RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Han rømte hjemmefra da faren spiste familiens hund

HARD OPPVEKST: Manny Pacquiao hadde det tøft som barn, men nå er han én av verdens største idrettstjerner.
HARD OPPVEKST: Manny Pacquiao hadde det tøft som barn, men nå er han én av verdens største idrettstjerner. Foto: Harry How (Getty Images)
Sist oppdatert:
Det har vært en tøff vei til «århundrets boksekamp» for Manny Pacquiao.

Natt til søndag norsk tid møter Manny Pacquiao den ubeseirede verdensmesteren Floyd Mayweather i det som omtales som «århundrets boksekamp».

Aldri før har en boksekamp generert mer penger.

Men veien til eventyrlig rikdom og suksess har vært lang for Manny Pacquiao.

LANG VEI: Det har vært en lang vei til toppen for Manny Pacquiao.

Vokste opp i fattigdom
Hans historie minner om en klisjefylt film fra Hollywood, men for Pacquiao har det hele vært en beinhard realitet. Den nå 36 år gamle superstjernen vokste opp i ekstrem fattigdom i hjemlandet Filippinene, hvor han i sine første år bodde i et skur i landsbyen Tango sammen med sin familie.

- Livet mitt var vanskelig. Vi var veldig fattige, sier Pacquiao.

Da han var 10 år flyttet familien til byen General Santos. Til tross for at familien var fattige, gikk Pacquiao på skole, men etter hvert måtte han slutte, da foreldrene ikke lenger klarte å betale for undervisningen.

Som 12-åring begynte Manny selv å arbeide.

- Vi hadde ikke nok penger til å betale for skole, så jeg hjalp moren min i stedet.

På gata kjøpte han brød og smultringer fra butikker som han solgte videre for noen ekstra «centavos».

Det var i denne perioden han skulle bli presentert for boksing. Han viste i begynnelsen lite talent for sporten, men hans mot og ståpåvilje hjalp ham.

Selv tenkte han at boksing kunne hjelpe ham å tjene noen ekstra penger.

- Jeg trodde jeg kunne hjelpe familien min ved å bli en bokser. Jeg startet å lære mer om sporten for å oppfylle drømmen om å bli proff, forteller Pacquiao.

For penger trengte de. Hans far, som lenge hadde vært en viktig bidragsyter for familien, forlot dem til fordel for en annen kvinne.

Spiste familiens hund
Det var riktignok noen annet som førte til at Manny ikke snakket med ham på nesten 20 år. I mangel på mat skal nemlig faren ha spist familiens hund. 

- Han tok valpen min og drepte den. For en ung gutt, var det utilgivelig. Han stjal noe jeg elsket, noe som er langt verre en å stjele penger, skriver Pacquiao i sin biografi.

Pappa Rosalio har i ettertid nektet for at det har skjedd.

- Det er ikke sant at jeg drepte hunden hans. Jeg vet ikke hvor den historien kommer fra. Kanskje er det en misforståelse, sier Rosalio.

Likevel var det ikke før i 2009, over 20 år senere, at de to ble gjenforent.

Heldigvis for den unge tenåringen, fant han glede i boksing, og 14 år gammel flyttet han til hovedstaden Manila for å oppfylle sin drøm om å bli proff. 

Tiden i hovedstaden var tøff, men Manny fant seg til slutt til rette i en lokal bokseklubb. Det var der han tilbrakte dagene og nettene. Flere vil ha det til at han sov i bokseringen, siden han ikke hadde noen annet sted å bo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Manny Pacquiao ville bli bokser for å hjelpe sin fattige familie.

Det første gjennombruddet
Etter 64 kamper som amatørbokser, der 60 av dem ble vunnet, fikk han endelig sin første proffkamp som 16-åring da han ble plukket ut til å bokse på TV-programmet «Blow by Blow». Manny vant kampen.

- Da jeg bokset tjente jeg 100 pesos per kamp. På den tiden kostet en kilo med ris 3-4 pesos, så det var mye penger for meg, sier Pacquiao.

Men dette skulle bare være starten på et fantastisk eventyr som proffbokser.

Med 18 seiere på sine første 19 kamper, vant han to år senere sin første tittel etter å ha beseiret Chokchai Chockvivat i vektklassen fluevekt.

