Gå til sidens hovedinnhold

- Kan ha vært korrupsjon i UCI

WADA-direktør ser ikke bort ifra at det kan være sannhet i beskyldningene fra Landis.

At Floyd Landis har lite troverdighet etter å ha dopet seg til Tour de France-seier og så løyet om det i lang tid etterpå, er det ingen tvil om.

Men det er ikke ensbetydende med at det ikke kan finnes sannhet i noe av det han sier. Det mener i hvert fall WADA-direktør David Howman.

Landis har tidligere uttalt at det var en kjensgjerning i feltet at enkelte ryttere ble beskyttet av UCI, og at Lance Armstrong sammen med sin sportsdirektør Johan Bruyneel møtte representanter fra et sveitsisk anti-doping-laboratorium og UCI for å dekke over en positiv test den amerikanske sykkellegenden visstnok skal ha avlagt i 2001.

Les også:- Lance testet positivt i 2001

Ser smutthull i det gamle systemet
Påstandene fra Landis har blitt avvist fra Armstrong, Bruyneel og tidligere UCI-president Hein Vergruggen. Howman er derimot ikke like sikker på at amerikaneren farer med løgn. Han hevder det er mulig at det finnes sannhet i utsagnene, slik som sporten var organisert den gangen.

- Ja, det er mulig. Vi må huske at dette var før WADA-koden kom, så det var ikke samme overvåkning som det er nå.

- Det er mye som er mulig som kanskje heller ikke har skjedd, men om du ser tilbake på hele prosessen nå, så kan jeg finne måter og metoder for å «vinne» over systemet. Det betyr at de som prøvde kunne slå systemet, forteller han til cyclingnews.

Han mener at systemet var avhengig av at personer som satt i toppstillingene tok det moralske ansvaret som jobben krevde. Derfor ser han ikke bort fra at noen kunne bli presset til å gjøre dårlige valg.

- Jeg har ingenting i mot sjefen i det sveitsiske laboratoriumet (som Landis har anklaget for å informere Armstrong om hvordan man oppdager EPO i dopingprøver, red. anm.) og jeg tror ikke at han er noen ond person, men presset han ble satt under i 2001 kan ha vært mye annerledes enn det ville vært nå, siden han nå er beskyttet av oss i WADA.

- I 2001 kan han ha vært mer isolert, så alt er mulig. Vi får se hva etterforskningen kommer frem til, sier Howman, som legger til at det er for tidlig å konkludere med at det har vært korrupsjon i UCI, før det er bevist.

Armstrong i etterforskernes søkelys
Etterforskningen Howman refererer til er den som amerikanske myndigheter har startet rundt spørsmålet om US Postal-laget (hvor Armstrong kjørte store deler av sin karriere) drev med økonomisk kriminalitet, ved å dope seg for å få flere sponsormillioner fra det amerikanske postvesenet.

Saken har dratt ut i tid, noe Howman mener at viser hvor alvorlig det hele er.

- Alle hadde ønsket at dette hadde blitt avsluttet for flere måneder siden, men her snakker vi ikke bare om doping, men også svindel. Doping er en del av svindelen, men her snakker vi om millioner av kroner.

Så får vi se om etterforskningen ender med å kaste et nytt lys over sykkelkongen Armstrong, eller om han rir av denne stormen også.

Kommentarer til denne saken