Gå til sidens hovedinnhold

- Kan han hete Petter Solberg, mamma?

Jeg trodde Ole Gunnar Solskjær var Norges mest populære idrettsmann. Nå er jeg ikke like sikker lenger.

- Kan han hete Petter Solberg, mamma?

Spørsmålet falt i en bygd midt i Norge. Det kom fra to små unger. To små brødre skulle nemlig få en lillebror, og mamma hadde bestemt at navnet - det skulle de to ungene få bestemme.

Ungene ble raskt enige - Petter Solberg.

Nå endte ikke gutten opp som Petter Solberg. Bare Petter. Men de to eldre brødrene var fornøyde. Og for dem heter ikke lillebroren Petter, men Petter Solberg.

Sportssjef Thomas Enger har som en avslutning på idrettsåret 2004 bedt journalistene i sportsredaksjonen fortelle om sitt sterkeste minne.

- Petter Solberg gråter, mamma!

- Petter Solberg er her, mamma!

Sier guttene.

Det norske rallyesset er årets høydepunkt for undertegnede. Selv om han ikke ble verdensmester i år. Fordi han fremstår med en entusiasme uten sidestykke. Han er så ærlig som han kan være. Han er familiefar, men gir av seg selv til de aller fleste. Samtidig som han er best. Og han er seg selv - selv når han er helt på topp, og mest ettertraktet. Men også når alt ikke går helt som han ønsker.

Det gjør ham unik i norsk sammenheng,

Han er en verdensstjerne som snakker med fansen. Og det uten at man får følelsen av at han setter seg selv høyere enn deg. Eller at han bare gjør det fordi han må. Han gir av seg selv. Uten bare å lire av seg et par tomme fraser om at han skal gi alt. Eller at det er neste kamp som er den viktigste, som er det alt altfor mange middelmådige fotballspillere klarer å si.

Og det er ikke bare de to brødrene fra en bygd midt i Norge som har falt pladask for rallykongen. På barneskoler på Østlandet har det blitt avholdt teater hvor Solbergs kamp mot Sebastian Loeb om VM-gullet er gjenfortalt. Da Solbergs biografi kom i butikkene, knuste den biografiene til Åge Hareide og Henning Berg. Selv om de to sistnevnte fikk atskillig mer mediaomtale.

Så fortjent. Så fortjent.

Lykke til i VM i 2005, Petter!

Dag Langerød

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021