RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: REUTERS/SCANPIX

Kan han slå Nadal og Federer?

Sist oppdatert:
Andy Murray jakter sin første Grand Slam-tittel.

Det er duket for hardtslående dueller mellom superstjernene i internasjonal tennis når årets første Grand Slam-turnering – Australian Open – starter mandag.

I 2008 var det Novak Djokovic som gikk triumferende ut av turneringen, etter at serberen nedkjempet franske Jo-Wilfried Tsonga 4-6, 6-4, 6-3, 7-6. Hvem som viser seg som den sterkeste mannen denne gang vites ikke.

Nettavisen har sett nærmere på de fire som er bookmakernes favoritter på herresiden.

- Spiller med selvtillit
Fjerdeseedete Andy Murray (21) har ikke vunnet en eneste Grand slam-tittel så langt i sin karriere. Det forhindrer ikke at skotten er i ferd med å seile opp som den store forhåndsfavoritten i Australia. Mye av grunnen er en fenomenal start på 2009.

Murray har nemlig tatt skalpen til verdensener Rafael Nadal, verdenstoer Roger Federer – to ganger – James Blake og Andy Roddick så langt i år, og storspillet har gitt ham seier i oppvisningsturneringen i Abu Dahbi og i Qatar Open.

- Han spiller god tennis og han spiller med selvtillit, sier Nadal om Murray.

- Når du vinner i Cincinnati og Madrid, når du vinner i Doha etter å ha slått ut Roger Federer og så Andy Roddick i finalen, da er du klar til å vinne en Grand Slam. Hvis du slår de beste i andre turneringer, da er du klar.

- Grand Slam noe helt annet
Like overbevist om at Murray er mannen å slå, er ikke 27 år gamle Federer.

- Jeg er overrasket over at bookmakerne har ham som favoritt. Han har aldri vunnet en Grand Slam-tittel. Det å vinne en Grand Slam er noe helt annet enn en vanlig turnering, har Federer uttalt tidligere.

Sveitseren, som inntil i fjor sommer tronet øverst på verdensrankingen, har store planer om feie all motstand - inkludert Murray - til side i Australia.

Men da må han i så fall komme seg over Murray-komplekset sitt. De to har nemlig møttes sju ganger totalt – fem av de kampene har endt med seier til skotten. Dersom de to skal gjøre opp status en åttende gang, sørger seedingen for at det i så fall blir i finalen. Federer har uansett vist oppadgående form den siste tiden. Lørdag slo han landsmannen Stanislas Wawrinka i finalen i Kooyoung Classic i generalprøven før Australian Open.

Det er for øvrig verdt å merke seg at Federer har muligheten til å kopiere mannen som er regnet som en av de største spillerne i tennishistorien, Pete Sampras fra USA. Sampras tok 14 Grand Slam-titler i løpet av sin karriere. Federer står bokført med 13.

Middels start
Det er ikke mulig å komme utenom verdensener Nadal når man snakker om favoritter. Den spanske 22-åringen, som har latt seg imponere av Murray, har vunnet fem Grand Slam-titler i karrieren sin.

Ingen av de triumfene har kommet i Australia. Han har fått en middels åpning på 2009. I Abu Dhabi tapte han mot Murray i finalen, mens han ble sendt ut allerede i kvartfinalen i Qatar Open, etter å ha blitt senket av Gaël Monfils.

Men Nadal hevder han ikke føler et ekstra press, selv om han er ranket som nummer én.

- Det å være nummer én endrer ingenting for meg. Jeg føler ikke noe mer press, jeg føler meg snarere roligere, sier han.

Tittelforsvareren
Sistemann i favorittfirkløveret er Novak Djokovic. Den 21-årige serberen vant, som nevnt, fjorårets Australian Open – det er per dags dato hans eneste Grand Slam-seier. Han har imidlertid ikke overbevist så langt i år, og måtte takke for seg allerede i første runde av Brisbane International. I Medibank International kom han seg til semifinale, men der ble til gjengjeld Jarkko Nieminen for sterk for ham.

Djokovic skylder imidlertid på lite kamptrening og bytte av racquet, og bedyrer at han vil være beredt når det braker løs i Australia.

Favoritter til tross, det er mange outsidere som kan gjøre all spådommer og bookmakernes tips om disse fire til skamme. Blant de 128 som skal kjempe om heder og ære finnes nemlig rubbel og bit av verdenseliten.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere