*Nettavisen* Sport.

Kan Bjørgen gjøre som denne dama?

Foto: Erik Johansen (Scanpix)

Jelena Välbe vant fem VM-gull i Trondheim i 1997. Marit Bjørgen kan gjøre det samme i Holmenkollen. Sjekk Nettavisens VM-barometer!

25.12.10 15:37

2010 har vært et rekordår for Marit Bjørgen. Med sine tre OL-gull i Vancouver tangerte hun Sonja Henie som tidenes mestvinnende norske kvinne i OL.

Med de fem Vancouver-medaljene er Bjørgen oppe i totalt sju OL-medaljer. Så mange er det ingen andre norske kvinner som har.

I løpet av 2010 har hun også tangert to Bente Skari-rekorder. Ti verdenscupseirer på rad. Og 42 verdenscupseirer totalt.

Fem som Välbe?
Det er ingen overdrivelse å si at Marit Bjørgen (30) er Norges største gullhåp to måneder før ski-VM i Holmenkollen.

Så suveren som Bjørgen har vært det siste året, er det fristende å dra fram en annen rekord. Under VM i Trondheim klarte russiske Jelena Välbe den unike prestasjonen å ta fem gull på fem renn.

Klarer Bjørgen å kopiere den bragden, seiler hun opp som en av de aller største i skihistorien.

Det er seks langrennsøvelse i Holmenkollen. Marit Bjørgen er isolert sett favoritt i samtlige, men står trolig over én øvelse.

Langt mellom favorittene
Lett blir det uansett ikke å gjøre rent bord. Ikke minst må langrennsdronningen regne med tøff kamp fra sine norske lagvenninner. For det er i kvinnelangrenn Norge står desidert best rustet.

Nettavisen har i dette VM-barometeret gjort opp status på 49 kandidater. Ser man bort fra kvinnelangrenn, er det dessverre langt mellom de klare norske norske VM-favorittene.

Her kan du se vårt forrige VM-barometer, publisert 2. desember.

Her følger vår vurdering:

Langrenn kvinner:

Marit Bjørgen
SIST: 6

Jelena Välbe vant fem gull sist det var VM i Norge, i Trondheim i 1997. Den vanvittige prestasjonen kan faktisk Bjørgen kopiere i Holmenkollen. Har vært helt suveren i et år og vunnet ti verdenscuprenn på rad. Ikke et svakhetstegn å spore.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kristin Størmer Steira
SIST: 4
Har gått få renn på grunn av hælskaden, men går til gjengjeld fort hver gang hun deltar. To meget gode løp i La Clusaz. Tredjeplass individuelt og seier i stafett. Har is i magen og står over Tour de Ski. Treffer alltid med mesterskapsformen.

Therese Johaug
SIST: 5
Litt variabel, men meget god på sitt beste. Etappeseier i Kuusamo og tredjeplass på VM-distansen 10 km klassisk i Davos. Normalt best på lange distanser, men ser også ut til å ha tatt et steg som stafettløper (5 km).

Klikk på bildet for å forstørre.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen
SIST: 4

Fortsatt best i sprint, noe hun viste med finale i Davos. I La Clusaz dokumenterte hun også framgang i distanserenn med en god stafettetappe for Norge 2 og en individuell åttendeplass på 15-kilometeren.

Vibeke Skofterud
SIST: 4

Har vært igjennom en sykdomsperiode etter den gode sesongstarten, men viste i La Clusaz at hun ikke har tapt noe særlig på det – da hun leverte en meget god stafettetappe. Sikker startplass på stafettlaget og outsider i individuelle distanserenn.

Celine Brun-Lie
NY

Fjerdeplass på den individuelle sprinten i Düsseldorf ble fulgt opp med andreplass i teamsprint. Gikk også en meget god prolog i Davos. Kan bli farlig under VM i sine egne treningsløyper.

Klikk på bildet for å forstørre.

Marthe Kristoffersen
SIST: 4

Fikk det tøft i Davos etter å ha vært syk, men viste stigning allerede i La Clusaz. Potensialet er utvilsomt. Det største problemet for Kristoffersen er at kampen om plassene på laget til de ulike VM-distansene er meget tøff for tiden. Fordelen er at hun kan brukes til alt.

