Kan gi amnesti til sykkeldopere

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Australia vil ha svar etter at toppsjef ble avslørt.

15.10.12 10:43

Sykkelsporten «Down Under» har fått seg et par-tre kilevinker denne uka.

Den største var at Matt White ble tatt med buksene nede som en følge av det amerikanske antidopingbyråets avsløringer rundt Lance Armstrong og hans US Postal-mannskap.

«Jeg brukte mye tid på trening sammen med US Postal-lagkameratene mine «Rider 9» (Matt White, vår anm.) og Michael Barry og delte, og diskuterte bruken av, veksthormoner, testosteron og EPO i løpet av treningene», fortalte Floyd Landis i sitt vitnemål.

Ettersom Whites identitet raskt ble avslørt, hadde ikke den nåværende Orica-GreenEDGE-direktøren noe særlig annet valg enn å trekke seg fra stillingen.

Tvil rundt Davis og Rogers
Det er imidlertid ikke bare White som har fått noen skraper i lakken i forbindelse med rapporten.

Sprinteren Allan Davis og klatrer - og tidligere tempoverdensmester - Michael Rogers har også blitt implisert i saken.

Navnet til Davis dukket opp i blir koblet til doplegen Eufemiano Fuentes tilbake i 2006.

På håndskrevne notater i som stammer fra Operación Puerto-saken knytter også Davis opp mot bruk av både EPO, veksthormoner og IGF-1 (insulin).

Vurderer amnesti for dopere
Rogers deltok ifølge Levi Leipheimers vitneutsagn på treningsleirer med doplegen Michele Ferrari i 2005.

Han har siden uttalt at han kun mottok «treningsveiledning» fra italieneren med det skakkjørte dopingryktet.

I Australia vurderer sykkelforbundet nå om de skal innfri amnesti til de som kan hjelpe nasjonen å komme til bunns i dopingproblemene på 90- og i starten av 2000-tallet.

- Det vil være i så fall være med forutsetning om at hver utøver vi tildeler amnesti må legge kortene på bordet og avsløre alt i forhold til eget og andres misbruk, forteller sykkelpresident Klaus Mueller til news.com.au.

Delikat sak for forbundet
Det australske forbundet skal også vurdere å starte egne etterforskninger av informasjonen som har kommet fram i saken.

- Vi ser gjerne at det australske antidopingbyrået gjennomgår bevisene fra den amerikanske etterforskningen, og deretter bestemmer hvem som trenger å etterforskes ytterligere, sier Mueller til Brisbane Times.

Saken som omhandler Matt White er ekstra delikat for forbundet, ettersom han var ansatt som koordinator for Australias mannlige utøvere på landeveien, i tillegg til å være sportsdirektør i GreenEDGE.

Henviste rytter til del Moral
Han har nå fratrådt begge stillinger midlertidig, og det er foreløpig uavklart om han kommer til å returnere til australsk sykkelsport.

Forbundet har naturlig nok fått spørsmål om de burde ha sjekket bakgrunnen hans grundigere før ansettelsen. Varsellampene blinket kraftig da han ble avskjediget i Garmin-laget i januar, 2011.

Bakgrunnen var at White henviste Trent Lowe til Luis Garcia del Moral (en av legene som er utestengt på livstid som en følge av Armstrong-etterforskningen, vår anm.) og dermed brøt Garmins interne retningslinjer.

- Jeg vil tro at vi, som de fleste andre innenfor sporten, på dette tidspunktet. Vi forsto ikke rekkevidden - og da spesielt i US Postal - av det systematiske jukset som har foregått.

White innrømmet i forbindelse med at han trakk seg fra vervene at opplysningene som kom fram i US Postal-etterforskningen stemte:

- Jeg må bare beklage at jeg var del av at lag der dopingbruk formet deler av lagstrategien. Jeg var også en del av dette, innrømmet han.

Rapport rammer også Norge
Her hjemme har Steffen Kjærgaard også blitt tvunget til å innrømme at han har møtt dopinglegen Michele Ferrari ved et par anledninger. Det har foreløpig ikke fått noen konsekvenser for vestfoldingen som for tiden er sykmeldt fra sin stilling som sportssjef i Norges Cykleforbund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Petter Tenstad

Til VG Nett innrømmer han også at han mottok sprøyter med ukjent innhold som hjelperytter på mannskapet til Armstrong.

Overfor Aftenposten har sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen uttalt at han ikke forventer flere avsløringer rundt landslagssjefen som syklet for US Postal i fire sesonger.

- Ja, jeg skjønner at det norske folk synes dette er rart. I ettertid er det jo lett å si at man skulle forstått. Men jeg har tidligere hatt samtaler med ham der jeg har bedt ham fortelle meg om det skulle være noe slik at jeg var forberedt. Jeg var for så vidt ikke forberedt på dette med de sprøytene, men på en annen side var det ikke uvanlig på den tiden at man fikk injisert vitaminer, mineraler og jern, uttalte sykkelpresidenten til avisen.

Samtidig uttalte han frykt for at Armstrong-saken skal sette en stopper for et eventuelt sykkel-VM i Norge i 2017. Les hele saken her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.