*Nettavisen* Sport.

Kan bli den nye «Kannibalen»

Foto: (AP/Scanpix)

Originalen har latt seg imponere fra kommentatorplass under Giro d’Italia.

30.05.11 13:25

Parallelt med at Alberto Contador har herjet med konkurrentene under årets Giro d’Italia, har Eddy Merckx kommentert rittet for den italienske TV-kanalen Rai.

Belgieren har med sine 11 sammenlagttitler fra «de tre store», pådratt seg kallenavnet Kannibalen. Det fikk han for så vidt også fordi han hadde en umettelig appetitt på å vinne en rekke andre sykkelritt, men han gir gjerne fra seg hedersnavnet til 28-åringen fra Pinto.

- Contador kan bli Kannibalen i dette årtusenet, skriver Merckx i en spalte i den spanske avisen AS ifølge biciciclismo.com.

Imponert
65-åringen gir følgende karakteristikker etter tre uker på de samme landeveiene som Contador.

- Jeg har sett en imponerende Contador i dette Giro d’Italia. Det er klart at han kan utvikle seg til å bli Kannibalen i dette årtusenet. Han har ekstraordinære resultater. Han har allerede seks seirer i de store rittene, og han viser fram den samme besluttsomheten og vinnerviljen hver eneste dag og i hvert eneste ritt han stiller opp i, roser Merckx.

Bli venn av procycling.no på Facebook!

Contador vant sin første «Grand Tour» i 2007. Da var han 24 år gammel. Siden har han vunnet Giro d’Italia to ganger (2008, 2011), Vuelta a España (2008) og har ytterligere to triumfer i Frankrike (2009, 2010).

- En av mine favorittsyklister
Til sammenligning vant Merckx sin første, store etapperitt som 22-åring. Det var nettopp Giro d’Italia i 1968.

Contador har imidlertid trøbbel med dopingmistanke. Mange hadde nok helst sett at spanjolen ble nektet adgang til årets ritt, ettersom ankesaken mot ham i forhold til den positive dopingprøven under fjorårets Tour de France, fremdeles ikke er ferdigbehandlet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Merckx vil ikke la det overskygge Saxo Bank-rytterens prestasjoner på sykkelsetet.

- Contador er en av mine favorittsyklister. Jeg beundrer ham. Jeg er verken lege eller ekspert, så jeg kan ikke bedømme hva som har skjedd; men jeg synes ikke argumentasjonen hans virker altfor overbevisende. Nå kan han likevel konkurrere. UCI (det internasjonale sykkelforbundet) og WADA (det internasjonale antidopingbyrået) har anket frifinnelsen hans. Jeg håper det blir avklart, og dersom den endelige beslutningen i CAS (idrettens voldgiftsrett) innebærer en utestengelse, er han nødt til å ta den som alle andre. Dersom det ikke skjer, vil han være en helt vanlig rytter i feltet, mener Merckx.

Råd fra en gammel mester
Merckx syklet selv aktivt mellom 1965 og 1978. Selv om det ikke er kjent som høytiden innenfor sykkelsporten hva doping angår, var det en rekke ryttere som også i dette tidsrommet ble fristet til å benytte seg av ulovlige midler og medikamenter.

Belgieren fordømte dopingbruk gjennom hele karrieren, men har faktisk avlevert tre positive dopingprøver selv.

Du kan lese mer om det i denne Wikipedia-artikkelen!

Han gir følgende råd for å få bukt med dopingproblemene innenfor dagens sykkelsport.

- Når det gjelder doping, har det alltid forekommet. Personlig mener jeg man må investere mer penger på kontroller og laboratorier. Man er nødt til å kjempe hardt for å utrydde problemet. Vi kan ikke be rytterne om ikke å kjøre så fort, men vi har mange muligheter for å ta dem som jukser, fastholder han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.