Marte Elden
NY

Fikk en sjelden verdenscupsjanse i Davos – og svarte med en sjuendeplass på VM-distansen 10 km klassisk. Lider i likhet med Kristoffersen under den vanvittig tøffe konkurransen om plassene på laget. I motsetning til Kristoffersen har hun lite å fare med i sprint.

Maiken Caspersen Falla
SIST: 4

Kom ikke til finale verken i Düsseldorf eller Davos, men endte topp 10 begge steder. Avsluttet forsesongen med seier i skandinavisk cup på Savalen. Sikkert kort på VM-sprinten, men slipper medaljepress foreløpig.

Ingvild Flugstad Østberg
SIST: 2

Er mellom 20 og 30 i stort sett hvert eneste verdenscuprenn, hvilket er meget solid av en løper på hennes alder. Men i den knalltøffe konkurransen om en plass på det norske VM-laget, holder det dessverre ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kari Vikhagen Gjeitnes
SIST: 3

Sprinteren åpnet friskt på Beitostølen, men har ikke fulgt opp i verdenscup. Kom ikke videre fra prologen verken i Düsseldorf eller Davos. Må heve seg kraftig for å gå seg inn i VM-diskusjonen.

STATUS: Det ser meget lovende ut for Norge i kvinnelangrenn – med flere medaljekandidater på samtlige øvelser. Åtte jenter skal til VM, og absolutt alt tyder på at dette blir Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug, Vibeke Skofterud, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Marthe Kristoffersen, Celine Brun-Lie og Maiken Caspersen Falla. Selve distanseuttakene ser ut til å fortone seg som et luksusproblem for trenerne Egil Kristiansen og Jon Arne Schjetne.

Langrenn menn:

Klikk på bildet for å forstørre.

Petter Northug
SIST: 3

Er tilbake etter den trøblete sesongstarten og mistet seieren i La Clusaz på feil spor- og teknikkvalg i spurten. Mye utenomsportslig støy, men det affiserer normalt ikke Northug. Mannen Norge må stole på i VM.

Klikk på bildet for å forstørre.

Martin Johnsrud Sundby
SIST: 5

Har vært i jevnt bra form så langt i vinter, men klarer ikke å være helt på høyde med de aller beste selv på favorittdistansene 15 km og 10 km (stafett) klassisk. Outsider, men må heve seg for å være i det absolutte favorittsjiktet.

Eldar Rønning
SIST: 4

Akkurat samme vurdering som på Martin Johnsrud Sundby.

Øystein Pettersen
SIST: 4

Tredjeplass i Düsseldorf var meget bra. Men i Davos røk han ut i prologen – og helga før jul gikk alt galt under skandinavisk cup på Savalen. Kombinasjonen av hvile og trening i jula gjør forhåpentlig susen, og da er Pølsa medaljekandidat i VM.

John Kristian Dahl
SIST: 6

Åpnet sesongen forrykende, men har ikke hatt full klaff i de to fristilsprintene i verdenscupen. Sjuendeplass i Düsseldorf var godkjent, men røk i prologen i Davos – der han vant i fjor. Fallende kurve, og det har vi dessverre set før.

Ola Vigen Hattestad
SIST: 5

Klar for VM som tittelforsvarer. Ingen rå start på sesongen, men åttendeplassen i Davos viser at veien fram ikke er lang. Vant også lagsprinten i Düsseldorf sammen med Anders Gløersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Anders Gløersen
SIST: 4

Ingen rå sesong så langt, men kvartfinale i Düsseldorf ble til semifinale i Davos. Seier i lagsprint i Düsseldorf. God tid til å prikke inn VM-formen, og har mer inne enn det han har fått vist så langt.

Eirik Brandsdal
SIST: 3

Ikke full klaff i verdenscupen til nå, men på norsk jord har han vist seg fram. På pallen i den sesongåpningen på Beitostølen, og avsluttet forsesongen med seier i skandinavisk cup på Savalen. Sommerens skade tatt i betraktning, ligge Brandsdal foran skjema.

Emil Hegle Svendsen
NY

Har vært den raskeste skiskytteren i verden før jul. Det gjør ham til en høyaktuell stafettmann for Norge i ski-VM.

Tord Asle Gjerdalen
SIST: 1

Ble nummer åtte på tremila i La Clusaz. Det viser at formpila peker riktig vei. Hans anvendelighet og styrke i fellesstarter gjør at han nå er nokså nær en trygg VM-plass.

Sjur Røthe
SIST: 3
Gjør stadig vekk bra prestasjoner, men uten å kjempe helt i toppen. Er framtidens mann, og det kan tale i hans favør.

Odd-Bjørn Hjelmeset
SIST: 2

Har vunnet to renn på nasjonalt nivå, men skuffet med en 25.-plass i Davos. Det betyr at pallen er det eneste som teller i Otepää etter jul.

Ole Einar Bjørndalen
SIST: 2

Lyktes ikke helt i spesiallangrenn Gällivare, og har heller ikke vært helt rå blant sine egne. Men leverer jevnt bra og har rutinen som gjør ham aktuell for en stafettetappe.

Tarjei Bø
NY

Blant verdens aller raskeste skiskyttere før jul, og det betyr at gutten går fort på ski. Lite erfaring med spesiallangrenn på seniornivå og har nok minst to skiskyttere foran seg i køen til ski-VM.

Chris André Jespersen
SIST: 3

Startet sesongen med en imponerende fjerdeplass i Gällivare, men etterpå har det gått tungt – og VM virker fjernt i øyeblikket.

Klikk på bildet for å forstørre.

Johan Kjølstad
SIST: 3

Grei start på Beitostølen, men etterpå har det meste vært helsvart – noe sykdom må ta en vesentlig del av skylda for. Men gode forklaringer er en mager trøst. Skal man med på et norsk VM-lag i sprint, må man ha resultater å vise til.

Simen Østensen
SIST: 1

Som vanlig var det knyttet store forventninger til Østensen. Men heller ikke i år har han levert. Har ikke tatt verdenscuppoeng før jul, og det er selvfølgelig altfor dårlig. Avsluttet forsesongen med andreplass i langløpet La Sgambeda – noen som forhåpentlig bærer bud om bedre tider.

Petter Eliassen
SIST: 1

Har fått en bedrøvelig start på landslagskarrieren. Bare gått ett verdenscuprenn og tok ikke poeng da. Går heller ikke Tour de Ski. VM virker veldig fjernt – VM-medalje enda fjernere.

Kristian Tettli Rennemo
SIST: 1

I likhet med Eliassen fersk på landslaget. Og i likhet med Eliassen uten verdenscuppoeng. Meget skuffende sesongstart.

Frode Andresen
SIST: 2

Sliter med store mageproblemer, og har derfor ikke vært i nærheten av de beste så langt i vinter. Må bli frisk før han eventuelt kan bli VM-aktuell.

STATUS: Petter Northug, Øystein Pettersen og John Kristian Dahl er de eneste som har dokumentert medaljepotensial individuelt i herrelangrenn til nå i vinter – og ingen av dem står fram som klare favoritter i øyeblikket. VM-kabalen virker uoversiktlig. Det er veldig mange kandidater (19 er med i vårt VM-barometer, ytterligere 4-5 løpere kunne vært nevnt), men veldig få som er stabile på internasjonalt toppnivå. Januar blir en meget viktig måned.

Kombinert:

Klikk på bildet for å forstørre.

Mikko Kokslien
SIST: 5

Vant sitt første verdenscuprenn på Lillehammer. Har vært på pallen i tre av seks renn i verdenscupen, og blant de ti beste i alle seks. Klar medaljekandidat – og berettiget håp om en VM-tittel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Schmid
SIST: 4

Åpnet sesongen med tre topp 10-plasseringer, men har hatt en veldig fallende formkurve. Må heve seg for å være den medaljekandidaten han så ut til å kunne bli.

Håvard Klemetsen
NY

Lagverdensmesteren far 2005 ligger på en 13.-plass i verdenscupen etter seks renn, men har kun vært blant de ti beste en gang. Inne i troppen, men ser ikke ut som en medaljekandidat.

Klikk på bildet for å forstørre.

