RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: ØRN E. BORGEN/SCANPIX)

Kan lide Northugs skjebne

Sist oppdatert:
I fjor ble to norgesmestere vraket til OL. Det samme kan skje før årets VM.

Ingen glemmer oppstyret da Petter Northug ble vraket fra OL-troppen samme dag som han ble norgesmester i dobbeljaktstart på Heistadmoen for et år siden.

Heller ikke sprintnorgesmester Børre Næss fikk OL-billett. Sprintlaget til Torino var tatt ut allerede før NM.

Denne sesongen får ingen norske langrennsløpere definitivt klarsignal før etter NM i Meråker denne uka. Faktisk vil landslagsledelsen ha med seg verdenscupen i Otepää den påfølgende helga før de deler ut VM-billettene.

- Ingen automatikk
Herrelandslagstrener Morten Aa Djupvik gjør det imidlertid klart at NM-gull heller ikke i år nødvendigvis gir VM-tur til Sapporo.

- Det er ingen automatikk i det. Vi kan fort komme i en situasjon igjen der en NM-vinner ikke blir tatt ut, sier Djupvik til Nettavisen.

Han understreker samtidig at NM er viktig.

- NM skal alltid være viktig i forhold til uttak. Det er derfor alle de beste stiller opp. Men samtidig vil NM aldri bli noe amerikansk uttagning, poengterer Djupvik.

Forberedt på overraskelser
En av årsakene til at landslagsledelsen forbeholder seg retten til å vise skjønn overfor norgesmestere, er tilfeldighetenes spill.

- Det kan jo komme en skikkelig overraskelse av en løper som ikke har vært i nærheten av verdenscupnivå før. Det kan skyldes forholdene, eller at vedkommende har truffet godt med en formtopp. Derfor legger vi mer enn ett renn til grunn.

Djupvik er også opptatt at mange av de beste trolig ikke vil være i sin beste form under NM.

- Nå vet vi ikke så mye om hvordan Tour de Ski gir seg utslag, men det er naturlig å anta at løperne som var der ikke vil være i toppform under NM, poengterer han.

Møter forståelse
Manageren for det private suksesslaget Team Manpower, Anders Lindestad, synes Djupviks uttalelser er helt greie.

- Jeg forstår at det ikke er likhetstegn mellom NM-gull og VM-deltakelse. Men jeg forutsetter at det blir lagt stor vekt på det som presteres i NM, sier Lindestad, som håper at minst to Manpower-løpere blir med til Sapporo. Nærmest er Simen Østensen og Øystein Pettersen, men også Roger Aa Djupvik og Martin Johnsrud Sundby har vist lovende takter i verdenscupen.

Roger er for øvrig landslagstrener Mortens lillebror – og har ikke gitt opp VM-håpet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere