*Nettavisen* Sport.

Ja til proffboksing, Brækhus jubler

LOVLIG: Cecilia Brækhus kan nå bokse på norsk jord. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Det ble bestemt tirsdag.

16.12.14 21:08

Den norske verdensmesteren Cecilia Brækhus kan endelig forsvare sine fire belter på hjemmebane. Tirsdag sa stortingsflertallet tirsdag ja til proffboksing på norsk jord.

«The First Lady», Cecilia Brækhus, har VM-beltene i weltervekt i forbundene WBA, WBC, WBO og WPB.

- Dette er helt uvirkelig, og jeg er utrolig glad for at Høyre, Frp og Venstre sto på sitt helt til slutt, sa Brækhus til NTB.

Stortingsflertallet besto av regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og støttepartiet Venstre. Forslaget ble vedtatt med 54 mot 48 stemmer.

Hun hadde planlagt å følge debatten tidligere på dagen, men dukket først opp og fikk med seg avstemningen.

Ikke kriminell
- Nå er jeg ikke kriminell lenger. Det har vært enn tung bør å ha over seg at man kunne blitt fengslet og omtalt som kriminell. Vi har hele tiden holdt ryggen rak, og dette er nesten som å bli renvasket, sa Brækhus.

- Jeg utrolig stolt over alle som har jobbet for dette. Jeg vil takke den største støttespilleren min, folket. Uten dem hadde aldri dette gått igjennom.

Kan sette i gang
- Jeg har ikke tillatt teamet å jobbe med framtidig planer ennå. Nå er vi i mål og vi kan sette i gang. Jeg skal sørge for at dette blir en folkefest. Alle er invitert, også Arbeiderpartiet og SV, men de må kjøpe billetter selv, sa hun.

Forbudet ble innført i Norge i 1981, og med Stortingets opphevelse tirsdag er det nå kun Nord-Korea som ikke tillater proffboksing.

Boksepresident Odd Haktor Slåke hadde med seg kake for å feire at det 33 år lange forbudet mot proffboksing nå er over.

Fakta

Fakta om Cecilia Brækhus

Vet ikke hvor
Cecilia Brækhus forsvarte sine belter i København for snart tre uker siden. Da skadet hun ankelen og kom til Stortinget på krykker.

- Om et par måneder er jeg på beina igjen. Om den første kampen ikke går i Norge spiller ingen rolle. Det er veldig vanskelig å svare på om hvor jeg vil bokse i Norge. Akkurat nå er jeg for overveldet, sa 33-åringen. (©NTB)

Viasat satser
Viasat, som sitter på bokserettigheter, kunne tirsdag også melde at det vil bli muligheter for Brækhus å bokse på norsk jord allerede i løpet av 2015.

- Dette er en stor dag for alle som er glade i boksing. Gjennom vårt Nordic Fight Night-samarbeid med Team Sauerland har vi bygget en rekke norske profiler både for et internasjonalt- og et norsk publikum, men vi har naturlig nok savnet en hjemmearena for våre fremste boksere. Med opphevelsen av forbudet mot proffboksing gleder vi oss til å introdusere Nordic Fight Night på norsk jord i løpet av 2015, sier administrerende direktør Vegard Klubbenes Drogseth i Viasat.

I tillegg til Brækhus har Tim-Robin Lihaug, Kai Robin Havnaa, Simen Smaadal og Alexander Hagen vært i ringen. Nå får de omsider bokse hjemme i Norge.

- Vi vil i løpet av de nærmeste ukene og dagene snakke med norske myndigheter og vår mediepartner Viasat for å bli enige om mulige datoer og passende sted – og håper på å komme med en kunngjøring snart, sier promotor Nisse Sauerland i Team Sauerland. (©NTB)

Brækhus la ut denne videoen på Facebook-tirsdag kveld:

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.