RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images/All over Press

Banket, mobbet og ranet - nå banker han alle

Sist oppdatert:
Lørdag er legenden Georges St-Pierre endelig tilbake.

I dag kjenner vi Georges St-Pierre som en av verdens beste MMA-utøvere, han er profesjonell til fingerspissene og en av Canadas mest populære idrettsmenn.

Det fikk vi sikre bevis på da han i 2008, 2009 og 2010 gjorde rent bord og ble kåret til årets idrettsutøver hjemlandet, foran flere av de store hockeystjernene.

St-Pierre regnes som en av verdens tre beste fightere kilo for kilo, og lørdag går han for sin tiende strake seier når Carlos Condit står i motsatt hjørne av UFCs oktagon.

31-åringen kommer til å bli mottatt som en helt hjemme i Bell Centre i Montreal denne helgen, men hverdagen har ikke alltid vært enkel for UFC-stjernen.

Ble mobbet
I barndommen ble han ofte mobbet og slått på skolen, og eldre gutter stjal både klærne, maten og pengene hans.

Han bestemte seg for å begynne å trene kampsport og startet først med Kyokushin karate da han var syv år gammel. Det var faren hans som trente ham i starten, men senere tok han timer hos en karatemester.

Da karatelæreren døde, begynte han å involvere seg i flere kampsporter - han trente bryting, brasiliansk jiu-jitsu og boksing før han oppdaget Mixed Martial Arts (MMA).

Han jobbet som utkaster på et utested i Montreal på kveldstid og tømte søppel på dagtid for å få betale for skolegangen sin.

Her forteller St-Pierre om mobbingen i barndommen:

Veien til toppen
Det uendelige antall treningstimer som ble lagt igjen på styrke- og matterommene skulle etter hvert vise seg å gi resultater.

Han begynte å konkurrere MMA profesjonelt og vant sine fem første kamper - alle på submission eller TKO i første eller andre runde.

Se begge episodene av UFC Primetime: Condit vs. St-Pierre nederst i artikkelen

Året var 2004 og den gjennomtrente canadiske bulldoseren var klar for større oppgaver. Han ble hentet inn til UFC og allerede etter to seiere i organisasjonen fikk han tittelkamp.

Motstander og tittelholder var Matt Hughes.

Den amerikanske bryteren viste seg å være for sterk for St-Pierre og ett sekund før sluttsignalet gikk for første runde, måtte St-Pierre klappe ut da han ble submittet med en armbar.

Alvorlig skadet
St-Pierre lærte mye av tapet og siden den gang har det stort sett gått en vei - oppover. Han tok beltet fra nettopp Matt Hughes ett år senere.

Han mistet det riktig nok mot Matt Serra i april 2007, men akkurat som med Hughes, fikk St-Pierre sin revansje mot Serra ett år senere. Siden har han ikke tapt en eneste kamp.

Det som er spesielt med lørdagens møte med Carlos Condit er at det markerer enden på en lang pause fra MMA for Georges St-Pierre.

En kneskadeskade han pådro seg på trening i desember 2011 gjorde det umulig for canadieren å konkurrere, og hans forrige kamp var mot Jake Shields i april 2011.

- Et sjokk
Nå er han endelig tilbake - bedre enn noen gang, hvis vi skal tro ham selv. Veien tilbake har imidlertid vært beintøff.

- Jeg husker da jeg var tilbake på sparringen - det var veldig vanskelig for meg. Jeg ble veldig fort sliten, var for stiv, og det tok en måned før jeg fant tilbake til der jeg kan være. Nå føler jeg meg bedre enn noen gang, sa St-Pierre på onsdagens pressekonferanse.

Canadieren innrømmer at det var tøft å komme tilbake og ikke lenger ha kontroll på lagkameratene på trening.

- Jeg er en veldig stolt person, og jeg så ikke bra ut på trening - jeg som pleide å være den beste. Jeg pleide å gjøre det bra mot alle på trening, men det skjedde ikke. Det var et sjokk, og det gjorde at jeg pushet enda hardere.

Condit:- Jeg blir oversett
Lørdagens motstander, Carlos Condit, er heller ingen smågutt i MMA-sammenheng. 28-åringen fra Albuquerque i New Mexico har vunnet 13 av sine 14 siste kamper.

Condit blir stadig oversett av både fans, presse og UFC-ledelsen, og mange skulle nok gjerne sett Nick Diaz mot Georges St-Pierre i stedet.

Også i oppbyggingen til denne kampen har det vært snakk om andre fightere enn Carlos Condit. Mange drømmer nemlig å se Anderson Silva i en superfight om Georges St-Pierre. Det motiverer Condit.

- Det er helt klart motiverende. Jeg elsker å ha rollen som en som ødelegger. Det er mange mennesker i denne sporten og i media som overser meg som motstander for Georges og som ser fram mot en superfight mot Anderson.

- Jeg tror ikke Georges overser meg. Jeg gleder meg bare til å komme inn der og gjøre min greie og forhåpentligvis forandre planene igjen, sa Condit på en media call forrige uke.

Kampen kan du se på Cmore Live HD eller på ufc.tv natt til søndag. Hovedkortet begynner klokken 04.00.

I videovinduene under kan du se UFC Primetime, som gir deg historien om helgens storkamp.

Episode 1:

Episode 2:

UFC 154

Main card (Cmore og UFC.tv)

Welterweight: Georges St-Pierre vs. Carlos Condit

Welterweight: Martin Kampmann vs. Johny Hendricks

Middleweight: Francis Carmont vs. Tom Lawlor

Middleweight: Nick Ring vs. Costa Philippou

Featherweight: Mark Hominick vs. Pablo Garza

Preliminary Card (FX)

Middleweight: Patrick Côté vs. Alessio Sakara

Light Heavyweight: Cyrille Diabatévs. Chad Griggs

Lightweight: Mark Bocek vs. Rafael dos Anjos

Lightweight: Sam Stoutvs. John Makdessi

Preliminary Card (Facebook)
Featherweight: Antonio Carvalhovs. Rodrigo Damm

Welterweight: Matthew Riddle vs. John Maguire

Featherweight: Steven Siler vs. Darren Elkins

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere