RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan feire på åtte språk

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Var det verdens mest språkkyndige fotballproff som sørget for VMs første sensasjon?

SPANIA-SVEITS 0-1:

Sju minutter over fem norsk tid onsdag ettermiddag forandret livet hans seg for alltid. Da satte nemlig 23 år gamle Gelson Fernandes inn målet som sørget for en av de største bombene i den moderne fotballhistorien. Sveits holdt nemlig ut til seier mot de regjerende europamesterne fra Spania - kanskje den største favoritten av alle i fotball-VM.

Les saken:Det skulle ikke være mulig

- Han er som en liten Patrick Vieira, er en karakteristikk som er blitt brukt om han.

- Kanskje verdens mest språkkyndige fotballproff, kunne vært en annen.

- Lærer kinesisk på moro
Fernandes snakker nemlig en rekke språk flytende - og vil ikke gi seg med det.

- Jeg ble født på Kap Verde-øyene. Der snakket folk portugisisk, og det tok ikke lang tid før moren min lærte meg kreolsk også. Så flyttet vi til Sveits. Der gikk jeg på en skole hvor vi lærte fransk, sveitsisk tysk og italiensk. Så dro jeg til Manchester City. Der lærte jeg meg engelsk, sa han i et intervju med fifa.com rett før VM.

- Nå lærer jeg meg også spansk og kinesisk, men det er bare for gøy, da.

Ble plukket opp av Eriksson
Karrieren startet i sveitsiske Sion, og han debuterte i 2004. To år etter fikk han med seg et cupgull der, samtidig som han imponerte for U21-landslaget. Det var da Manchester City fikk øynene opp for ham.

- Han er den beste unge spilleren i Sveits, sa City-manager Sven-Göran Eriksson da han hentet ham for seks millioner pund sommeren 2007.

Det var den gangen tidenes nest største overgangssum for en sveitser.

Til Frankrike
Han fikk mye spillertid under Eriksson, men da Mark Hughes overtok sørget skader, stadig større konkurranse og Hughes´ prioriteringer for at han havnet stadig oftere på benken. Dermed brukte han ikke lang tid på å akseptere tilbudet fra St. Etienne i fjor sommer.

Der har han spilt fast etterpå.

Før kampen mot Spania hadde han stor tro på sitt eget lag i VM.

- Vi må være ambisiøse. Vi kvalifiserte oss tross alt for dette mesterskapet, mens en god del gode europeiske lag ser turneringen hjemmefra. Derfor føler jeg meg sikker på at vi kan gå langt.

Og nå, etter seieren mot Spania, er nok ikke ambisjonene noe mindre.

Sveitsernes neste VM-kamp går for øvrig mot Chile. Vinner de den vil de så godt som ha sikret avansement til 8. delsfinalen allerede da.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere