*Nettavisen* Sport.

Nå forandres denne sporten for alltid

NY HVERDAG: Timer etter at Nevada State Athletic Commission annonserte at testosterone replacement therapy forbys, trakk Vitor Belfort (t.h.) seg fra sin kommende tittelkamp mot Chris Weidman. Michael Bisping (t.v.) jubler over forbudet. Foto: Yasuyoshi Chiba (Afp)

Vedtaket har allerede fått store konsekvenser.

28.02.14 11:32

Testosterone replacement therapy (TRT) har lenge vært et hett tema i kampsportmiljøet. Mange profesjonelle MMA-utøvere har brukt dette for å høyne testosteronverdiene sine, samtidig som mange har argumentert for et forbud.

Torsdag kveld annonserte Nevada State Athletic Commission at all bruk av TRT i kampsport forbys med umiddelbar virkning.

Samtidig anbefaler NSAC andre kommisjoner og organisasjoner å følge i deres fotspor. Forbudet har allerede fått store konsekvenser.

Belfort trekker seg
MMA-fightere som Dan Henderson, Chael Sonnen, Frank Mir, Antonio «Bigfoot» Silva, Quinton «Rampage» Jackson og Vitor Belfort er blant utøverne som nå kan få lide for dette.

Sistnevnte skulle gå tittelkamp mot Chris Weidman i mellomvektklassen i mai, men timer etter at forbudet ble annonsert, trakk Belfort seg fra kampen.

- Jeg kommer til å droppe mitt TRT-program og konkurrere i MMA uten det. Ettersom det er kort tid til min neste kamp, har jeg bestemt meg for ikke å søke om lisens til å gå kamp i Nevada på dette tidspunktet, sier Belfort i en pressemelding.

Brasilianeren, som ble tatt for steroidebruk i 2006, har fått massiv kritikk, og få har skjønt hvordan han på en naturlig måte kan ha gått gjennom den kroppslige forandringen han har gjort de siste årene.

Lyoto Machida kommer nå til å erstatte Belfort i tittelkampen og møter Chris Weidman i Las Vegas 24. mai.

(artikkelen fortstter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

FORANDRING: Her kan du se hvordan kroppen til Vitor Belfort har forandret seg de siste årene.


UFC jubler
The Ultimate Fighting Championship (UFC) har også stilt seg positiv til at TRT-bruk nå kommer til å forbys.

- Jeg er gira! Jeg kunne ikke vente lenger på at det søppelet skulle forsvinne, skriver UFC-president Dana White i en SMS til mmafighting.com.

Responsen fra flere av utøverne, som har holdt seg langt unna TRT er også overveldende. Mellomvektsmester Chris Weidman kaller det en stor dag for sporten.

- Dette er noe jeg har har ønsket i lang tid. TRT er og har alltid vært juks. Jeg er glad for at Nevada endelig har innsett det, spesielt ettersom jeg nå skal møte en kjent TRT-bruker (uttalelsen kom før det ble kjent at Belfort trekker seg, red.anm.).

Brian Stann skriver på Twitter at en av grunnene til at han la opp, var TRT.

Michael Bisping er også glad for å se at TRT nå forsvinner.

Dette er TRT
Så hva er egentlig TRT og hva gjør det med kroppen til de som tar det?

Doktor Jack Kreindler ved Centre for Health and Human Performance i London forklarer.

- Det er utviklet for folk som har noe som kalles hypogonadisme. Det betyr hovedsaklig at testiklene dine ikke fungerer som de skal. Det har innvirkning på forplantningevne, energinivå og humør. Det andre store området er aldring. For eldre folk er spørsmålet om dette får dem til å føle seg som om de er 20 eller 30, sier Kreindler til BT Sport.

Kreindler forteller at utøverne som tar TRT, utsetter seg selv for en del risikoer.

- Testosteron i seg selv hjelper til å regulere muskelmasse og fettprosent. Det er et veldig aktivt hormon. Du kan risikere at kroppen slutter å produsere testosteron av seg selv. Det er også en sjanse for at det kan ha en effekt på hjertet, øke blodtrykket, og blodet kan bli tykkere. Sjansen for å få slag øker også.


Tatt med utrolige nivåer
For en normal mann ligger forholdet mellom testosteron og epitestosteron på 1:1, og kroppen utskiller disse til urinen.

På sine hjemmesider skriver Antidoping Norge at en som vil bedre prestasjonene sine ved å ta testosteron kan ta epitestosteron for å opprettholde kroppens normalbalanse mellom testosteron og epitestosteron.

Epitestosteron brukes da som et maskeringsmiddel for å skjule bruk av testosteron. Høye verdier av begge stoffene kan tyde på bruk av testosteron som er forsøkt skjult gjennom tilførsel av epitestosteron.

Å tilføre litt epitestosteron er kanskje noe Alistair Overeem og Chael Sonnen burde vurdert hvis de ikke ønsket å bli tatt for høyt testosteronnivå.

Nevada State har inntil nylig tillatt at nivået ligger opp mot 6:1, mens Overeem ble tatt med 14:1 før han skulle møte Junior Dos Santos i 2012. Det førte til utestengelse i ni måneder.

Det samme ble Chael Sonnen etter at han testet 17:1 i forholdet testosteron/epitestosteron etter tittelkampen mot Anderson Silva i 2011.

Det er liten tvil om at forbudet mot TRT er et skritt i riktig retning dersom man ønsker en ren, rettferdig og seriøst idrett.

Nå gjenstår det å se hvor store følger det vil få for UFC og kampsport generelt. MMA-verden skjelver.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.