Colombianske syklister hevder seg vanligvis best oppover de bratte fjellsidene i Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a Espana. Luis Herrera, Santiago Botero og Maurcio Soler har alle hatt suksess i Tour de France og vunnet Maillot à Poig Rouges, eller polkadottrøya som vi kaller den i Norge.

30-åringen Lenoardo Duque er en annen type colombiansk rytter. Han er en av mange som har inntatt landeveien etter suksess i banesykling. I 2004 og 2005 fikk han prøve seg i det belgiske Jartazi-laget, sammen med de norske brødrene Morten og Roy Hegreberg. I 2006 fikk han kontrakt med franske Cofidis, der har han vært siden.

Tiden i Belgia har satt spor i den colombianske syklisten, hvis man i det hele tatt kan kalle han colombiansk.

- Leo er nesten belgisk, har sportsdirektør i Cofidis Alain Deloeil uttalt ifølge cyclingnews.

- Han kjenner alle hemmelighetene i brosteinsrittene på grunn av at han ble profesjonell i et flamsk lag.

Utmanøvrerte Nick Nuyens
I 2005 vant han semi-klassikeren Druivenkoers, foran en mann med store meritter på brosteinen. Det var årets Flandern rundt-triumfator Nick Nuyens som måtte seg slått av colombianeren. Antageligvis et nederlag for klassikerspesialisten Nuyens.

Nuyens kjører ikke Paris-Roubaix på søndag. Det gjør Duque, om han fullfører han blir han legendarisk.

LES OGSÅ:- Jeg så ikke mye til Thor der fremme

Colombianeren kan bli den første fra sitt hjemland til å fullføre «helvete i nord». Den forrige som forsøkte var Victor Hugo Peña. Lance Armstrongs trofaste hjelperytter i US Postal kjørte rittet i 2003, 2004 og 2005, han brøt samtlige ritt.

Duque fullførte Flandern rundt med stil forrige søndag. Han ble nittendemann. Bedre enn beste nordmann.

Inspirert av Hincapie
Duque har antageligvis mange idoler fra hjemlandet, men en New Yorker med colombianske aner er muligens det største.

- Jeg husker ett år da rytterne hadde forferdelige ansikter og jeg ble imponert av innsatsen til George Hincapie. Han er populær i Colombia fordi faren hans kommer fra Medellin, forteller han.

Den største forskjellen på Duque og Hincapie er nok de 16 centimeterne og 19 kiloene i amerikanerens favør, men Duque ser ikke sin lille figur som noe hinder.

- Jeg vet at bygningen min er uvanlig for brosteinsryttere, men det er ikke noe problem for meg. Kanskje er det til og med en fordel, jeg trenger mindre press i hjulene enn de andre. Jeg er også god til å håndtere sykkelen siden jeg drev med litt freestylekjøring i min ungdom. Jeg kunne hoppe på og av vegger, skryter han.

Duque slipper å ofre seg for en lagkaptein på søndag, Cofidis har ingen klar lederskikkelse. I tillegg til å heie på Thor Hushovd på søndag kan man prøve å gi den ensomme colombianeren litt støtte, og håpe at han kommer seg helt til velodromen i Roubaix.

LES OGSÅ:Alt om Paris-Roubaix

procycling.no vil være på plass i Roubaix. Følg med for den beste dekningen av «helvete i nord».