Han har ikke engang fylt 30 år. Likevel er lillebroren til Anders og Jørgen Aukland allerede en merittert trener.

I 2004 startet han Team Manpower, som siden har fått fram løpere som Tord Asle Gjerdalen, Simen Østensen, Øystein Pettersen, Anders Gløersen og Martin Johnsrud Sundby. De to siste sesongene har han jobbet i Norges Skiforbund som juniorlandslagstrener, med treneransvar for løpere som Therese Johaug og Marthe Kristoffersen.

Vil jobbe med seniorer
I fjor rasket de norske løperne med seg tre gull, tre sølv og tre bronse fra junior-VM i Tarvisio. Målet i årets junior-VM, som starter lørdag, er medalje på samtlige distanser for begge kjønn.

Uansett resultat kan Fredrik Aukland være tapt for Norges Skiforbund når kontrakten går ut til våren. Han stiller nemlig krav for å fortsette.

- Jeg har jobbet med rekrutter og juniorer i en god del år. Nå føler jeg tiden er moden for å jobbe med seniorløpere, sier Aukland, som denne sesongen også fungerer som trener for sine to storebrødre i Team Xtra personell.

Ingen ledige jobber
Ønsket om å trene seniorer har 29-åringen formidlet til sportssjef Åge Skinstad. Sportssjefens problem er at det i utgangspunktet ikke finnes ledige stillinger.

Ulf Morten Aune, Morten Aa Djupvik og Egil Kristiansen, som alle er sjefer for hvert sitt elitelandslag, har akkurat blitt enige med forbundet om nye avtaler. Vidar Løfshus, som er løperutvikler på herresiden, og Jon Arne Schjetne, som er medtrener på damelaget, har begge kontrakter som strekker seg utover inneværende sesong.

Likevel har ikke Åge Skinstad gitt opp håpet om å få med Aukland videre.

- Vi har mottatt signalene fra Fredrik om at han ønsker å jobbe med seniorløpere. Det ønsket håper jeg å kunne oppfylle, og vi jobber med å finne løsninger. Vi er i en konstruktiv dialog med Fredrik, sier sportssjefen til Nettavisen.

Har ambisjoner
Aukland bekrefter dialogen. Samtidig er han også åpen for andre alternativer.

- Kan det bli aktuelt å jobbe som trener på heltid for et privat lag?

- Jeg utelukker ingenting.

- Hva med eventuelle tilbud fra utlandet?

- Jeg holder alle dører åpne.

- Er du ute etter hovedansvaret for et elitelag på seniornivå?

- Jeg har store ambisjoner som trener. Selvfølgelig har jeg lyst til å ha hovedansvaret for et lag på litt sikt. Men jeg ser ikke på det som en forutsetning akkurat nå. Poenget er at jeg har lyst til å ta et steg videre og jobbe med seniorløpere, sier Fredrik Aukland til Nettavisen.

Et trekk som kan få Åge Skinstads kabal til å gå opp, er å omdefinere Vidar Løfshus sin rolle. Det er allerede klart at den nåværende løperutvikleren går inn som leder for et skøyteprosjekt fram mot OL i Vancouver i 2010. Dette er et tverridrettslig prosjekt i regi av Olympiatoppen som også involverer skiskyting og kombinert.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.