Gå til sidens hovedinnhold

- Kan få jenteæra à la Kjus og Aamodt

Fredag tok de norske alpinjentene to gull i junior-VM. Nå tror treneren på gjevere seiere.

- Dette er stort for oss alle. Jeg kan ikke huske at vi noen gang har hatt større talenter på jentesiden i alpint, sier landslagstrener i alpint for kvinner Svein Erik Owesen til Nettavisen.

Fredag så han de norske alpintalentene kjøre inn til to gull i junior-VM i franske Mont Blanc.

Løseth vant
Mona Løseth ledet storslalåmrennet etter første omgang og forsvarte ledelsen i den andre.

Samtidig var storslalåmrennet en del av trippelkombinasjonen som kjøres i juniorklassen. Den består for øvrig av slalåm og utfor.

- Det var enten Mona eller Lotte Smiseth Sejersted som vant kombinasjonen. De offisielle resultatene er ikke kommet ennå, men dette er uansett en gullmedalje god som noen, sier Owesen.

Det er nå klart at Mona Løseth også vant superkombinasjonen og dermed ble dobbel verdensmester.

Tidligere medaljer
Også Sejersted imponerte i storslalåmen.

Hun lå på fjerdeplass etter første omgang, men falt ned til en sjetteplass til slutt. Likevel var blant annet bronsen fra utfor med på å gi henne nok en sølvmedalje i kombinasjonen.

Også 18 år gamle Mona Løseth hadde medalje fra før i mesterskapet. Hun kjørte inn til sølv i slalåm mandag.

- Både Mona og Lotte har hatt gode sesonger og er ranket bra i sine årganger, så vi er ikke veldig overrasket over disse resultatene, sier landslagstrener Svein Erik Owesen.

- Æra som Kjus og Aamodt
Desto hyggeligere er det at jentene innfrir, og nå tror Owesen at fremtiden blir lys.

- Hvis de holder seg skadefrie og jobber bra, så er det slettes ikke utenkelige at de senere kan stige til topps på pallen også i seniorrenn. Vi jobber for en æra lik guttene hadde med Kjus og Aamodt, sier Owesen.

Han nekter likevel å ta av.

- Det er et stykke igjen til de er der, og det er en stor jobb som skal gjøres først, understreker Owesen.

Håper på sponsor
Han har spesielt ett sterkt ønske for den videre satsingen.

- Det vi trenger er en jentesponsor som er dedikert til jentelaget. Det har vi hatt tidligere, og det er viktig at jentene får sin egen identitet og ressursene som trengs fremover. Nå må vi ha kontinuitet, tid og midler for at disse jentene skal ta steget opp i verdenstoppen, mener Owesen.

Og det er slettes ikke bare Mona Løseth og Lotte Smiseth Sejersted som kan komme dit.

Mange talenter
Løseths eldre søsken Nina og Lene har vært med i verdenscupen noen år, men ikke klart å få det siste gjennombruddet. Det kan fortsatt komme.

- Vi har ikke sett det beste av dem ennå heller, og de er fortsatt unge. Lene ligger for eksempel på andreplass i europacupen, sier Owesen.

I tillegg har Norge flere ungjenter på gang. Ragnhild Mowinckel kjørte inn til niendeplass i fredagens storslalåmrenn, og er også tatt ut blant de 20 unge utøverne som satses ekstra på gjennom Skiforbundets «Morgendagens helter». I den gruppen finner vi også Stina Raustein. I tillegg til alle disse hadde Norge ytterligere to jenter blant de 20 beste etter førsteomgang i storslalåmrennet, det sørget Kristine Haugen og Thea Grosvold for.

Løseth til OL
OL i Vancouver kommer litt for tidlig for det fremadstormende jentelaget, men én person er likevel tatt ut på kvinnesiden - fredagens vinner Mona Løseth.

Hun har en 12. plass som beste resultat i verdenscupen. Den prestasjonen kom nettopp i storslalåm i Maribor i januar.

- Tror du Mona Løseth kan gjenta medaljebedriften også i OL?

- Det er vel å ta litt for hardt i å si at hun er medaljekandidat. Hun er nok i OL i første omgang for å lære, men når hun først står på startstreken kan alt skje, mener Owesen.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Kommentarer til denne saken