Magnus Moan
SIST: 2

Vår antatt beste kombinertløper har åpnet sesongen svakt. Sliter med selvtilliten i hoppbakken og er heller ikke like rå i sporet som han har vært tidligere. Har en tiendeplass som best i vinter. Potensialet er det derimot ingenting å si på. Kan fortsatt finne gullformen før VM.

Espen Rian
SIST: 3

Åpnet sesongen bra, men har hatt en veldig fallende kurve inn mot jula. Må heve seg igjen for å kunne gjøre seg bemerket i VM.

Ole Christian Wendel
SIST: 3

Ung løper som hadde en lovende start på sesongen, men som ikke helt har klart å følge opp. Kommer han med til VM, blir det nok først og fremst for å lære.

Klikk på bildet for å forstørre.

Petter Tande
SIST: 2

Har vært langt under pari, sliter med motivasjonen – og snakker om å bli fisker. Den tidligere Kollen-vinneren trenger et lite mirakel om det skal bli et minneverdig VM for hans del.

STATUS: Mikko Kokslien er en klar medaljekandidat – og Magnus Moan kan fortsatt bli det. På en god dag bør de norske guttene også kunne kjempe om edelt metall i begge lagkonkurransene, men andre nasjoner må finne seg i å være favoritter.

Hopp menn:

Tom Hilde
SIST: 3

Har ett besøk på pallen og er ofte blant de 15 beste i verdenscuprenn, men er for ustabil prestasjonsmessig.

Johan Remen Evensen
SIST: 4

God i Kuusamo og enda bedre på Lillehammer, men fikk det ikke til i Engelberg. For ustabil.

Anders Bardal
SIST: 3

Plasseringsmessig den mest stabile av nordmennene. Er rundt nummer 10 i stort sett alle renn. Men om plasseringene er stabile, er hoppingen ustabil. Sliter med å få til to gode hopp i konkurranse.

Rune Velta
NY

Kom tilnærmet fra intet – og sikret seg plass på hoppukelaget med to topp 10-plasseringer i verdenscupen. Pusher de etablerte gutta, og det trengs.

Anders Jacobsen
SIST: 3

Bare én plassering blant de ti beste i verdenscupen. Det er under det man kan forvente av en så talentfull hopper. For ustabil, som de andre, og for sjelden på toppnivå.

Bjørn Einar Romøren
SIST: 2

En 15.-plass som best i verdenscupen før jul, og det er ganske enkelt for dårlig av en så rutinert hopper. Må heve seg for i det hele tatt å få delta i VM på hjemmebane.

STATUS: Flere av de norske hopper så godt at de med to makshopp er gode nok for pallen, men samtlige sliter med å få til to gode hopp i konkurranse. Dermed har Norge i øyeblikket ingen klare medaljekandidater individuelt. Rune Veltas inntreden i verdenscupen gjør at det fortsatt er en viss spenning om hvilke fem hoppere som skal representere Norge i VM.

Hopp kvinner:

Klikk på bildet for å forstørre.

Line Jahr
SIST: 4

Innledet sesongen med en tredjeplass i Rovaniemi, og ble nummer fem i det siste rennet før jul. Hadde en liten downperiode imellom de to resultatene, men er et medaljehåp og Norges klart beste kvinnelige skihopper i øyeblikket.

Klikk på bildet for å forstørre.

Anette Sagen
SIST: 3

Har trøblet med å komme tilbake helt i toppen etter operasjonen i høst, men en åttendeplass på Notodden viser at hun er på gang. Fortsatt god tid til å finne medaljeformen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gyda Enger
SIST: 3

Plasseringer mellom 20 og 27 i kontinentalcupen. Det holder nok til VM-plass for norgesmesteren, men det er et veldig langt steg fram til seierspallen

Maren Lundby
SIST: 3

Poengløs i to av seks renn og en 23. plass som best. Bør heve seg for å være trygg på VM-deltakelse.

Silje Sprakehaug
NY

Meldte seg på i kampen om en VM-billett med en 18.-plass i Vikersund.

Dette betyr terningkastet:
6: VM-favoritt
5: Gullhåp i VM
4: Medaljehåp i VM
3: Inne i troppen
2: Må vise mer
1: Herfra kan det bare gå oppover

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.