Seieren ga ham sjansen til å få møte den thailandske verdensmesteren Chatchai Sasakul i samme vektklasse. Heller ikke verdensmesteren klarte å stoppe den lynhurtige filippineren. Åtte runder trengte Pacquiao på å vinne på knockout.

Freddie Roach har vært en av Manny Pacquiaos viktigste støttespillere i løpet av hans profesjonelle karriere.

Flyttet til USA
Suksessen i Asia var imidlertid ikke nok for Manny som bestemte seg for å prøve lykken i USA.

Men til tross for at han allerede hadde vært verdensmester i to forskjellige vektklasser, var det foreløpig få som visste hvem han var i Amerika.

Derfor slet han med å finne noen som ville satse på ham i statene. Det var inntil han møtte treneren Freddy Roach ved Wildcard Gym i Los Angeles.

30 sekunder var alt som skulle til for å overbevise treneren.

- Han kommer til å bli en mester, skal Roach ha sagt.

Og det var ikke mange månedene det tok før Roach fikk rett. For nærmest ved en tilfeldighet skulle Manny få muligheten som virkelig satte fart på karrieren.

Pacquiao ble hentet inn som en reserveløsning to uker før kampen mot verdensmesteren i super bantamvekt Lehlohonolo Ledwaba i MGM Grand Garden Arena i Las Vegas. Den unge filippineren med farget blondt hår, holdt ikke igjen og overbeviste publikum da han vant på teknisk knockout etter seks runder.

GJENNOMBRUDDET I USA: Manny Pacquiao ble hentet inn som en reserveløsning to uker før kampen mot verdensmester i super bantamvekt Lehlohonolo Ledwaba. Pacquiao vant på teknisk knockout etter seks runder.

En av de største
Eventyret med Roach i hjørnet fortsatte i årene som fulgte.

Frem til i dag er Manny Pacquiao den eneste i historien som har vunnet verdensmestertitler i åtte forskjellige vektklasser.

Store navn som Oscar De La Hoya, Juan Manuel Marques, Erik Morales, Ricky Hatton og David Diaz er blant noen av dem han har slått på veien, som også har hatt noen tilbakefall.

YDMYKET: Manny Pacquiao ydmyket sin store helt Oscar De La Hoya i 2008. Etter at kampen skal Pacquiao ha gått rett bort til De La Hoyas ringhjørne og sagt; «du er fortsatt min største helt».

For et par tap har det blitt. Nevnte Marques kan blant annet skryte av å ha knocket ut Pacquiao i et senere oppgjør. Likevel regnes filippineren som en av de største. 

Møter Mayweather
Nå står han overfor sin tøffeste kamp i karrieren når han endelig skal i ringen mot Floyd Mayweather jr. i Las Vegas natt til 3. mai norsk tid. 

Mayweather - en motstander som aldri har tapt en profesjonell kamp.

- For å vinne kampen, må jeg vinne hver eneste runde. For å vinne hver eneste runde, må jeg overraske ham med min hurtighet, antall slag og kraft. Hvis jeg får muligheten til å knocke ham ut, kommer jeg til å ta den, sier Pacquiao.

- Jeg vet hva som kreves for å vinne mot Floyd, og jeg er ikke i tvil om at når kampen er ferdig, er det jeg som er vinneren. Det er på tide at Floyd taper, sier Pacquiao.

FOKUSERT: Manny Pacquiao sier han vet hva som kreves for å vinne over Floyd Mayweather Jr.

700 millioner kroner er det ventet at han kommer til å tjene på kampen. En sum den lille gutten fra Filipinene neppe turte å drømme om da han solgte smultringer i General Santos for 24 år siden. 

Uansett utfall, kan den 36 år gamle bokseren se tilbake på en utrolig reise. For som hans trener og mentor Freddy Roach sier:

- Han sov i en pappeske, han kjempet seg gjennom alt, ble bokser som 14-åring, og nå kan man se hva slags mann han har blitt.

Se høydepunktene fra noen av Manny Pacquiaos proffkamper under: 


Kilder: Bio, Showroom, Daily Mail, ESPN, Yahoo.

Kampen mellom Mayweather og Pacquiao kan du se på Viasat og Viaplay. Sendingen starter allerede 23.55.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere