Gå til sidens hovedinnhold

Kan bli fratatt tour-tittel ni år etter sin død

Sykkelpresident avventer fransk doping-rapport.

18. juli planlegger det franske senatet å avsløre hvilke ryttere som dopet seg under Tour de France i 1998 – året da den såkalte Festina-skandalen herjet i det franske rittet.

Hvis vinneren av den utgaven, Marco Pantani, viser seg å være en av de skyldige rytterne, er ikke Pat McQuaid fremmed for å sette en strek over italienerens kontroversielle triumf. Det bekrefter McQuaid overfor L’Equipe.

- Ja, det vil jeg vurderer da. Jeg er enig med David Lappartient (president for det franske sykkelforbundet). Vi må akseptere at perioden fra 1995 til 2005, kanskje til og med før det, er en mørk periode, sier McQuaid – president for det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Avdødde Pantani kan dermed lide samme skjebne som Lance Armstrong. Texaneren ble fratatt sine sju Tour de France-titler fra tidsrommet 1999-2005 etter at det amerikanske antidopingbyrået (USADA) avslørte hans ustrakte dopingbruk.

Pantani døde av en overdose i 2004 og vant 1998-utgaven av Tour de France foran Jan Ullrich og Bobby Jullich.

Samme dag som den franske rapporten offentliggjøres sykler årets Tour de France-felt opp ikoniske Alpe d'Huez - fjellet Pantani erobret flere ganger i løpet av sin sagnomsuste karriere.

Skal kvele dopingkulturen
UCI og Pat McQuaid har vært under sterkt press den siste tiden etter at USADAs omfattende Armstrong-rapport rettet et kritisk søkelys sportens styrende organ.

McQuaid har hele tiden tilbakevist kritikken for hvordan han har håndtert skandalen rundt Armstrong, og hevder nok en gang at han er kapabel til å rydde opp i sportens dopingproblem.

Irske McQuaid kan se tilbake på åtte år som sportens mektigste administrator og føler seg sikker på å få en ny fireårs periode etter valget i Firenze kommende september.

- Jeg vil sitte i dette embeter i fire nye år. Målsetningen min er å sette en stopper for dopingkulturen. Det skal vi klare, sier McQuaid til L’Equipe.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai

Kommentarer til denne saken