Jon Vetle (11) drømmer om UFC

- Det er mange som synes det er voldelig og tenker at det er farlig.

31.10.13 13:22

HTML EMBED

OSLO (Nettavisen): Frontline Muay Thai ved Alexander Kiellands plass i Oslo huser noen av Norges aller beste thaiboksere. Én av dem er ikke eldre enn 11 år gammel.

Jon Vetle Furuheim har trent kampsport siden han var fem år og drømmer om en dag å kunne gå kamper i verdens største MMA-organisasjon, UFC.

Interessen for kampsport startet tidlig og allerede som 5-åring begynte gutten å trene taekwondo. På ferie i Thailand gikk han og foreldrene innom et thaiboksing-studio og siden har det ikke vært noen vei tilbake.

- Jeg hadde lyst til å gå inn og prøve, så jeg spurte mamma og pappa. De sa at jeg kunne få lov, men da måtte jeg gå inn og spørre de som eide studioet. Det fikk jeg lov til, og etter det, ble det bare mer og mer, forteller Jon Vetle til Nettavisen.

Drømmer om UFC
I øyeblikket har Norge to lover som hindrer kampsportutøvere i å konkurrere i fullkontakt. Loven som forbyr proffboksing og knockoutloven. 11-åringen har selv gjort seg opp noen tanker om hvorfor ikke alle i Norge er like glade i kampsport som ham selv.

- Det er mange som synes det er voldelig og tenker at det er farlig. De tror at man kan slå seg veldig hardt og sånn, men det er ikke noe farligere enn andre sporter.

På grunn av manglende konkurranse i Norge, har Jon Vetle og trener Chris Nilsen tatt flere turer utenlands slik at kampsporttalentet kan teste seg mot utøvere i samme alder. Så langt har det blitt fire kamper i Thailand, to i England og to i Sverige.

Se videoreportasje øverst i artikkelen!

I februar sikret han seg europamestertittelen da han beseiret britiske Connor Baker i 30-kilosklassen i thaiboksing. Jon Vetle har også store planer om å slå godt fra seg i voksen alder.

- Målet mitt er å bli verdensmester i thaiboksing og å komme opp til UFC.

- Hvor mange år tar det før vi ser deg i UFC, tror du?

- Kanskje når jeg er 18 eller 20 år, sier kampsporttalentet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Simen Lønning / Mediehuset Nettavisen

- Ikke for alle
Trener Chris Nilsen tror slett ikke det er umulig at Jon Vetle når målet sitt om å konkurrere i The Ultimate Fighting Championship en vakker dag.

- Jeg tror sjansene hans er veldig gode. Fortsetter han som han gjør nå til han blir 18, tror jeg ikke det er noe problem. Han viser allerede nå hvor god han er i grappling, brasiliansk jiu-jitsu og thaiboksing, selv om han ikke har trent bryting så lenge. Han har en evne til å lære veldig fort.

Nilsen merket allerede på sin første trening med Jon Vetle at gutten hadde et helt spesielt talent for thaiboksing.

- Jeg merket fra dag én at han hadde et spesielt talent. Man merker veldig fort om en utøver har et naturlig talent eller ikke, og det har Jon Vetle absolutt. Vi tok en prøvetrening etter at jeg hadde snakket med pappaen hans. Jeg sa vi skulle ta en vurdering etter den ene treningen, og det ble en ganske enkel vurdering på om vi skulle fortsette eller ikke.

Han er imidlertid klar på at selv om Jon Vetle konkurrerer på høyt nivå innen forskjellige kampsporter, betyr det ikke nødvendigvis at dette er noe alle barn bør drive med.

- Dette er ikke for alle. Alle barn kan ikke gå kamper i thaiboksing, MMA og grappling. Du må være mentalt og fysisk klar for det. Jon Vetle ligger hakket over de fleste på sin alder der og har en teknikk som tilsvarer voksne. Det er veldig få som har det. Jeg ville ikke satt min egen sønn i ringen nå, men Jon Vetle er klar for det.

Overbevist pappa
Pappa Jon Vetle Furuheim ser heller ingen grunn til å hindre sønnen i å trene og konkurrere i idretten han brenner for.

- Han har en unik mulighet til å utvikle seg, slik som han driver på nå. Og det skulle bare mangle at han får lov til å drive med det han har lyst til. At vi følger han opp og backer han opp med dette, synes jo han er veldig ålreit også, forteller Ottar Furuheim til Nettavisen.

Furuheim innrømmer at han var litt skeptisk før sønnen skulle gjennom sin første thaiboksing-kamp som 9-åring. Han ble imidlertid fort overbevist.

- Under den første kampen sto jeg vel egentlig og så en annen vei først, men så hørte jeg at de begynte å rope navnet hans. Da turte jeg å se opp mot ringen. Nå har jeg sett hvor godt apparatet er rundt hver utøver og føler meg trygg nå.

At sønnen ønsker å gjøre en karriere i MMA, er heller ikke noe faren ønsker å sette en stopper for.

- Hvis det er det han har lyst til, så er det bare å kjøre på. Jeg synes ikke det skal være bremser på barn og unge når det gjelder utvikling innenfor idrett - uansett hvilken idrett det er.

Se videoreportasje øverst i artikkelen!

Foto: Simen Lønning / Mediehuset Nettavisen

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.