RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske boksere kaster hjelmen

Foto: Aleksander Andersen / NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Det skjer for første gang på 24 år.

Tungvekteren Kai Robin Havnaa (91 kg) og weltervekteren Salavat Khatujev (64 kg) er klare for VM i boksing i Kasakhstan. Der må de følge de nye reglene.

Det betyr at de må kaste hjelmen og finne seg i å bli bedømt etter de samme reglene som gjelder for de profesjonelle bokserne (10 poengsystemet). Det blir første gang siden 1989 at norske amatørboksere går i ringen uten hjelm på hodet.

Dersom de skulle ha bokset i Norge ville ikke det vært tillatt, for her i landet er det den såkalte knockoutloven som gjelder, og den pålegger alle boksere å stille med hjelm.

- Det blir en stor overgang for de norske VM-deltakerne, for de stiller i VM uten å ha hatt muligheten til å gå «prøvekamper» uten hjelm, sier generalsekretær Erik Nilsen i Norges Bokseforbund.

Stor deltakelse
Mesterskapet i Kasakhstan som innledes 11. oktober og varer i 14 dager, blir det største bokse-VM som noensinne er arrangert. Totalt er det 576 påmeldte deltakere med reserver, og de kommer fra 116 nasjoner.

Europa har deltakere fra 39 nasjoner, men det er bare Havnaa og Kahtujev som kommer fra Norge.

Dette er to svært lovende unggutter som begge satser frisk mot OL i Rio i 2016, men årets VM kommer nok litt for tidlig for dem, slik at det er ikke blir stilt de største forventningene allerede nå.

Kai Robin Havnaa er forresten sønnen til avdøde Magne Havnå som var verdensmester i cruiservekt i profesjonell boksing i 1990.

Håper på ny regjering
Profesjonell boksing har vært forbudt ved lov i Norge siden 1981. Men i år har Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) innført et nytt regelsett som gjør at skillelinjene mellom profesjonell boksing og amatørboksing blir mindre. For at norske boksere skal kunne utøve sin idrett på hjemmebane etter den standarden som er satt internasjonalt, må det særnorske regelverket justeres.

Nå håper bokseforbundet på den nye borgerlige regjeringen.

Tidligere har det vært helt umulig å få opphevet loven som forbyr proffboksing. Den loven ser nå ut til å bli strøket, men da vil knockoutloven regulere boksesporten, og den tillater ikke boksing uten hjelm, for å nevne noe.

Derfor må det gjøres omfattende endringer i knockoutloven for at norske amatørboksere skal få utøve idretten sin på linje med det internasjonale konkurrenter gjør, og dersom profesjonell boksing, på det nivået Cecilia Brækhus driver, skal tillates i Norge, må trolig også knockoutloven fjernes. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere