Skjebnekamp for norsk boksing

Foto: Fotomontasje: Scanpix/Reuters/Berit Roald

Mandag møtes Norges Idrettsforbund og bokseforbundet.

Nylig ble det klart at Det internasjonale amatørbokseforbundet (AIBA) har vedtatt at fra og med januar 2013, blir det forbudt å bruke hjelm i amatørboksing.

Ettersom det, i Norge, er påbudt å bruke hjelm for boksere, betyr det i praksis at amatørboksing blir ulovlig, på lik linje med proffboksing.

Onsdag la Frp fram forslag om å legalisere proffboksing i Norge.

- Idrettsforbundet har nøkkelen
Idrettspolitisk talsmann i Frp Øyvind Korsberg mener at ballen ligger hos idrettsforbundet.

- Norges Idrettsforbund er en avgjørende aktør i denne saken. De sitter med nøkkelen, sier Korsberg til Nettavisen.

Grunnen til det er enkel:

Også i februar i fjor fremmet Frp forslag om å legalisere proffboksing. Partiet fikk støtte av KrF og Høyre, men regjeringspartiene var imot forslaget.

Bakgrunnen for at regjeringspartiene gikk imot forslaget, var at de lente seg på idrettsforbundets bestemmelser.

Ettersom det ikke lenger vil bli tillat med amatørboksing med hjelm, hviler det derfor et stort ansvar på Norges Idrettsforbund.

- Boksesporten står i fare for å bli nedlagt i Norge. Jeg tror sjansene er atskillig større for å få godkjent forslaget nå, i forhold til sist gang, men det gjenstår å se, sier Korsberg.

Ordknapp idrettspresident
Idrettspresident Børre Rognlien var svært ordknapp da Nettavisen kontaktet ham torsdag og ville ikke si mye før idrettsforbundet har vært i møte med bokseforbundet.

Det møte vil finne sted mandag.

Rognlien innrømmer imidlertid at Idrettsforbundet får en viktig rolle i denne saken.

- Ja, det kan tenkes at vi må spille en nøkkelrolle i denne saken. Mandag vil vi ha et møte med bokseforbundet, hvor Olympiatoppen og jurister vil være til stede.

- Eneste landet i verden
President i bokseforbundet Odd Haktor Slåke har troen på at de kan få med seg idrettsforbundet på laget, og dermed få til en regelendring som åpner for både proff- og amatørboksing i Norge.

- Vi kommer først og fremst til å ta opp det som har med amatørboksing og de nye reglene å gjøre. Når den medisinske komiteen i AIBA og IOC sier at boksing uten hjelm er forsvarlig, regner jeg med at vi har en god sak. Dette vil nok også åpne for legalisering av proffboksing, sier Slåke til Nettavisen.

Cuba og Nord-Korea er blant landene som har hatt det samme forbudet som i Norge. Slåke er sikker på at det går mot en lovendring i disse landene også.

- Cuba og Nord-Korea har mange gode amatørboksere. Det er utenkelig at Nord-Korea ikke fjerner hjelmpåbudet. Henger vi ikke med nå, så vil vi stå igjen som det eneste landet i verden som ikke tillater boksing.

Slåke skulle imidlertid ønske at Frp hadde ventet litt med sitt forslag om å legalisere proffboksingen.

- Det kan hende at Frp er litt tidlig ute her. Det hadde vært bedre å få den nødvendige forankringen i idrettsforbundet før man gikk ut med et slik forslag.

Etter mandagens møte mellom bokseforbundet og Norges Idrettsforbund vil idrettspresident Børre Rognlien komme med ytterligere kommentarer rundt saken.

Dersom amatørboksing uten hjelm blir tillat, vil det uansett bli vanskelig å forsvare et forbud mot proffboksing.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.