Ola Vigen Hattestad (27) har vært verdens desidert beste skisprinter de to siste sesongene, med to sammenlagtseirer i sprintcupen og to VM-gull i Liberec.

Lørdag innledes OL-sesongen med klassisk verdenscupsprint i Kuusamo, og suksessen til tross har ikke østfoldingen noen problemer med å motivere seg.

Hattestad og resten av det norske laget drives nemlig av hevnlyst etter braknederlagene mot svenskene i Torino-OL i 2006.

- Jeg var debutant den gangen og niendeplass var helt greit for min del, men jeg husker det var en veldig negativ stemning i troppen. Som nasjon gjorde vi det veldig dårlig.

- Spill mot åpent mål
- Vi kan ikke la svenskene leke med oss igjen. I 2006 hadde de jo spill mot åpent mål, sier Hattestad til Nettavisen.

Trener Ulf Morten Aune bruker revansjelysten for alt den er verdt – noe Sprintguttas underholdnings under sesongåpningen på Beitostølen for to uker siden også bar preg av (se videovindu nederst i saken):

- Det er nok å se på bilder fra den gangen. Det er en stor motivasjonsfaktor, sier Aune – som selvfølgelig ser på lekene i Torino som en av de største nedturene som norsk sprinttrener.

Brukte vår og sommer
Björn Lind vant den individuelle sprinten, mens Lind og makker Thobias Fredriksson snøt Tor Arne Hetland og Jens Arne Svartedal for gullet i lagsprinten – hvorpå en ydmyket Hetland stappet sølvet i lomma før møtet med norsk presse.

- Det er klart, det som skjedde den sesongen der ... Vi fant vel til slutt ut hvordan vi skulle gå, men mentalt var vi på defensiven. Vi brukte både våren og sommeren for å finne ut hvordan vi måtte begynne å oppføre oss for å komme opp på svenskenes nivå.

De norske hevet seg minst ett hakk, i takt med at de svenske stjernene begynt å hvile på sine laurbær, så de påfølgende årene har den norske dominansen vært tilnærmet totalt i sprint, spesielt i klassisk, som også er stilarten i den individuelle sprinten i Vancouver.

Knalltøff kamp
Men Aune har ikke tenkt å bruke seiersrekken som hvilepute.

- Vi vet nå at svenskene har et veldig godt lag på gang, det beste siden Torino. Russerne har en hel skokk som kommer, og det er flere nasjoner som satser systematisk på sprint fram mot OL, påpeker Aune.

Respekt for konkurrentene til tross – der er ingen tvil om at Norge er den nasjonen i verden med desidert flest potensielle medaljekandidater i sprinten i Vancouver. Trolig kunne minst ti nordmenn ha vært i medaljekampen på en god dag.

Synd, da, at bare fire får delta.

Kvalifiseringen starter i Kuusamo lørdag.

HTML EMBED

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!