*Nettavisen* Sport.

Hvordan takler han et dødsfall?

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

UFC-presidenten fikk spørsmålet mange lurer på.

19.12.12 18:49

I 2001 kjøpte Dana White og brødrene Frank og Lorenzo Fertita opp Ultimate Fighting Championship for to millioner dollar.

Alle trodde trioen hadde gjort en enorm tabbe da de dannet Zuffa, LLC og kjøpte opp MMA-organisasjonen, men tvilerne kunne ikke tatt mer feil.

I dag er UFC verdt ca. to milliarder dollar og jobber stadig med å komme inn i nye markeder verden over.

- Vi overdriver
MMA er i ferd med å bli en «mainstream» sport, på linje med med amerikansk fotball, basketball og ishockey, men det finnes fremdeles skeptikere som mener MMA er en brutal idrett.

Siden oppstarten i 1993, har det imidlertid ikke hvert et eneste dødsfall i UFC.

I den nyeste utgaven av magasinet Fighters Only, intervjues UFC-president Dana White av den kjente kampsportjournalisten Gareth Davies, og spørsmålet om et mulig dødsfall i UFC dukket opp.

- Har du forberedt deg mentalt for et eventuelt dødsfall i UFC og hvordan deres fiender vil reagere på det? spør Davies.

- Absolutt. Vil du vite hvor mye vi tenker på det? Vi tenker så mye på det at vi overdriver med medisinske tester og sikkerhet. Jeg kunne ikke brydd meg mindre om hva andre vil si om det. De er der ute og bare venter på å kaste seg over oss uansett, svarer Dana White.

Se deler av intervjuet her

HTML EMBED

Einemo: - Følte meg trygg
John Olav Einemo fra Lørenskog gikk to kamper i UFC, senest i januar i år. Han har ingenting å utsette på sikkerhetstiltakene i organisasjonen.

- Sikkerhetsmessig følte jeg at jeg ble tatt godt vare på. Før min første kamp, ble jeg sendt til en klinikk i London, hvor jeg ble sjekket for alt mulig; blodtrykk, blodprøver, skanning av hodet og så videre, forteller Einemo til Nettavisen.

- Etter kamp er det rett til lege. Da spørs det selvsagt hvordan du ser ut og hvordan du kan gjøre rede for deg. Finner de noe der, blir du sendt rett videre til sykehus.

- Verre i Japan
- Hva tenker du om sikkerhetsrisikoen med MMA og hva et eventuelt dødsfall i UFC vil gjøre?

- Det er jo ikke umulig. Noen ganger er det lite som skal til, og det kan være tilfeldigheter som avgjør. Sånn er det i alle idretter. Du kan ramle på isen, og det kan gå fryktelig ille.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermdump UFC.tv

Einemo har gått to kamper i Shooto og Pride i Japan og forteller at han var mer bekymret for sikkerheten til utøverne der.

- De kunne sette opp kamper mellom en liten japaner og en svær fyr. De hadde tro på denne samurai-spiriten og trodde japaneren skulle klare seg uansett. Når det i tillegg var tillat å tråkke på og kneet mot hodet, kunne det gått dårlig, sier Einemo.

White: - Fotball farligere
I selve artikkelen som Fighters Only har lagt ut en teaser til på YouTube, står det ingenting om den delen av intervjuet som dreide seg om dødsfall i UFC.

Du trenger imidlertid ikke grave langt i arkivene for å finne ut hva UFC-presidenten mener om sikkerhet i MMA i forhold til amerikansk fotball eller boksing.

Etter pressekonferansen på UFC 113 fortalte White om sønnen hans som spiller quarterback, og hvor lite begeistret han er for det.

- Jeg synes det er spennende å se på, men jeg vil ikke at han skal spille fotball fordi jeg vet hva forskjellen er. Jeg vet hva som skjer med folk som spiller fotball og hva som skjer med folk som fighter.

HTML EMBED

- Må undervise verden
UFC-presidenten mener idrettsinteresserte ikke forstår farene en amerikansk fotballspiller er utsatt for og er skråsikker på at MMA er en tryggere sport.

- Fordi Super Bowl og amerikansk fotball er så stort i USA, tror vi at det er tryggere enn fighting. Det er det ikke. Jeg kjenner så mange fra high school som har hatt kne- og skulderoperasjoner og pådratt seg nakkeskader.

- Å gå ut og undervise verden i forskjellen på fighting og andre idretter vil ta tid. Det kommer ikke til å skje over natten, sier White.

43-åringen føler seg også trygg på at MMA er en langt tryggere sport enn boksing.

- Det er fem-seks dødsfall i året i boksing fordi de stadig tar slag mot hodet. Det er det som er tryggere med MMA - alt går ikke mot hodet. Derfor varer karrierene mye lengre, mener White.

29. desember arrangerer UFC tittelkamp i tungvektsklassen mellom mesteren, Junior Dos Santos, og Cain Velasquez.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.