Brækhus: - Dette var noe helt annet

Foto: Martin Busk (Nettavisen)

Positivt møte med Idrettsforbundet og regjeringspartiene.

11.02.14 18:34

OSLO (Nettavisen): Det var god stemning rundt bordet da Høyre og Frp hadde invitert Cecilia Brækhus til idrettsmøte på Stortinget tirsdag ettermiddag.

Til stede var også representanter fra idretten og flere særforbund. Også Stig Inge Bjørnebye og Kjartan Berland holdt foredrag for de fremmøtte.

Brækhus: - En annen stemning
Det var imidlertid Brækhus' besøk som så ut til å begeistre aller mest. 32-åringen, som nylig forsvarte sine VM-titler mot Myriam Lamare i Frederikshavn, fortalte om sin hverdag som proffbokser og var ikke i tvil om at stemningen var annerledes nå enn da hun ble grillet på Stortinget for et par år siden.

- Det er en litt annen stemning her denne gangen. Sist gang var det to hjernekirurger og knockoututvalget, som bare fortalte for en fæl sport det er. Det er definitivt en annen stemning her nå ja, gliser Brækhus til Nettavisen.

Brækhus mener hun ble møtt med utdaterte og feilaktige argumenter sist gang hun gjestet Stortinget og er glad for at debatten har tatt en mer positiv retning med en ny regjering.

- Jeg er veldig glad for at vi har kommet litt videre. Du kan ikke skyve det vekk når skadestatistikken viser at boksingen ligger langt under mange andre idretter. Helsen til bokserne er i fokus her i dag, og det er den veien jeg ønsker vi skal gå.

Verdens beste kvinnelige bokser innrømmer at det har tatt litt lengre tid enn hun håpet etter at Frp og Høyre gjorde det klart at de ville oppheve forbudet mot proffboksing etter regjeringsskiftet i fjor høst.

- Det har kanskje tatt litt tid å komme i gang med arbeidet, men vi er i gang nå. Og det er som vi har sagt rundt bordet her i dag: Når proffboksing blir lov, så kan det ikke være sånn at ingenting er kontrollert og regulert. Det arbeidet må vi ta fatt på nå. Vi kan gjerne få litt fortgang i det, men jeg tror det begynner å skje noe nå.

Foto: Høyre

Idretten: - Helse viktigst
Rådgiver i avdeling idrettsutvikling i idrettsforbundet, Håvard B. Øvregård gjorde det klart at idrettsstyret først og fremst er opptatt av utøvernes sikkerhet.

- Helse er en av norsk idretts grunnverdier. Det å sikre helse og sikkerhet for utøverne, vil være avgjørende for idretten, sier Øvregård til Nettavisen.

Han kunne fortelle at idrettsstyret diskuterte boksing på idrettsstyremøtet i desember og gjør det klart at idrettsstyret stiller seg bak knockoutloven. Nå venter idrettsforbundet på et forslag om hvordan regjeringspartiene ønsker å løse dette.

- Idretten vil prioritere helse over hva regjeringen ønsker. Nå får vi se hvordan det følges opp konkret. Det må være et forslag til hvordan det skal gjøres. Nå har vi vært på det seminaret her, og det er blitt synliggjort hvordan regjeringspartiene ser på det. Det er kommet viktige innspill, som vi også må se på, sier Øvregård.

Høyre: - Knockoutloven bevares
Linda Helleland i Høyre har troen på at forbudet mot knockoutloven kan oppheves.

- Det første som må skje er at forbudet oppheves i Stortinget. Det kan skje ganske fort etter min mening. Det er ikke noe komplisert, det. Det må bare være et flertall her, sier Helleland til Nettavisen.

Hun får støtte av idrettspolitisk talsmann i Høyre, Svein Harberg, som også gjør det klart at knockoutloven skal bevares.

- Etter å ha jobbet med dette, mener vi at det er en mulighet for å skille klart ut hva som er greit og hva som ikke er greit, gjennom en eller annen ordning som regulerer det. Da skal knockoutloven være der. Det er det bred enighet om. Det er ikke fritt fram for alle mulige kampidretter, sier Harberg til Nettavisen.

Foto: Martin Busk (Nettavisen)

- Har en skisse
Han er helt klar på at regjeringspartiene er avhengige av å ha med idretten på veien.

- For oss er det viktig her å ha idretten med på laget hele tiden. Det ville vært helt tullete å gjøre noe på tvers av idretten. Vi vil ha en dialog med de hele tiden. Når vi har den komplette løsningen, tror jeg det er flertall for å oppheve forbudet mot proffboksing.

Regjeringspartiene er foreløpig litt usikre på hvordan de nå skal gå fram, men har en skisse til en løsning.

- Vi har en skisse til hvordan det kan gjøres. Det må sjekkes ut juridisk, parlamentarisk og opp mot idretten, sier Harberg.

Kamp i Norge til høsten?
Det vil trolig bli snakk om å gi Cecilia Brækhus en dispensasjon til å gå kamp i Norge dersom hun sender inn en søknad. I det lange løp er håpet å få til en løsning som vil bestå også vet et eventuelt regjeringsskifte.

- Det er viktig å få det forankret her og. Ønskesituasjonen er at flest mulig vil stille seg bak en slik løsning. Vi ønsker jo ikke at loven skal innføres igjen dersom det blir regjeringsskifte. Vi er opptatt av å lage en løsning som står seg. Derfor må vi gjøre det slik at flest mulig står bak det, sier Linda Helleland.

Svein Harberg innrømmer at han gjerne ser Cecilia Brækhus bokse på norsk jord allerede om noen måneder.

- Jeg hadde syntes det hadde vært fryktelig gøy hvis hun kunne ha en høstkamp i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag