RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå står de snart alene utenfor ringen

Foto: Lise Åserud / Scanpix / Afp
Sist oppdatert:
Enda et land legaliserer proffboksing, og Norge står snart alene.

STORTINGET (Nettavisen): I disse dager er Cuba i ferd med å oppheve sitt forbud mot profesjonell boksing.

Nasjonen har noen av verdens beste olympiske boksere, og med profesjonaliseringen og fjerning av hjelmen i amatørboksingen, blir det nå et naturlig valg å oppheve forbudet fra 1962, melder worldboxingnews.

Dermed vil Norge stå igjen som et av få land i verden som ikke tillater proffboksing.

- Det handler om prestisje
Mette Hanekamhaug i Frp mener det er på høy tid at Norge følger etter resten av verden og tillater proffboksing på norsk jord.

Om det kommer til å skje med det første, er hun heller tvilende til. Hun mener det ligger for mye prestisje i saken for regjeringspartiene.

- Nå har det gått så langt at det har gått prestisje i det. Motstanden er ikke basert på statistikk og fakta. Det er basert på følelser og ideologi, sier Hanekamhaug til Nettavisen.

25-åringen har tatt mange av boksedebattene for Frp og opplever at det er vanskelig å slå gjennom.

- Jeg tok nesten alle debattene for oss da forslaget vårt ble diskutert. Da vi pløyde ned alle argumentene som går på det medisinske og faglige, endte det opp med at vi ble møtt med argumentet «vi kan ikke tillate en sport hvor formålet er å slå hverandre i hodet.»

- Svak argumentasjon
Noen plan om å kaste inn håndkleet med det første, har hun imidlertid ikke.

- Hvis argumentasjonen er at formålet med sporten er feil, så er det en subjektiv vurdering blant politikerne om hvilke idretter som er «gode nok».

Hanekamhaug stiller spørsmål ved flere av argumentene hun har blitt møtt med i debattene omkring legalisering.

- Ett av argumentene vi møter er også at rekrutteringen av sporten vil bli enorm. Da lurer jeg på hva som er galt med at flere ungdommer blir rekruttert inn i idretten.

- Eneste i verden
Inntil videre står Norge sammen med Island, Iran og Nord-Korea som de eneste landene som ikke tillater proffboksing.

President i Norges Bokseforbund, Odd Haktor Slåke, mener Norge er det eneste i landet i verden som har et forbud mot proffboksing på grunn av medisinske årsaker.

- Grunnen til at Nord-Korea har, og Cuba har hatt et forbud, er kommunistiske årsaker - ikke medisinske. Vi er det eneste landet i verden som har et forbud mot proffboksing av medisinske årsaker, sier Slåke til Nettavisen.

Fremgang i Iran
I likhet med Cuba, har Iran åpnet for profesjonell boksing og 26. oktober 2011 ble den første iranske boksekongressen avholdt i Teheran.

Ifølge den iranske ambassaden i Oslo finnes det imidlertid fremdeles et forbud mot profesjonell boksing i landet.

- I amatørboksing har vi et landslag, og det er fullt lovlig å konkurrere. Når det gjelder den profesjonelle boksingen, som du ser for eksempel i USA, har vi et forbud.

- Hvorfor det?

- På grunn av at det settes penger og gambles på disse kampene, og dette er mot vår religion. I tillegg blir mennesker skadet og drept, opplyser den iranske ambassaden overfor Nettavisen.

Ved flere anledninger har profilerte norske idrettsutøvere gått ut og slått et slag for at profesjonell boksing skal legaliseres.

Regjeringspartiene har foreløpig lyktes med å slå knockout på forlagene om å legalisere profesjonell boksing i Norge.

Siste ord i debatten rundt legalisering av proffboksing er definitivt ikke sagt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere