*Nettavisen* Sport.

Arbeiderpartiet på gli mot proffboksing?

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I Akershus arbeiderparti stemte 168 av 175 for å oppheve loven mot proffboksing.

18.03.13 14:10

Akershus arbeiderparti vedtok søndag med 168 mot 7 stemmer å gå inn for å oppheve loven som forbyr proffboksing her i landet.

Det kan bety at det største regjeringspartiet er på gli mot å tillate profesjonell boksing, som ble forbudt ved lov i Norge i 1981. Nå er det i alle fall klart at saken om å oppheve dette omstridte forbudet vil bli behandlet på Arbeiderpartiets (Ap) landsmøte i neste måned.

- Jeg mener det fortsatt er sterke medisinske argumenter som går mot innføring av proffboksing i Norge, men Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) endrer regelverket sitt, og da må det også skje visse justeringer i Norge.

- Departementet har nedsatt en komité som jobber med å legge proffboksingen under det såkalte knockoutloven, sier Gunn Karin Gjul (Ap) i familie- og kulturkomiteen på Stortinget til NTB. Dette arbeidet blir støttet av Norges Idrettsforbund (NIF).

- Dersom det skulle skje at forbundet mot proffboksing blir fjernet, vil ikke det automatisk føre til at proffboksing blir tillatt, legger hun til.

Asker tok saken
Det var Jelrik Nylund-van Berkel, generalsekretæren i det lille lokallaget til Arbeiderpartiet i Asker, som tok opp saken og fremmet forslaget om å fjerne forbudet mot proffboksingen på årsmøtet til Akershus arbeiderparti lørdag.

- Det ble overraskende liten diskusjon rundt dette. Vi stemte ja til å fjerne særbehandlingen av proffboksing i Norge gjennom å fjerne loven som forbyr profesjonell boksing. Vi går inn for å sidestille proffboksingen med alle andre idretter som tillater knockout.

Han sier også at alt tyder på at knockoutloven også kommer til å bli forandret, slik at den blir tilpasset det nye regelverket til AIBA, som blant annet går ut på at hjelmen skal bort i amatørboksingen.

- Denne saken om å fjerne forbudet mot proffboksing fra lovverket kommer opp på landsmøtet vårt i neste måned, og jeg kan fortelle at også Østfold Arbeiderparti kommer med et nesten likelydende forslag, sier Jelrik Nylund-van Berkel til NTB.

Overraskende
- Det vedtaket som er gjort i Akershus arbeiderparti er veldig positivt. Det er godt å vite at i alle fall minst et av fylkeslagene til Arbeiderpartiet er kommet fram til denne konklusjonen.

- Samtidig vil jeg si at vedtaket er overraskende, for i alle debatter og hver gang denne saken har kommet opp, så har representantene fra Arbeiderpartiet hatt en klar og tydelig holdning imot proffboksingen, sier stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug i Fremskrittspartiet (Frp) til NTB.

Hun forteller at Ap-politikerne har støttet seg til det medisinske argumentet når proffboksing har vært på agendaen. At proffboksingen er uetisk har også vært et sterkt argument.

- Nå ser det ut som om denne saken kommer opp på Aps landsmøte i neste måned, og det skal bli spennende å se hva som skjer der, sier Hanekamhaug.

- Nå har vi gjort et vedtak i Akershus arbeiderparti, og saken om proffboksing går videre. Det er fortsatt en veldig lang vei å gå før proffboksingen blir tillatt i Norge, men et sted måtte vi jo starte, og det var her i Akershus, sier van Berkel til NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.