*Nettavisen* Sport.

Bare én får gjøre som pappa

Foto: (Bryteforbundet)

Det kan gå mot ny Rønningen-suksess under OL-i London.

13.04.12 19:59

Jon Rønningen er en av bare fem nordmenn som har tatt gull to ganger i sommer OL. Det skjedde i Seoul i 1988 og i Barcelona fire år senere.

Nå er Rønningens tvillingsønner Anders og Thomas (25) innstilt på å følge opp farens OL-suksess. Problemet er at bare maks én av dem kommer til London.

- Begge har vist at de holder internasjonalt nivå. Dessverre får vår nasjon kun anledning til å stille med én utøver i hver vektklasse både i kvalifiseringen og i OL, sier generalsekretær og sportslig leder i Norges Bryteforbund, Vidar Jørgensen.

- Vi er et team
Både Andres og Thomas bryter 55-kilosklassen. Men til tross for at det bare er åpning for én av dem i OL, bedyrer begge to at de ikke er rivaler.

- Vi støtter hverandre hundre prosent, sier Anders til Nettavisen.

- Vi er ikke rivaler, vi er et team. Det er selvfølgelig surt om jeg ikke blir tatt ut, men da støtter jeg Anders og prøver å gjøre så god jobb som mulig for ham, sier Thomas.

Den første sjansen til å kvalifisere seg er under et stevne i Bulgaria 18. til 24. april, der de to beste går til OL. Dit skal Anders for å forsøke å kapre en OL-plass.

Dersom han ikke lykkes, drar Thomas til Kina uken etter til et stevne der de tre beste får plass i OL.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Hvem som sikrer OL-plassen for Norge spiller imidlertid ingen rolle. Det er Norges Bryteforbund som har det avgjørende ordet og bestemmer hvem som får dra. Så selv om Andres greier kvalifiseringen kan det blir Thomas som reiser, og motsatt.

- Alt avhenger av hvem som viser best form. Det blir derfor spennende å se denne duellen i NM i Ålesund, sier sportslig leder Jørgensen.

Hvem er best?
Dermed stiller vi det uunngåelige spørsmålet:

- Hvem av dere er best?

Anders svarer først:

- Akkurat nå har Thomas hatt en veldig god sesong i fjor, der han vant en Golden Grand Prix-turnering. Men jeg føler jeg er hakk i hælene på ham og har et lite overtak akkurat nå.

Thomas bekrefter mer eller mindre det broren sier:

- Det siste året har jeg best plasseringer og resultater, men nå er vi jevngode.

Thomas har fått et lite tilbakeslag i vinter, da han mistet mye trening på grunn av kyssesyken.

- Jeg har vært litt uheldig med timingen på sykdommen ja, sier Thomas.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Holmberg, Bjørn-Owe

- Gode nok til medalje
Dersom det blir norsk deltakelse i 55-kilosklassen i London, er målet medalje.

- Alle som kvaler til OL er gode nok til medalje. Det er noen som du forventer skal stå på pallen i mesterskap, men det hender at de blir slått ut de også. Så vi har en sjanse, sier Thomas.

Fram mot OL trener brødreparet to ganger om dagen, og blir fulgt opp av Ronny Sigde og onkel Lars Rønningen i brytegruppa til Kolbotn IL.

- Vi får trent når vi vil, takket være jobben vi har i Podium AS, forteller Anders.

Selv om det nå er onkel Lars som følger gutta tettest med trening, er det ikke tvil om at papp og dobbelt OL-mester Jon er en stor inspirasjonskilde for tvillingene.

- Han har jo støttet oss hele veien, men vi velger dette selv. Han kommer med inspirerende taler innimellom og er jo et stort forbilde, samtidig som han er faren vår. Det er litt rart, sier Anders.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.