RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Kan føre til døden»

Rio 2008: Ikke vær en spradebass, og ikke gjør motstand hvis du blir ranet. Det kan ende med døden.

Se Start- Vasco da Gama direkte på TV 2 Sumo fredag klokken 21.45.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): Dette er noen av tipsene som skal forhindre at norske fotballspillere havner i trøbbel i Rio. For ikke alt er like vakkert i den søramerikanske millionbyen. Kriminaliteten er skyhøy og utlendinger er lette ofre. Nylig ble det kjent at norske sandvolleyballspillere vil flytte sin base fra byen. Vold og kriminalitet er hovedårsaken til det.

Sikkerhet er derfor ikke en ting man kan ta lett på, og det har heller ikke arrangørene av Peregrino Cup gjort. Det er utarbeidet egne retningslinjer for spillere og andre som er i Rio i forbindelse med cupen, og disse er blitt diskutert med klubbene, forteller Morten Jørgensen i Sportsconnection.

Spillerne har fått utdelt et skriv fra det norske generalkonsulatet i Rio og en redigert versjon av informasjonen som StatoilHydros ansatte får når de kommer til Rio.

- De er også blitt bedt om å holde seg på opplyste steder, gå i grupper og ikke flotte seg med klokker og smykker når de går ut, forteller Jørgensen.

Føler seg trygge
Spillerne bor på et hotell i Leme ved den berømte Copacabana-stranden.

- Spillerhotellet ble valgt fordi det har spesialisert seg på å ta imot store grupper idrettsutøvere, og har egne prosedyrer dersom noe skulle skje, sier Jørgensen til Nettavisen.

Arrangørene har også gjennomgått sitt eget sikkerhetsopplegg med hotellet, og ingen av spillerne som Nettavisen møtte torsdag kveld, har vært utsatt for noe ubehagelig under oppholdet.

- Det har vært kjempefint og det har ikke vært noen problemer: Vi har med oss sikkerhetsvakter på trening og på bussen, så sånn sett får vi veldig bra oppfølging, sier Avni Pepa og Aram Khalili i Start til Nettavisen.

- Det er jo bare å oppføre seg normalt og ikke flashe for mye juveler og klokker og sånn, så går det greit, sier Bernt Hulsker.

Også Vikings Martin Fillo har et godt inntrykk av byen etter å ha vært her en uke.

- Byen er vakker, og jeg føler meg bra ute i gatene. Jeg føler meg trygg, sier han til Nettavisen.

- Vi blir fulgt opp så godt som jeg tror det er mulig. De fleste har stortrivdes, sier Start-trener Arne Sandstø.

Politi på bussen
Åtte av turneringens ni kamper spilles på Edson Passos stadion i Nova Iguacu, en nabokommune til Rio de Janeiro. For å komme seg dit, må spillerne fraktes gjennom lutfattige nabolag. Selve arenaen bærer også preg av at den ikke ligger i byens beste strøk.

Skuddvekslinger er ikke i uvanlig i Nova Iguacu. I 2005 ble flere titalls personer massakrert i en blodig konfrontasjon mellom narkogjenger og politiet, og de sjokkerende bildene gikk verden rundt. Senest onsdag i forrige uke ble to menn drept i en skuddveksling med politiet i dette området.

Også dette har arrangørene tatt konsekvensen av.

- Spillere og sponsorer fraktes til og fra treninger og kamper i egne busser, og alle bussene har lokal guide og sivilkledd politi. På Edson Passos blir alle gjester kjørt inn hovedporten og alle biler og busser parkerer inne på stadion-området, opplyser Morten Jørgensen.

Edson Passos er hjemmebanen til América, laget som Starts egen brasse har spilt for.

- Første gang vi kjørte ut dit, var det noen som var litt smånervøse, men Bruno sa at det var rimelig trygt, selv om det var litt lugubert, sier Bernt Hulsker.

- Først og fremst er det lærerrikt og inntrykksfullt å reise rundt og kikke litt. Jeg tror mange har godt av å se hvilke kår enkelte lever under, slik at man setter litt mer pris på det man har selv, sier Start-trener Arne Sandstø.

Kontrasten fra Edson Passos til flunkende nye João Havelange stadion er stor. Det var her Viking ble banket av Botafogo onsdag kveld. Stadion ble bygget til de panamerikanske lekene i fjor. Den er moderne med topp fasiliteter av alle slag. Masse militærpoliti voktet spillere og tilskuere, og under kampen teller vi nærmere 20 politimenn rundt banen.

Er advart
Men arrangørene kan ikke passe på spillere og sponsorer hele tiden. Derfor har de også fått omfattende informasjon om hvordan de skal oppføre seg når de er ute på egenhånd.

- Vi hadde et møte om hvordan vi skulle oppføre oss, og fikk beskjed om å ikke gå ut med mye penger eller vise at du er turist som har mye penger, sier Vikings Vidar Nisja til Nettavisen.

Spillerne frarådes mot å gå ut av hotellet alene, og ikke under noen omstendighet bruke lokale bybusser. De advares også mot å snakke med fremmede på gaten.

Dersom de er så uheldige å bli ranet, må de på ingen måte gjøre motstand og heller ikke søke øyekontakt med raneren. Motstand kan føre til skade eller døden, advarer arrangørene.

- Når du er ute og går – gå som om du har et mål – som om du skal til et bestemmelsessted. Å se ut som et offer, er første skritt på veien til å bli et offer, heter det i retningslinjene fra arrangørene.

Å falle for en brasiliansk skjønnhet, kan også ende skjebnesvangert.

- Ikke ta med fremmede du akkurat har møtt til hotellrommet ditt – selv om du tror du er forelsket. Dette er den letteste måten å bli offer for voldelig kriminalitet og tyveri, lyder et annet tips.

Spillerne syns likevel ikke at arrangørene har overdrevet sine advarsler.

- Nei, det er bedre å få for mye informasjon enn for lite, sånn at du er ekstra forsiktig, sier Vidar Nisja.

- Man har jo et bilde av byen som gjør at man tar sine forholdsregler, sier Bernt Hulsker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere