RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images / All Over Press

Kan disse karene danke ut Mourinho og Özil?

Londons Premier League-stjerner kan få knallhard konkurranse om oppmerksomheten.

JAGUARS - 49ERS 10-42:

WEMBLEY STADION (Nettavisen/Viasat Sport): Denne helgen var London som Oslo er under en cupfinalehelg – ganger hundre. Verdensmetropolen var fylt til randen av glade fans med favorittlag som egentlig ikke hører hjemme i byen.

Anledningen var NFL-kampen på Wembley Stadion, der nesten 84.000 tilskuere så San Francisco 49ers knuse «hjemmelag» Jacksonville Jaguars 42-10. Dette var en gigantisk happening for europeiske tilhengere av amerikansk fotball, og draktene til stort sett alle lag i ligaen var representert i Londons gater hele helgen.

- Denne uken har vært helt fantastisk. Vi merker godt den utrolige støtten vi får, og hele byen har gjort alt for oss mens vi har vært her, sa Jaguars-trener Gus Bradley rett etter kampen.

Det bifalles av 49-ers-sjef Jim Harbaugh:

- Vi hadde en utrolig støtte på tribunen. Atmosfæren var herlig og det føltes stort, sa Harbaugh.

Dette var den andre NFL-kampen på Wembley på én måned. Neste år blir det tre matcher, og Jaguars har signert en avtale som binder dem til én kamp per år de fire neste sesongene.

Utviklingen er oppsiktsvekkende, om ikke overraskende, og nå har praten begynt å gå om at det etter hvert blir et fast NFL-lag i London. Inkludert treningskamper betyr det muligens ti kamper per sesong på engelsk fotballs storstue.

Pengene rår
For NFL-sjefene, med toppleder Roger Goodell i spissen, har for lengst sett det gigantiske markedspotensialet.

- Lidenskapen fra fans, sponsorer, partnere og media har lagt grunnlaget for en spennende fremtid for NFL i Storbritannia, skrev Goodell i kampprogrammet før søndagens kamp.

NFL (National Football League) vil ikke si rett ut at de planlegger å flytte et av sine 32 lag til Europa og London. Amerikanske medier er imidlertid ikke i tvil, og når det er et fast NFL-kontor med 20 ansatte i den britiske hovedstaden er fundamentet allerede på plass.

- Det pleide å være et «hvis-scenario», nå virker det å være et «når-scenario», skrev Jason La Canfora i CBS Sports i sommer, og spår et NFL-lag i London innen fem til sju år.

Så hvilket lag skal ta turen over dammen? Det mest naturlige valget er nok nevnte Jaguars, som er tredjelaget i Florida bak Miami Dolphins og Tampa Bay Buccaneers. Laget er blant de svakeste i NFL, med to seirer på 16 kamper i fjor og åtte strake tap i år – de trenger ny optimisme.

Så er det heller ingen ulempe at Jaguars deler eier med Brede Hangelands Fulham, ved den indisk-amerikanske forretningsmannen Shahid Kahn.

- Vårt mål er at to pluss to skal bli fem. Fulham og Jaguars skal dra nytte av hverandre, sier Kahn i et intervju med papirutgaven av The Daily Telegraph lørdag.

Det samarbeidet kan bli enda tettere om Jaguars bytter ut Jacksonville med London på fast basis en gang i fremtiden.

Norske NFL-fans
Asbjørn Slettemark (38) er lidenskapelig tilhenger av NFL og favorittlaget Dallas Cowboys. Slettemark ledet Super Bowl-sendingene da NRK hadde rettighetene, og var selvsagt på plass i London denne helgen.

- Det er aldeles strålende at man arrangerer slike kamper. Disse kampene er viktig for både sporten og fansen her. Neste år kommer (Dallas) Cowboys også, det blir moro, sier Slettemark til Nettavisen.

Han er imidlertid ikke sikker på at det blir et fast NFL-lag i London i veldig nær fremtid:

- Jeg tror ikke det kommer et London-lag med det første, men på sikt tror jeg mulighetene er gode. Først må man vel få på plass et eget stadion til det aktuelle laget.

Norske Jermund Berg (22) følger NFL tett, også han fikk med seg søndagens kamp fra tribuneplass på Wembley. Berg står bak twitterkontoen @NorNFL og oppdaterer NFLs norske Facebook-side. Han har merket seg en økt interesse for amerikansk fotball i Norge.

- Det er ingen tvil om at interessen har økt de siste årene. Jeg vil tro Viasat Sport (som har TV-rettighetene, journ. anm.) og NFLs strømmetjeneste Gamepass merker akkurat det. Bare under forrige Super Bowl doblet kontoen @NorNFL antall følgere på Twitter, sier Berg til Nettavisen.

- Tror du på antakelsene om at vi kan få et NFL-lag i London snart?

- NFL selv har jo for lengst skjønt at det er et stort marked i Europa. Så lenge det er et marked, så står ikke logistikken i veien for at det skal være et fast lag i London. Hvis det er penger i det, så får NFL det til. Jeg er sikker på at det kommer til å være et London-lag innen ti år, slår Berg fast.

For interessen er enorm. Ikke bare blir Wembley utsolgt, man fylte et Fan Rally på Trafalgar Square med titusener lørdag. Enda flere møtte opp til et Tailgate-arrangement i timene før selve kampen på Wembley. Det er bare Dallas Cowboys i NFL som kan toppe tilskuertallene vi har fått på Englands nasjonalarena – pengene renner inn og klingende mynt i kassa er NFLs favorittlyd.

God stemning
Samtidig trives spillerne med litt mer pågående fans, som lager et litt annet liv på tribunen enn det de er vant med fra USA.

- Atmosfæren var fantastisk, vi har hatt det bra her. Jeg har i hvert fall ikke spilt foran flere tilskuere, og det var kult å se såpass mange Jaguars-tilhengere, sa Jacksonville-stjerne og wide receiver Cecil Shorts III etter søndagens kamp.

Quarterback Chad Henne trår støttende til:

- Ja, stemningen var utrolig. Det er en veldig fin stadion å spille på, dette var en veldig bra erfaring for oss.

Med åtte tap av åtte mulige denne sesongen, og bare to triumfer på de siste 24, er det krystallklart at Jacsonville Jaguars trenger en ny start. Spørsmålet er om det er fremtidige draftvalg som skal gi laget akkurat det, eller om en flyttesjau og et navnebytte snur tapsrekken.

London Jaguars kan nemlig bli en realitet før vi vet ordet av det, og USAs største TV-idrett kan med det bli enda større her i Europa.

Artikkelforfatter Mikael Harstad Groven er prosjektleder for amerikansk sport hos Viasat Sport Norge. Viasat Sport har TV-rettighetene til amerikansk fotball (NFL), ishockey (NHL) og basket (NBA). Kampene sendes fordelt på Viasat 4 HD, Viasat Sport HD, Viasat Hockey HD og strømmetjenesten Viaplay.

For mer informasjon, sjekk ut Viasat All American på Facebook.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere