligger når motstanderen er ubeseiret. At han er dyktig, er det ikke noen tvil om, men at han er urutinert, det vet jeg. Det har jeg sett i kampene hans også.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Svensken er ranket som nummer fire på europarankingen i denne vektklassen og vil være en fin skalp for rutinerte Hytten.

- Han er ikke så god stående, men en god grappler. Jeg regner med han kommer til å prøve å ta kampen til bakken. Han er lang, og det blir spennende å se om han er flink å utnytte rekkevidden sin. Det ser ikke sånn ut i de kampene jeg har sett. Jeg tror jeg skal være bedre enn han på beina, sier Hytten.

Tid for revansje
Nordmannen har sitt å revansjere etter at det ble tap i den forrige kampen mot James Saville - en kamp han mener han helt klart burde ha vunnet.

- Den var ikke bra på noen som helst måte. Jeg vet nå at jeg ikke var i god nok form. Jeg har brukt lengre tid på å komme tilbake i form enn jeg trodde jeg skulle gjøre. Og også på å finne meg selv i ny vektklasse. Jeg var heldig i kampen mot Per Eklund (Vant på knockout etter 48 sekunder, red.anm.) men det var også da en ny vektklasse for meg.

Hytten fikk ikke noen optimal oppvarming til kampen mot Saville, og er sikker på at han kunne avgjort kampen tidligere om formen og forutsetningene var bedre.

- Jeg har sett kampen flere ganger og den eneste grunnen til at jeg tapte den kampen var at jeg ikke hadde nok gass i tanken. Jeg hadde en dominerende posisjon og rystet han – hadde jeg vært litt mer aktiv, hadde jeg ikke blitt dømt opp igjen og da hadde jeg vunnet den kampen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- For mye UFC-fokus
Mixed Martial Arts blir stadig mer populært i Norge, men det er først og fremst den største organisasjonen - amerikanske Ultimate Fighting Championship som får brorparten av oppmerksomheten.

- Ja, det blir litt sånn for oss som er innsatt i sporten. For oss som har fulgt MMA i så mange år, er det litt trist at det kommer nye fans inn og kun snakker om UFC når det har vært så mye annet bra.

Selv om Hytten ikke er positiv til alt UFC har gjort, innrømmer han at organisasjonen gjør en god jobb med å gjøre sporten «mainstream». 39-åringen minnes med gru de første overskriftene som omhandlet MMA i norske medier.

- Jeg var ansvarlig for det som kaltes shootfighting i sin tid. Vi fikk masse stygge overskrifter på den tiden. «Dødssport» og det ene med det andre. Det var ikke måte på. Så vi fikk en dårlig start i media – vi følte det var ufortjent. Vi er veldig glad for det som skjer nå, sier Hytten.

Kommende helg går Hytten sin 18. profesjonelle MMA-kamp. På det samme stevnet, går 21 år gamle Håkon Foss sin første når den svenske thaibokseren Nisse Påholm er motstander. Hos mma-norway.com kan du bli bedre kjent med unggutten.

Her er hele fightkortet:

Jani Lax vs. Bobby McVitie

Jonatan Westin vs. Robert Radomski

Thomas Moon Lee vs. Niklas Bäckström

Dennis Erdogan vs. Niclas Danielsson

Sharyar Shayar vs. Marcus Andersson

Johan Sjölin vs. Botan Tokay

Håkon Foss vs. Nisse Påholm

Jonas Krus vs. Mikael Gustavsson

Kenny Karlsson vs. Emil Alqvist

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.